Basarabenii din Constanta, solidari cu fratii de peste Prut (galerie foto)

Protest_Primarie_4.jpgPeste 100 de persoane s-au adunat la statuia Victoria din parcul Primăriei. O mare parte dintre ei sunt studenţi basarabeni, cărora li s-au alăturat şi tineri constănţeni, în semn de solidaritate faţă de evenimentele violente de la Chişinău.

În cursul zilei de 7 aprilie, ziua mitingului, pe site-ul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Constanţa era afişat mesajul „Jos Comuniştii!".
Deşi protestul nu a fost autorizat, nici urmă de jandarmi sau poliţişti, dar nici paznicii parcului nu au intervenit. De fapt, nici nu a fost nevoie, pentru că manifestanţii nu au avut intenţia de a demara incidente. Aceştia s-au limitat la proteste la nivel declarativ şi au aprins 200 de lumânări în jurul statuii.
Adunarea de la ora 19.30 a atras membri din mai multe organizaţii studenţeşti şi nu numai. Reprezentanţi ai Asociaţiei Studenţilor la Arheologie şi Istorie din România (ASAIR), sau ai Noii Drepte, au dorit să fie alături, măcar sufleteşte, de manifestanţii din Republica Moldova, despre care ei consideră că sunt supuşi unui regim de teroare.
Secretarul General al ASAIR, Radu Petcu, a declarat că trăim un moment istoric: căderea ultimului bastion al comunismului din Europa. Un student basarabean a ţinut să menţioneze că sistemul comunist a reuşit într-un singur loc, în Iad, iar un altul speră ca Uniunea Europeană să intervină şi să contribuie la sfârşitul ocupaţiei „ciumei roşii" din Basarabia.
Înarmaţi cu steaguri tricolore, tinerii s-au abţinut de la scandări violente. De altfel, gălăgia lor a constat în primele două strofe din imnul „Deşteaptă-te, române!" şi în scandarea mesajului „Jos comuniştii!". Au aprins lumânări în cinstea morţilor şi răniţilor de pe străzile capitalei moldovene, iar pe feţele lor se putea citi îngrijorarea faţă de rudele de acasă.
Liderii organizaţiilor prezente au declarat că, în eventualitatea în care evenimentele de la Chişinău degenerează, vor începe demersurile pentru organizarea de manifestaţii autorizate zilnice, după modelul celor din Bucureşti.
În prezent, în Constanţa trăiesc aproape 200 de basarabeni, aflaţi la studii. Aceştia sunt foarte uniţi şi au o strânsă legătură cu fraţii lor de pe tot cuprinsul României.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

rebiG

10 Nov, 2009 22:40

defapt sunt NOII GOLANI nu noua dreapta ! eu stiu..am fost acolo

Igor

09 Apr, 2009 11:49

Felicitari studentilor basarabeni pentru curaj! Felicitari ASAIR si Noii Drepte pentru solidaritate! Romani pentru romani!

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Mustafa Ismail Ali - ascensiune și decădere (galerie foto)

16 Sep 2020 3957

Așezările dobrogene după anul 1878

27 May 2020 4383

Preoţi şi biserici la sat Parohia Cochirleni, judeţul Constanţa (galerie foto)

27 Apr 2019 8194

Scurt istoric al Parohiei „Sf. Nicolae” din comuna Rasova

08 Dec 2018 5631

#scrieDobrogea Evoluţia Portului Constanţa pe drumul refacerii (1945-1957) (XI)

06 Jul 2018 4526

#scrieDobrogea Mustafa Ismail Ali, un primar al Medgidiei de origine turcă (galerie foto)

28 Apr 2018 6982