Controlorii financiari se simt discriminati

Curtea de Conturi a Romaniei a fost chemata in judecata pentru plata a peste un milion de lei. Reclamanti sunt aproape 30 de controlori financiari, care acuza un comportament discriminatoriu din partea Curtii de Conturi.

Concret, pe rolul Tribunalului se afla o actiune intentata Curtii de Conturi de catre mai multi controlori financiari ai Camerei de Conturi Constanta. Cei 28 de angajati isi cer drepturile, dat fiind faptul ca, dupa cum arata in plangere, in perioada 2000-2005, ei nu au beneficiat de sporul de vechime la care erau indreptatiti. Potrivit unui raport de expertiza, suma se ridica la nu mai putin de 1.062.623 de lei, reprezentand despagubiri de vechime actualizate cu indicii de inflatie de la data datorarii lor si pana la plata efectiva. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis anterior ca judecatorii, procurorii si persoanele care au indeplinit functia de judecator financiar, procuror financiar sau de controlor financiar in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei beneficiau si de sporul de vechime in cuantumul prevazut de lege. Prin actiunea intentata, controlorii sustin ca li s-au incalcat drepturile garantate de Codul Muncii si de contractele colective la nivel national. Interesant este faptul ca in proces a fost citat si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Prin reprezentantul lor legal, avocatul Ion Popescu, reclamantii au afirmat: "suntem, neindoielnic, si in fata unei fapte ilicite, constatate de autoritatea de stat in domeniul discriminarii. Vinovatia si raportul de cauzalitate sunt de asemenea indeplinite, de vreme ce Curtea de Conturi a acordat sporuri de vechime doar unei parti a personalului". Desi Curtea de Conturi a Romaniei a invocat exceptiile privind autoritatea de lucru judecat si constatarea prescriptiei dreptului, avocatul reclamantilor a amintit discriminarea la care au fost supusi clientii sai, aceasta fiind cauza adevarata a actiunii lor. Analizand argumentele celor doua parti, judecatorii Tribunalului le-au dat dreptate celor 28 de controlori financiari. Termenul viitor in proces a fost fixat pentru data de 26 martie.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Regele veghează, România înflorește!

11 Sep 2020 4825

Cartul Anului Nou Urăturile marinarilor (galerie foto)

27 Dec 2019 9569

Luju.ro “Presiuni asupra Justiţiei. DNA cere sancţionarea judecătoarei Rodica Cosma pentru că a refuzat să-l aresteze pe Radu Mazăre”

28 Apr 2014 2940