Credinciosii de rit vechi au sarbatorit Sfanta Maria

La Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea tulceana Slava Rusa, rusii lipoveni au sarbatorit Sfanta Maria pe rit vechi. Manastirea a fost sfintita in anul 1886 si de atunci, in fiecare an, in ziua de 28 august credinciosii de rit vechi vin la Slava Rusa. Multi dintre ei vin de la zeci de kilometri, in acest an printre cei care au participat la slujba aflandu-se si credinciosi din Iasi, Braila, Galati, Ialomita si din localitatile din Delta Dunarii. O braileanca a spus ca modul in care se tine slujba aici, la manastire, este unic. Ineditul acestui eveniment consta si in participarea mai multor calugari din manastire. Traditia rusilor lipoveni este pastrata cu sfintenie, iar tinerii sunt indemnati de parinti sa o respecte intocmai. Fetele vin la biserica imbracate in fuste lungi, cu bluze cu maneci lungi si cu capul acoperit cu batic. Nici o femeie care poarta haine ce i-ar putea scoate in evidenta formele nu este acceptata in zona manastirii. Barbatii, indiferent de varsta, poarta costume traditionale, iar la brau au o cingatoare pe care si-o confectioneaza singuri. Chiar si fetele de 3-4 ani sunt obligate sa poarte costume traditionale care le acopera aproape tot trupul. Desi regulile sunt foarte stricte, nici un tanar nu a indraznit sa vina la slujba altfel decat cere traditia. Batranele satului spun ca, in familii, copiii sunt invatati de mici care sunt regulile si ce trebuie sau ce nu trebuie sa nu faca un membru al comunitatii lor. Traditia este, pentru rusii lipoveni, o lege pe care o respecta fara nici un comentariu. La sarbatoarea din acest an a participat si ambasadorul extraordinar al Federatiei Ruse in Romania, Alexandr Tolkaci, care a declarat ca nu se astepta ca rusii de rit vechi de aici sa pastreze inca obiceiuri vechi de sute de ani. Excelenta sa a declarat ca a fost foarte emotionat cand a vazut numarul mare de tineri care se aflau la manastire. In limba rusa, Adormirea Maicii Domnului se traduce Uzlina. La slujba de la manastirea "Uzlina" a participat si arhiepiscopul rusilor lipoveni din Romania, Favian Vladica. Pentru ca este zi de sarbatoare, ieri la manastire s-a gatit peste dupa o reteta traditionala veche de peste 250 de ani, iar la masa din fata manastirii au mancat peste 600 de persoane.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Tulcea ARBDD, contract de peste 260.000 de lei cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunării“ (DOCUMENT)

29 Apr 2024 70

IPJ Tulcea a bătut palma cu Progres Experience SRL! Iată ce cumpără polițiștii

29 Apr 2024 196

#DobrogeaDigitală Considerațiuni generale asupra stării Dobrogei din 1879 - „Este foarte de temut ca o mare parte să se decidă a părăsi acestă țară“

28 Apr 2024 723

Poliția Română organizează un concurs important! Este vizat IPJ Tulcea

28 Apr 2024 390

Flash mob pe Faleza "Ivan Patzaichin" din Tulcea. Sute de tulceni au fost prezenți (FOTO)

28 Apr 2024 382

Licitații Tulcea Școala Gimnazială Carcaliu, dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de firmele Woodart SRL și Abitek Devices SRL (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 490

UPDATE Accident rutier cu persoana încarcerată în județul Tulcea. Un elicopter SMURD din județul Constanța intervine (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 839

Licitații Tulcea Regia Autonomă Administrația Zonei Libere Sulina modernizează portul Sulina Zona Mol-Bazin Maritim-Perimetrul II (DOCUMENT)

27 Apr 2024 417

IPJ Tulcea, la Ziua Porților Deschise a Aeroportului Internațional ,,Delta Dunării" (FOTO)

27 Apr 2024 292

UPDATE Accident rutier în Constanța! O mașină cu numere de Tulcea s-a răsturnat (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 1963

Momente de senzație la Ziua Porților Deschise, pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea(Galerie FOTO)

26 Apr 2024 529

Biblioteca Județeană Panait Cerna din Tulcea sărbătorește 40 de ani de existență (Galerie FOTO)

26 Apr 2024 457

OMD Municipiul Tulcea a lansat noul brand turistic al orașului - Tu și Tulcea! (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 554

Maestrul Gogu Neagoe va face parte din juriul Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului, de la Sarighiol Deal, Beidaud și Tulcea

26 Apr 2024 472

Tulcea Ecologizări, în cadrul programului Săptămâna Verde

26 Apr 2024 367