DIICOT Doi cetățeni români și doi cetățeni kazahi, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Prejudiciu uriaș

DIICOTPrin rechizitoriul din data de 03.01.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 4 inculpaţi (2 cetățeni români și 2 cetățeni kazahi, care au exercitat funcții de conducere în cadrul unui grup din industria petrolieră ce activează pe teritoriul României), pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Potrivit DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că, în intervalul ianuarie 2010 - octombrie 2013, trei dintre inculpați împreună cu alte persoane, au constituit, respectiv au sprijinit, un grup infracțional organizat, în scopul comiterii  infracțiunilor de trafic de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor.

În vederea obținerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracțiunii de trafic de influență (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menținerea sau plata contractelor, derularea în condiții avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societățile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacționare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți/persoane). 

„Astfel, în vederea disimulării provenienței reale a sumelor de bani transferate, membrii  grupului infracțional organizat au determinat înregistrarea în contabilitatea societăților comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestări servicii, comision/intermediere, achiziții nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecința sustragerii de la plata unor taxe și impozite către bugetul de stat. După obținerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spălare prin utilizarea unor circuite financiare de tip ”suveică”, la capătul cărora sumele rulate în ”cascadă” au fost fracționate și apoi retrase în numerar sau transferate în conturi bancare externe, în  vederea obţinerii beneficiilor ilicite (suma totală supusă procesului de spălare fiind în cuantum de 87.125.818,80 lei).
În cadrul acestui dosar s-a constituit parte civilă Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală cu suma de 39.457.199,22 lei.
Pe parcursul urmăririi penale, din prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin derularea circuitelor evazioniste în cuantum final de 37.946.779 lei, a fost recuperată (prin plăți directe în contul Trezoreriei Statului sau prin compensarea obligațiilor fiscale) suma totală de 19.180.278 lei“ - au precizat reprezentanții DIICOT.

Prin rechizitoriu, s-a solicitat menținerea măsurilor asiguratorii dispuse față de inculpații trimiși în judecată și obligarea acestora la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 360.000 lei.

În cauză a fost dispusă disjungerea și continuarea cercetărilor  față de un inculpat (localizat în prezent pe teritoriul Federației Ruse) căruia nu i-a putut fi adusă la cunoștință încadrarea juridică finală reținută în sarcina sa. 

„Prin rechizitoriu, s-a dispus și clasarea cauzei față de 32 de inculpați persoane fizice pentru săvârșire infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare a banilor și față de 26 de inculpați sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență, întrucât sunt împlinite termenele generale de prescripție a răspunderii penale (conform Deciziei Curții Constituționale nr. 358/26.05.2022). 
Pe parcursul urmăririi penale, 6 dintre inculpații față de care s-a dispus clasarea au achitat cheltuieli judiciare aferente urmăririi penale în cuantum de 180.000 de lei.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București la data de 15.02.2023.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“ - au mai precizat procurorii DIICOT.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța atacă în recurs victoria fostului director Eugen Bola

26 Sep 2023 455

Rejudecare Cazul primarului din Smârdan, Tulcea, Vasile Mărculescu, amânat pentru noiembrie 2023

26 Sep 2023 360

DNA Constanța, dosar cu un prejudiciu de 10 milioane euro. Tribunalul Constanța anunță ziua pronunțării (DOCUMENT)

24 Sep 2023 1246

Expedition Cargotex SRL continuă procesul împotriva Consiliului Județean Constanța! Dosarul a ajuns la Curtea de Apel

24 Sep 2023 517

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța. Când a fost stabilit termenul de judecată?

24 Sep 2023 497

Cazul mămicii din Constanța lovită cu un ciocan și murdărită cu materii fecale, lângă o școală, amânat! Se ia în calcul împăcarea părților

23 Sep 2023 2558

Botoșani Persoană trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită

22 Sep 2023 443

Banca Națională a României, în proces cu Primăria Constanța, la București! Când începe procesul

18 Sep 2023 2082

Dosarul lui Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, repus pe rol în vederea reluării dezbaterilor privind prescripţia

18 Sep 2023 573

Copii trimiși în judecată la Medgidia! Procesul amânat

15 Sep 2023 500

Știri Portul Constanța Fondul Proprietatea SA merge la Curtea de Apel pentru profitul din port! La mijloc sunt peste 20 de milioane de euro

14 Sep 2023 1862

Proces cu Mazăre și Nicușor, la Judecătoria Constanța! S-a desființat completul de judecată

14 Sep 2023 959

Liviu Tit Brăiloiu, parte vătămată Executorul judecătoresc Silviu Oană, trimis în judecată, alături de alte două persoane

14 Sep 2023 875

Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj!

12 Sep 2023 1300

Foști conducători ai Constanței Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, așteptați la Judecătoria Constanța

11 Sep 2023 11813