UPDATE Explozie în Marea Neagră, în zona portului Sulina! (GALERIE FOTO+VIDEO)


Azi, 20 septembrie 2023, a fost explozie la bordul unei nave straine care era în rada portului Sulina. Evenimentul s-a produs în jurul orei 07.50.

Echipajul a cerut cerut abandonul pentru că intra apă. 

O navă a Gărzii de Coasta și una a ARSVOM au mers acolo, la 10 mile în larg, unde era nava și au recuperat echipajul.  Erau 12 marinari. Oficial de la Garda de Coastă 

În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF,  de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.

La acțiunea de salvare  a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță in portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.

Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română- se arată în comunicatul pus la dispoziție de Garda de Coastă.

 
„În cursul zilei de 20.09.2023, în jurul orei 06:50, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a fost solicitată să intervină pentru evacuarea și preluarea  echipajului  de la bordul navei Seama.
La ordinul VTS Sulina și prin solicitarea MRCC,  nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcția indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului.
La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord.

Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.
Mulțumim echipajului Sar Ares din cadrul ARSVOM,  Velichea Florentin- ofițer punte, Cojocaru Ionuț- ofițer punte, Anton Viorel- ofițer mecanic și Odorheiu Daniel- timonier!“, transmit reprezentanții Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

Ce spune Autoritatea Navală Română despre explozia din Marea Neagră, zona Sulina

O navă sub pavilion Togo, ce transporta ciment, a raportat la ora 6.50 o explozie la compatimentul maşină şi a solicitat abandonul navei. 

Acesta se afla la aproximativ 7 Mm est de Sulina.

Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Politiei de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipajului, au transmis reprezentanții  Autorităţii Navale Române.
 
Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina.
Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată, a mai punctat sursa citată. 
Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.

Autoritatea Navală Română face cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment. 


Ce spune Ministerul Apărării Naționale despre eveniment 

Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a  raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord.

Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări, transmite MApN. 

Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.

Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, a mai punctat sursa citată. 

Oficial de la ANR:

Nava sub pavilion Togo care a suferit în această dimineață, 20 septembrie 2023, o explozie a fost remorcată de o navă aparținând Administrației Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura și a fost eșuată în siguranță. Operațiunea s-a finalizat în jurul orei 15.00. Se va monta un baraj antipoluare în jurul navei pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Navigaţia nu a fost afectată din cauza incidentului, transmite un comunicat de presă din partea Autorității Navale Române.
 
Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel  Constanța a deschis un dosar de urmărire penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
  • Distrugerea ori avarierea unei nave  ori a încărcăturii acesteia, prev.de art 14 alin.2 din Legea Nr. 191/2003
  • Plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanțe apte să distrugă nava sau să cauzeze  acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranța navigației, prev. de art. 15 din Legea Nr. 191/2003.
 
Vă reamintim că la ora 6.50 nava sub pavilion Togo a raportat o explozie în zona compartimentului maşină şi s-a solicitat abandonul navei. Cargoul se afla la aproximativ 7Mm est de canalul Sulina la momentul producerii deflagrației.
 
Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Poliției de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipaj.
 
Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina.
 
Nava cargo SEAMA are o lungime de 90m şi 14m lăţime. Aceasta a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe, a încheiat sursa citată.
Sursa foto+video: ARSVOM

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Explozie de butelie produsă la etajul unu al unui imobil din Timiș! Înăuntru erau doi copii (FOTO)

09 Dec 2023 130

Știri Constanța Explozie de butelie în Runcu! O victimă de 74 de ani a suferit arsuri

06 Dec 2023 729

UPDATE. Explozie de butelie urmată de incendiu la o locuință în județul Prahova

04 Dec 2023 587

Județul Vaslui Bărbat de 84 de ani grav rănit în urma unei explozii produse în locuinţa sa

02 Dec 2023 544

Oficial de la IPJ Olt despre explozia unei centrale termice

02 Dec 2023 708

Explozie la o centrală termică în județul Olt. O femeie a decedat

02 Dec 2023 835

ISU Giurgiu Trei persoane au suferit arsuri în urma unei explozii ce s-a produs într-o gospodărie (FOTO)

02 Dec 2023 580

Explozie, urmată de incendiu, la Giurgiu. O femeie a suferit arsuri

24 Nov 2023 524

ISU GiurgiuExplozie, urmată de incendiu în localitatea Ghimpați

24 Nov 2023 280

UPDATE Explozie într-un bloc din Medgidia! Intervin mai multe echipaje de pompieri

20 Nov 2023 826

ISU Constanța O centrală electrică a explodat, în Corbu

18 Nov 2023 1825

ISU Constanța Balcon în pericol să cadă!

18 Nov 2023 1521

Știri Constanța azi Explozie într-un apartament din Constanța! (FOTO+VIDEO)

15 Nov 2023 2278

Fenomen rar Aurora boreală vizibilă și din România

05 Nov 2023 1862

Bilanțul morților din Kazahstan a ajuns la 42. Este cel mai grav accident minier din istoria ţării

29 Oct 2023 553