Garda de Mediu Constanța a amendat firma care operează Rafinăria Petromidia, după explozia de vineri

Garda de Mediu Constanța a finalizat controlul pentru stabilirea cauzelor și consecințelor provocate de evenimentului produs in data de 29.03.2024, orele 8:30, respectiv explozie urmată de incendiu la cuptorul din instalatia de hidrofinare benzina, incident pentru care ISU Dobrogea a activat Planul Roșu de Intervenție.

Operatorul are ca obiect de activitate fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului și detine Autorizația Integrata de Mediu, emisa de Agentia pentru Protectia Mediului Constanta. Mentionam ca instalațiile erau oprite la data si ora producerii incendiului, uzina rafinare fiind in revizie generala incepând cu data de 06.03.2024.

Operatorul este incadrat ca amplasament SEVESO de nivel superior, conform prevederilor Legii 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase. Conform datelor analizate, incidentul nu se încadrează ca accident SEVESO, conform Anexei 7 din  Legea 59/2016.

Urmare a inspectiei efectuate, societatea a fost amendata cu 50.000 lei intrucat operatorul nu a respectat obligatia legala de a identifica si preveni riscurile pe care substanţele şi preparatele periculoase le pot avea asupra mediului si sănătatii populatiei.
Monitorizarea calității aerului dupa producerea incendiului a fost efectuată de un laborator acreditat, nefiind inregistrate depășiri la indicatorii analizati.

Amintim că o explozie urmată de incendiu a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum.

Potrivit IGSU, la nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

„În această dimineață (n.r. vineri dimineață) am intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în urma unei explozii la rafinăria Petromidia. A fost o misiune extraordinar de complex și de dificilă din cauza substanțelor periculoase de la fața locului.

Colegii mei au făcut față cu brio, așa cum fac de fiecare data și aici nu putem să nu punctăm spiritul de echipă și faptul că se bazează foarte mult pe încredere și pe faptul că se cunosc foarte bine, sunt ca o familie de atâția ani împreună.

A fost activat planul roșu de intervenție la nivelul județului începând cu 08:40. Planul de intervenție presupune așa cum știți suplimentarea numărului de resurse medicale de la fața locului. Am intervenit în total cu 80 de pompieri și cu 20 de mijloace.Am avut în sprijin și 4 autospeciale de stingere din cadrul inspectoratelor de la Ialomița și de la Călărași și de asemenea din ordinul domnului inspector general pe drum către Constanța a fost și auto speciala de transport roboți din cadrul ISU B-IF datorită faptului că incendiul a fost localizat și lichidat foarte repede de colegii mei acestea au fost întoarse din drum. Din fericire nu au fost înregistrate victim. 20 de persoane s-au autoevacuat pe platforma de siguranță, dar nimeni nu a fost rănit.

Începând cu ora 10.00 a fost dezactivat planul roșu de intervenție la nivelul județului, iar forțele s-au retras în bază. Din ordinul comandantului acțiunii au rămas la fața locului 6 autospeciale de stingere și 4 echipaje SMURD preventiv pe tot parcursul acestei zile.

Cauza de izbucnire a incendiului este în continuare în curs de stabilire și pe măsură ce vom avea informații noi vi le vom transmite“ - a precizat Ana Maria Stancu, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea
 

Conform KMG International, în prezent, Rompetrol Rafinare desfășoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activitățile și operațiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanță, recertificarea și modernizarea a unităților de producție.

„Pe fondul acestora, în această dimineață, a avut loc o aprindere în instalația de Hidrofinare Benzină (HB). Aceasta a fost stinsă și nu existe victime, situația fiind sub controlul forțelor de intervenție, care în aceste momente răcesc instalația, conform procedurilor specifice“ - au precizat reprezentanții KMG International.


Citește și:
Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rompetrol Rafinare a finalizat revizia generală a rafinăriei Petromidia Năvodari

13 May 2024 449

Răspuns pozitiv de la APM Constanța Rompetrol Rafinare SA poate transforma un cazan cu circulație naturală în cazan cu circulație forțată multiplă

31 Mar 2024 568

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1878

Oficial de la KMG International despre explozie de la Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1629

Acţionarii Rompetrol Rafinare SA, convocați în Adunare Generală Ordinară! Pe ordinea de zi sunt zece subiecte

26 Mar 2024 808

​Rompetrol Rafinare a început revizia generală a rafinăriei Petromidia de la Năvodari

08 Mar 2024 889

Investiții pe Platforma Rompetrol Rafinare în interiorul instalației de Hidrofinare Petrol Reactor

06 Mar 2024 1003

Mandat limitat Alexandru Stavarache, numit director economic interimar al Rompetrol Rafinare SA!

01 Feb 2024 1043

Firme Constanța Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român SA actualizează contractul de împrumut pentru centrala în cogenerare de la Petromidia

02 Jan 2024 1032

Firme Constanța Mandatul KMG Rompetrol, ca administrator unic al Byron Shipping, prelungit

04 Nov 2023 1176

Rompetrol Rafinare SA are doi membri noi în Consiliul de Administraţie

03 Oct 2023 1311

Primăria Constanța achiziționează combustibili. Furnizorul este Rompretrol Downstream (DOCUMENT)

18 Sep 2023 1048

Midia Marine Terminal a finalizat cu succes lucrările la terminalul offshore

01 Sep 2023 1068

Firme Constanța Bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Byron Shipping SRL pentru anul 2023, aprobat

22 Aug 2023 1053

Firme Constanța O nouă decizie adoptată de Midia Marine Terminal SRL

07 Aug 2023 1365