Eveniment

Imagini impresionante. Par a fi dintr-un joc video dar sunt din realitate Start exercițiul Wind Spring 19, conexat Saber Guardian 19

Una dintre cele mai mari desfășurări de forțe din faza operațională a programului de instruire Saber Guardian 19 a debutat azi, 3 iunie, în Cincu, la Centrul Național de Instruire Întrunită cu ceremonia de deschidere a exercițiului Wind Spring 19.

În următoarele trei săptămâni, în facilitățile de instruire din această zonă se vor derula două dintre exercițiile conexate cu Saber Guardian 19 și anume Wind Spring 19 și Swift Response19. Vor fi implicați un număr total de aproximativ 3.500 de militari cu peste 500 de mijloace tehnice și echipamente de luptă.

La festivitate au participat generalul-maior Joe Jarrard, locțiitorul comandantului Forțelor Terestre ale Statelor Unite în Europa, și generalul-maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, cele două structuri de comandă ale programului multinațional de instruire Saber Guardian 19 și al celorlalte exerciții conexate care au loc, simultan, pe teritoriul României.

Sub comanda tactică a locțiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul de brigadă Nicolae Tonu, exercițiile care se vor derula timp de trei săptămâni în Cincu se vor subsuma celor două obiective principale ale programului multinațional de instrucție, și anume, creșterea interoperabilității între structurile participante și întărirea cooperării militare în domeniul securității regionale.

Ceremonia de deschidere de la Cincu a fost organizată, la acestă ediție a Saber Guardian, într-o manieră diferită față de alți ani, de către comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, generalul de brigadă Mircea Gologan.

La activitatea derulată pe locația numită „Crucea Nord Cincu” s-au dispus un număr de 1.800 de militari, între care aproximativ 250 militari din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Germania, Statele Unite și Ucraina. Tehnica din cadrul expoziției statice a aparținut Brigăzilor 81 Mecanizată, 8 LAROM, 2 Vânători de Munte, Bazei 4 Logistică, Regimentului 69 Artilerie Mixtă, unor unități de sprijin de comunicații și logistice, altor unități și structuri militare.

În fața formației, generalul-maior Joe Jarrard, locțiitorul coomandantului Forțelor Terestre ale Statelor Unite în Europa a transmis: „participarea Armatei Statelor Unite vine să demonstreze consolidarea puternică a angajamentului pe care îl avem față de aliații NATO și față de misiunile noastre în cadrul apărării colective. Aș vrea să reiterez scopul comun, acela de a asigura de faptul că Europa este întreagă, în siguranță și puternică”.

Cel care a transmis ordinul de start al exercițiului multinațional Saber Guardian 19 a fost generalul-maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite. Domnia sa, în mesajul său de început a subliniat că Saber Guardian 19: „este un exercițiu care atinge apogeul unui program național de exerciții de doi ani, începând cu Histria 2018 și continuând cu Joined Resolved 2019. Urmărim o coerență cooperațională la nivel național, dar și multinațional, conjungând eforturi pe două planuri, cel al simulării exercițiului „command post exercise” și cel al „livex”-ului, manevra și focul forțelor în teren. Vor fi trei săptămâni de foc, în care pe întreg teritoriul României angajamentul multinațional își va face simțită prezența.”

Saber Guardian 19 (SG19) are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa.

Activitățile de instruire în comun planificate în cadrul SG19 includ exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a Regimentului 2 Cavalerie al SUA din Germania în România, precum și activități cu specific medical.

Pentru eficientizarea activităților de instruire în context internațional, SG19 a fost conexat cu o serie de alte exerciții naționale si multinaționale, numărul total de militari participanți ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere(Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, și SUA), dintre care 7.600 vor reprezenta Armata României. 

SG 19 și exercițiile conexate planificate pe teritoriul țării noastre se vor desfășura, în principal, în poligoanele de instruire și zonele Cincu, Babadag, Smârdan, Capu Midia, Boboc, Bordușani.

Persoană de contact pentru mai multe informații referitoare la exercițiu: lt.col. Daniel Nistor – 0737346976, relatiipublice.smap@mapn.ro, iar pentru detalii suplimentare puteți accesa link-ul: http://defense.ro/sg19.
Exercițiul Saber Guardian se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina.
Începând cu anul 2017, Saber Guardian a devenit un exercițiu bienal. SG19 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

Echipa Media Operation Center Cincu
 
Sursa text si ffoto : Facebook/Fortele terestre Române

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Saber Guardian 2019 s-a terminat. Cât a cheltuit Ministerul Afacerilor Interne pentru activitatea de protocol. De unde fondurile

01 Jul 2019 1108

Exerciţiul militar multinaţional Saber Guardian 2019 s-a încheiat. Cât a cheltuit, oficial, Ministerul Apărării pentru protocol

26 Jun 2019 5710

Final de exerciţiu internaţional. Mii de militari la Capu Midia şi Borduşani. Întâlnirea oficialilor armatelor (galerie foto)

22 Jun 2019 1645

Forțele Terestre Americane în Europa, precizări cu privire la incidentul de la Exercițiul Multinațional Saber Guardian 19

21 Jun 2019 516

Incident la Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19. Militarii americani au distrus, din eroare, culturi agricole

20 Jun 2019 14670

Șapte nave militare și un elicopter Puma Naval participă la exercițiul „Tomis 19” pe Marea Neagră între Capu Midia și Mangalia

19 Jun 2019 1152

Aproximativ 1000 de militari din 12 structuri ale Marinei Militare Române participă la Exercițiul multinațional „Saber Guardian 19”

05 Jun 2019 452

MApN. Ceremonii de deschidere a exercițiului Saber Guardian 2019

03 Jun 2019 462

Începe exercițiul multinaţional Saber Guardian 2019. Mii de militari în cinci zone din ţară. Unde va fi organizat în Dobrogea

03 Jun 2019 1968

Convoaie militare românești și străine se îndreaptă spre poligoanele de instrucție, în cadrul exercițiului Saber Guardian 2019

31 May 2019 655

MAI se pregăteşte de exerciţiul Saber Guardian 2019. Este ratificată cooperarea cu Guvernul bulgar

24 May 2019 521

Exerciţiul Saber Guardian 2019, în garnizoanele din ţară

20 May 2019 1391

Mii de militari vor participa la exercițiul multinațional Saber Guardian 2019. Activități vor avea loc și în poligonul de la Capu Midia

18 May 2019 1383

Militar român medaliat de armata americană

12 Sep 2018 683

Saber Guardian 17 12 parașutiști răniți în timpul unui exercițiu de noapte în România

23 Jul 2017 8747