IPJ Constanta - la ora scadentei

Comisarul sef, primul functionar public din cadrul IPJ Constanta, a facut deschiderea sedintei de bilant * La prima vedere, politistii constanteni au avut un an plin de realizari * Majoritatea indicativilor criminalitatii se afla in scadere * Chestorul sef, secretarul de stat Nicolae Berechet, a ascultat si a explodat * Fetele multor politisti s-au innegrit la auzul replicilor reprezentantului MI * Se pare ca Bucurestiul stie mult mai multe

In cadrul sedintei de bilant care a fost organizata, sambata, in sala de protocol a Inspectoratului Judetean de Politie, capii politiei constantene au expus evolutia situatiei operative pe anul 2002. Prim-adjunctul sefului Inspectoratului Politiei Judetene Constanta, comisar-sef Vasile Balan, a declarat ca "promulgarea Legii Politiei Romane si Statutului Politiei Romane si Statului politistului a stabilit cadrul legal al desfasurarii activitatii de politist, ca functionar public". In ceea ce priveste activitatea politieneasca din anul trecut, Balan a precizat ca, fata de anii precedenti, infractionalitatile judiciare, cele contra vietii, integritatii corporale si sanatatii, petrecute in 2002, au fost in scadere cu aproximativ 30%. Balan a precizat ca, dupa numarul infractiunilor constatate si in ceea ce priveste prevenirea criminalitati, IPJ Constanta se situeaza pe locul intai in tara. Sub deviza profesionalizarii, politistii constanteni s-au remarcat si prin solutionarea cauzelor cu autori necunoscuti, in proportie de peste 80%. Pentru anul acesta, politistii isi propun sa asigure printr-o serie de masuri un si mai bun climat de ordine si liniste publica si o siguranta deplina a turistilor ce vor sosi pe litoral, cat si pentru linistea cetatenilor.

Nicolae Berechet a tunat si fulgerat

Dupa finalul prezentarilor bilanturilor pentru fiecare departament in parte, in speta sefii de compartimente ai Politiei Transporturi, Arhivele Statului, Evidenta Populatiei etc., secretarul de stat Nicolae Berechet a fost ultimul care a luat cuvantul in cadrul sedintei de bilant. Initial, discursul sau a insemnat pentru majoritatea politistilor de fata o apreciere a eforturilor depuse de acestia in ceea ce priveste combaterea criminalitatii in perioada anului trecut. Berechet a subliniat faptul ca succesele inregistrate de IPJ Constanta s-au datorat, in mare masura, profesionalizarii in gestionarea informatiilor. Reprezentatul Bucurestiului a ramas impresionat de civismul si spiritul de echipa de care au dat dovada politistii constanteni, referindu-se, printre altele, la numarul posesorilor de permise auto si proprietarii de autoturisme, care depaseste cu mult chiar numarul locuitorilor altor judete din tara. Secretarul de stat a insistat pe problema autogestiunii in cadrul IPJ Constanta, afirmand ca acest sistem este cheia succeselor inregistrate. In cea de-a doua parte a vorbirii, Berechet a intors-o cu 180 de grade, schimband tonul si atitudinea fata de activitatea prezentata de politistii constanteni. "Lasati balta formulele de clasificare ca sa nu va diminuati concentrarea" a reprezentat primul semn al ofensivei reprezentantului ministerului. Prima observatie pe care a facut-o s-a referit la mult mediatizatul fenomen al furturilor de combustibil din conductele Petrotrans. Pentru Berechet este de neinteles cum o cisterna cu numere false a trecut neobservata de politistii din Constanta, facand aluzie la o posibila implicare a unor nume importante in aceasta afacere. Totodata, a afirmat ca jandarmii care sunt pusi sa asigure paza conductelor de combustibili nu pot face fata situatiei fara implicarea politistilor. Jandarmii au fost comparati cu niste "iepuri care alearga pe traseul conductelor", fara insa a avea efectul scontat. Referitor la mult trambitatul loc I pe tara in lupta contra coruptiei, chestorul sef Berechet a spus ca nu este de acord cu cei 28% prezentati in raport, deoarece, citam: "in Constanta sigur se intampla altfel decat scaderea de 28% a ratei infractionalitatii economice, deoarece aici se invart extraordinar de multe afaceri cu o viteza excesiva", sugerand ca, de fapt, interesul pentru depistarea marilor rechini este mediocru. In incheierea alocutiunii, secretarul de stat a specificat directiile pe care Ministerul de Interne le va urma in 2003, spunand ca se vor reduce functiile de generali, chestori sefi si ca se va pune un accent fara precedent in ceea ce priveste "imbunatatirea reala a imaginii politistilor", nereferindu-se la uniforme, ci la comportament si prezenta.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu" din Constanța închiriază teren de sport (DOCUMENT)

19 May 2024 403

Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța cu ediția a doua (GALERIE FOTO)

19 May 2024 322

Padel Club Constanța SRL și-a deschis punct de lucru în stațiunea Mamaia

19 May 2024 348

Licitații publice O firmă din Ghindărești repară terenurile de sport amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța (DOCUMENT)

18 May 2024 566

Zilele Constanței 2024 Multă mișcare, distracție, concursuri și premii la CSM Sport Corner (GALERIE FOTO)

18 May 2024 546

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

17 May 2024 2117

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 603

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 7091

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 702

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 544

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 677

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 635

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 623

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 932

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 587