MApN face verificări în teren, în zona Ceatalchioi, județul Tulcea după atacul cu drone de la granița României

În cursul nopții de 9/10 februarie, forțele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50.

Potrivit MApN, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații.

„Ulterior, la ora 05.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor“ - au mai precizat reprezentanții MApN.


Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06.20.

„Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri“ - au mai precizat reprezentanții MApN.

Citește și: 

Atacuri cu drone la granița României cu Ucraina! Exploziile s-au auzit la Tulcea. Localnicii avertizați prin Ro Alert

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi ani de război Rusia-Ucraina. Tulcea, județul din România în care au căzut drone rusești

24 Feb 2024 644

Atacuri cu drone la granița României cu Ucraina! Exploziile s-au auzit la Tulcea. Localnicii avertizați prin Ro Alert

10 Feb 2024 888

MAE Prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra porturilor din Ucraina în județul Tulcea, o nouă violare a spațiului aerian al României

14 Dec 2023 688

Oficial de la MApN O dronă folosită în atacul asupra porturilor din Ucraina a explodat în județul Tulcea

14 Dec 2023 925

Pericol în județul Tulea, la granița cu Ucraina! Locuitorii avertizați prin RO Alert cu privire la un atac cu drone

14 Dec 2023 804

Alertă în comuna Ceatalchioi, județul Tulcea după explozia unei drone! Un elicopter militar survolează zona (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Oct 2023 973

Alertă în Tulcea și Galați, în urma detectării unor grupuri de drone! Anunțul MApN

30 Sep 2023 917

Rușii au atacat din nou la granița cu România! S-a întâmplat în apropiere de Isaccea, județul Tulcea (FOTO+VIDEO)

26 Sep 2023 1655

Oficial de la MApN despre mesajul Ro-Alert transmis locuitorilor din județul Tulcea. Forțele ruse au continuat atacurile în Ucraina, lângă granița cu România

18 Sep 2023 760

Lista localităților vizate de avertizarea Ro Alert, extinsă în județul Tulcea! Mai multe apeluri la 112 după primirea mesajului

18 Sep 2023 935

UPDATE Populația din județul Tulcea, avertizată prin Ro-Alert noaptea trecută că ar putea cădea obiecte din spațiul aerian

18 Sep 2023 828

Bucăți de drone descoperite în județul Tulcea Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București, convocat la MAE

13 Sep 2023 896

Comandantul Garnizoanei Tulcea „Bucăţile de dronă, localizate la aproximativ la 2 km sud de localitatea Nufăru, pe un deal“

13 Sep 2023 820

MApNElemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria

13 Sep 2023 512

MApN Elemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria din județul Tulcea

13 Sep 2023 785