Minore obligate să se prostitueze în județul Iași! Mai multe persoane reținute de DIICOT

Foto: DIICOTLa data de 16 ianuarie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, au efectuat 8 percheziții domiciliare, în județul Iași, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism, folosirea prostituției infantile și lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit IPJ Iași, din actele de urmărire penală efectuate a reieșit că, pe parcursul anului 2023, un bărbat ar fi recrutat două persoane minore, în scopul exploatării sexuale, profitând de starea acestora  de vădită vulnerabilitate cauzată de vârsta fragedă, lipsa mijloacelor de subzistență și  nivelul scăzut de educație.

„Acesta, împreună cu alte 3 persoane, cercetate în cauză, ar fi obligat-o pe una dintre minore, de 16 ani, să practice prostituția în beneficiul lor, transportând-o în diverse locații, identificând clienți și primind sumele de bani rezultate din activitatea infracțională.

Cu privire la un alt bărbat, s-ar fi reținut faptul că ar fi întreținut raporturi sexuale contra cost cu una dintre minore, despre care ar fi cunoscut că practică prostituția, iar ulterior, prin constrângere fizică, ar fi împiedicat-o să părăsească imobilul în care s-ar fi aflat, lipsind-o astfel de libertate, în mod ilegal.

De asemenea, unul dintre bărbați ar fi determinat și înlesnit unei  persoane majore practicarea prostituției, negociind cu mai mulți clienți prețul prestațiilor sexuale și însușindu-și o parte din foloasele materiale realizate“ - au mai precizta reprezentanții IPJ Iași. 


Cercetările au relevat și faptul că un alt bărbat, cercetat în cauză, ar fi recrutat o altă persoană majoră, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acesteia și, după ce ar fi adopăstit-o într-un imobil situat în municipiul Roman, ar fi obligat-o să practice prostituția, în folosul său.  

În cursul zilei de 16 ianuarie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 5 persoane și măsura controlului judiciar față de cea de-a șasea.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași, cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a celor 5 persoane.

„Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din Inspectoratul de Poliție Județean Iași, polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție“ - au mai precizat reprezentanții IPJ Iași.

Citește și: 


Tâlhărie la o sală de jocuri din Iași! Polițiștii au tras focuri de armă pentru prinderea suspectului

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la proxeneți internaționali din Iași! Averile inculpaților și metodele extreme folosite în traficul de persoane (GALERIE FOTO)

04 Aug 2023 992