Pericol de explozie! Proiectile funcționale descoperite în incinta Aeroportului Oradea

Foto: ISU Bihor12 proiectile funcționale, provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost descoperite marți, 16 ianuarie a.c., pe un șantier din incinta Aeroportului Oradea.
     
Potrivit ISU Bihor, apelul prin numărul unic 112, care sesiza descoperirea unor muniții în incinta Aeroportului Oradea, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al județului Bihor, în după-amiaza zilei de marți, iar  pentru gestionarea operativă a evenimentului semnalat, au fost alertați pompierii pirotehniști din cadrul Detașamentului 2 Oradea.

„Sosit la locul indicat de apelant, echipajul pirotehnic a identificat șase proiectile explozive, de calibru 47 de milimetri, găsite de muncitorii care efectuau săpături în cadrul unor lucrări la rețeaua de canalizare din incinta aeroportului, iar după asanarea zonei, specialiștii pirotehnicieni au mai descoperit alte șase muniții similare.

Cele 12 proiectile, aflate în stare de funcționare, au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către pompieri, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată“ - au mai precizat reprezentanții ISU Bihor.

 
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.
            De asemenea, se interzice:
•           ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
•           comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
•           lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
•           introducerea muniţiilor în foc;
•           topirea elementelor metalice de muniţii;
•           tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
•           folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
•           demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
•           folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

         
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pericol de explozie pe un aeroport din România! Proiectil cu încărcătură explozivă, descoperit în timpul unor lucrări (GALERIE FOTO)

18 Sep 2023 724