Eveniment

Pompier condamnat alături de un om de afaceri. Au fost trimişi în judecată de procurorii militari ai DNAMilitarul a fost pus să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii constând în activităţi de gestionare a arhivei instituţiei la Primăria municipiului Tulcea - Direcţia de administraţie publică locală
 
Trimis în judecată, în iunie 2015, de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, plutonierul major Gigi Tacea, pompier al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pompierul a fost acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (patru acte materiale).
 
Mai departe, în dosar au fost deferiţi Justiţiei: Victor Popa, asociat şi administrator la SC Agropopa SRL, pentru folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (şase acte materiale), şi 47 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi Nicoleta Monica Popa, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (două acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reţinut că, „în perioada 2010 - 2014, inculpatul Popa Victor, în calitate de asociat şi administrator la SC Agropopa SRL, cu obiect de activitate «cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase», a solicitat şi a obţinut de la APIA - Centrul Judeţean Tulcea subvenţia pe suprafaţa de teren agricol lucrată, folosind contracte de arendare falsificate“.
 
„De asemenea, acelaşi inculpat a încercat obţinerea de fonduri structurale nerambursabile de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Tulcea, prin măsura 312 - Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi şi prin măsura 112 - Instalarea tânărului fermier, creând condiţii artificiale de eligibilitate, constând în interpunerea fiicei sale, inculpata Monica Nicoleta Popa, şi a inculpatului plt. maj. Tacea Gigi ca persoane care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile, după ce, în prealabil, a falsificat, cu complicitatea acestora, un număr de 47 de contracte de arendare. Prejudiciul se ridică la suma de 236.288 de lei, reprezentând «subvenţia pe suprafaţă» obţinută de Victor Popa de la APIA cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi“, conform procurorilor.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.
 
Pe data de 27 noiembrie 2015, după două achitări, Victor Popa a fost condamnat la şapte ani de închisoare.
 
Nicoleta Monica Popa a luat doi ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de patru ani. Gigi Tacea a fost condamnat tot la doi ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de patru ani. Pe durata termenului de supraveghere, lui Tacea i s-a impus să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Tulcea, iar pe parcursul termenului de supraveghere, va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii constând în activităţi de gestionare a arhivei instituţiei la Primăria municipiului Tulcea - Direcţia de administraţie publică locală, pe o perioadă de 60 de zile.
 
Instanţa a admis acţiunea civilă a părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti, obligându-i pe Victor Popa şi pe Nicoleta Monica Popa, în solidar, la plata sumei de 42.290,88 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, către APIA. De asemenea, Tribunalul Tulcea i-a obligat pe Victor Popa şi pe Gigi Tacea, în solidar, la plata sumei de 193.997,22 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă APIA. Mai departe, judecătorii au dispus anularea unor contracte de arendare înregistrate la Primăria Luncaviţa.
 
Sentinţa Tribunalului Tulcea nu este definitivă, ea fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa, care va da o sentinţă definitivă în cauză.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 7 aprilie.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un pompier s-a urcat beat la volan şi, după câțiva metri, a lovit mașina Poliției

05 Dec 2015 991

Sentinţa finală, dată la ConstanţaTrei ani de închisoare cu executare pentru moartea pompierului Ştefan Caimacanu

14 Sep 2015 1972

Pompier din ISU Dobrogea, condamnat la închisoare cu suspendare

26 Mar 2014 1273

Un fost pompier de la ISU Dobrogea, condamnat pentru complicitate la delapidare

25 Mar 2014 1370

Pompier condamnat definitiv pentru uciderea a două femei

26 Apr 2013 1297