Șocant Persoane cu handicap psihic exploatate prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din România (GALERIE FOTO)

Sursa foto: DIICOTLa data de 10.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Galați, S.C.C.O. Maramureș, S.C.C.O. Sălaj, S.C.C.O. Bistrița-Năsăud și S.C.C.O. Vrancea au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Maramureș și Vrancea, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză, s-a reținut că, mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, situate pe raza județului Vrancea, au fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș. Persoanelor vătămate le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai lungată.

„Persoanele vătămate nu au fost plătite sau au fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin recurgerea la amenințări și exercitarea de acte de violență fizică, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul acestora.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Maramureș, au fost conduse 14 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea beneficiază și de sprijinul Direcției Generale Anticorupție, I.P.J. Maramureș – Serviciul Criminalistic, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție“ - au mai precizta reprezentanții DIICOT.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția Română -Femeile exploatate, în beneficiul persoanelor cercetate, ar fi fost racolate din România

12 Dec 2023 442

Șocant! Persoane cu dizabilități exploatate în azilele groazei! Descinderi și La Constanța. 24 de persoane, reținute

05 Jul 2023 1794

Tinere din Constanța exploatate sexual în Brașov. Procurorii DIICOT anunță finalul anchetei

12 Nov 2021 6395

Tinere credule din Constanța, exploatate sexual 13 persoane încătușate într-un mega-dosar instrumentat de procurorii antimafia (video)

28 Aug 2021 9623

Percheziții la suspecți de trafic de persoane și minori Mai multe femei, printre care și o minoră, exploatate sexual la Constanța

07 Jul 2021 1578

Percheziții la locuințele unor tineri bănuiți de trafic de persoane. Fete, exploatate în Germania

22 Apr 2021 2148

DIICOT Reținuți pentru trafic de minori, proxenetism și alte infracțiuni. Victimele, exploatate în țări din Europa

20 Nov 2020 1746

Percheziții în mai multe județe, într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism. Tinere, exploatate în Europa

11 Nov 2020 1625

Oficial! Tinere exploatate sexual Opt bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 47 de ani, arestați de Tribunalul Constanța. Acuzații grave

02 Jul 2020 6317

DIICOT 15 persoane, conduse la audieri după ce mai multe minore au fost exploatate într-un club din Caracal

05 Feb 2020 1536

Tinere, racolate și exploatate sexual în Austria și România, prin metoda „loverboy”

31 Oct 2018 1640

La nivel mondial, astăzi se celebrează Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane. Mii de persoane sunt exploatate

18 Oct 2018 1698

Metoda „loverboy”, lovește. Tinere, racolate și exploatate sexual în Austria și România

03 Aug 2018 1781

Minore exploatate sexual la Constanţa. Unde s-au făcut percheziţii şi ce au găsit mascaţii

18 Jul 2018 2737

Două minore din Constanţa ar fi fost exploatate sexual de o grupare infracţională. Cine sunt suspecţii

22 Jun 2017 4151