Vizită istorică, la Baza 57 Mihail Kogălniceanu Emmanuel Macron, Președintele Franței, întâlnire cu omologul său român, Klaus Iohannis

  • „Este nevoie de a creşte semnificativ capacitatea Portului Constanţa pentru a transborda cantităţi importante de cereale, şi multe, multe alte lucruri”.
 
Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, s-au întâlnit miercuri, 15 iunie 2022 la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.
 
În cadrul discursului susținut, președintele României, Klaus Iohannis i-a mulțumit președintelui francez pentru prezența militarilor francezi în România și pentru asumarea de către Franța a calității de lider al Grupului de luptă NATO din țara noastră. 
 
El a vorbit și despre transportul cerealelor din Ucraina și situația alarmantă creată de război.
 
”În ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina înspre pieţele internaţionale, este clar că ne confruntăm cu o provocare logistică de o amploare epică. România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea acestei chestiuni şi, pentru a găsi cele mai bune soluţii logistice, practice, deja premierul Ciucă a constituit un comitet interministerial şi se lucrează intens la găsirea unor soluţii”, a spus preşedintele Iohannis. „Aceste trasee logistice, această întreagă logistică de transport de capacitate mare în momentul acesta nu există. Noi suntem în situaţia să dezvoltăm, nu chiar de la zero, dar de la un nivel destul de redus la un nivel foarte înalt capacităţile de transport. Pentru asta este nevoie să punem în practică rapid anumite proiecte de infrastructură. De exemplu, să aducem o linie de gabarit mare până într-un port, probabil în zona Galaţi”, a explicat şeful statului. 


 
Creșterea capacității Portului Constanța s-a aflat, de asemenea pe lista președintelui.
 
„Este nevoie de a creşte semnificativ capacitatea Portului Constanţa pentru a transborda cantităţi importante de cereale, şi multe, multe alte lucruri. Acum, în momentul în care vorbim, deja România joacă un rol semnificativ. Am transportat sute de mii de tone de grâu din Ucraina spre Constanţa şi de acolo spre pieţele lumii, dar, evident, este nevoie de o creştere semnificativă a acestei capacităţi şi suntem, împreună cu partenerii, dispuşi şi interesaţi să dezvoltăm rapid aceste căi”, a adăugat Iohannis.
 
Unitatea europeană este principalul scop al liderului Republicii Franceze.

 
„Încă de la începutul conflictului am luate şase serii de sancţiuni, până la ultima, care sancţionează aproape în întregime aprovizionarea cu petrol rusesc. În mod foarte clar, vom continua să susţinem Ucraina, pentru a o ajuta să se apere, să se lupte, pe plan economic şi financiar, pe plan umanitar şi vom continua să primim pe pământ european aceşti refugiaţi care fug din calea războiului. Aceasta este poziţia Franţei, fără niciun fel de complezenţă şi fără niciun fel de compromis, dar dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile să se reia”, a spus Emmanuel Macron. 
 

Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi


                  
Emmanuel Macron a cerut ca războiul dintre Rusia și Ucraina să înceteze prin așezarea părților la masa negocierilor.
 
„Rusia va rămâne acolo unde a fost şi ieri şi va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus şi că dorim să îl nimicim mâine, cum s-a spus în unele ocazii, de către alţii. Noi nu am spus acest lucru dar, pentru ca Ucaina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul”, a mai spus Macron. 
 

Susținerea aderării la UE

 
Aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei ar putea să mai facă un pas la final de iunie, după cum a menționat Klaus Iohannis.
 
„În legătură cu recentele cereri de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, am subliniat sprijinul nostru puternic pentru integrarea europeană a acestor state. În viziunea României, cei trei aspiranți trebuie să beneficieze de cadrul optim de derulare a proceselor de reformă și de o abordare unitară, în conformitate cu propriile merite și cu progresele înregistrate în procesele de reformă. Am susținut importanța unui semnal politic clar privind hotărârea Uniunii Europene de a se angaja cu partenerii pe un traseu ambițios pro-european, care să fie adoptat la Consiliul European din această lună, din iunie”, a mai spus Președintele României.
 
 
PRECIZĂRI:



Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

„Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen“ (GALERIE FOTO+VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 487

Reuniune de lucru la convocarea președintelui Franței, Macron, la care va participa și Klaus Iohannis

25 Feb 2024 644

Macron îl numește prim-ministru pe Gabriel Attal. La 34 de ani, devine cel mai tânăr premier al Franţei

09 Jan 2024 810

Franţa Elisabeth Borne a prezentat demisia guvernului său, care a fost acceptată de preşedintele Macron

08 Jan 2024 941

Preşedintele francez Emmanuel Macron va prezida pe 5 ianuarie o ceremonie de omagiere a lui Jacques Delors

30 Dec 2023 686

Emmanuel Macron Franţa va susţine dezvoltarea unei nave spaţiale cargo

11 Dec 2023 827

Scandal la nivel înalt în Franța! Senator acuzat că ar fi drogat o deputată pentru a o agresa sexual

17 Nov 2023 843

Țara care va înscrie în Constituţie libertatea de a recurge la avort. Anunțul șefului statului

29 Oct 2023 919

Violențe în Franța! Un adolescent a fost ucis de un polițist. Emmanuel Macron convoacă o celulă interministerială de criză (VIDEO)

30 Jun 2023 1552

Scrisoare transmisă de Klaus Iohannis președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, cu ocazia Zilei Naționale a Franței

14 Jul 2022 966

Serghei Lavrov condamnă difuzarea TV a unei convorbiri între Macron și Putin

06 Jul 2022 1142

Alegeri legislative în Franţa Emmanuel Macron pierde majoritatea în parlament (sondaje)

19 Jun 2022 1268

Președintele Iohannis și ceilalți lideri europeni, primiți la Kiev de președintele Ucrainei (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Jun 2022 1513

Președintele Iohannis „Nu există cuvinte care să descrie distrugerile îngrozitoare pe care le-am văzut astăzi la Irpin“ (GALERIE FOTO)

16 Jun 2022 1201

Președintele Klaus Iohannis, în vizită oficială la Kiev, Ucraina (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Jun 2022 1822