ZIUA LIVE Prefectul Silviu Coșa, precizări importante despre primul caz de flurona de la Constanța (VIDEO)



România este în stare de alertă din cauza cazurilor de gripă care se înmulțesc rapid.

Tot mai mulți oameni ajung la camera de gardă cu simptome de gripă și viroze iar mulți pacienți reclamă lipsa unor medicamente importante din farmacii pentru tratarea acestor afecțiuni.

Joi, 12 ianuarie,  la ZIUA LIVE, aflăm de la prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa dacă există o presiune în acest moment pe sistemul sanitar județean, dar și despre concluziile grupului de lucru pentru gestionarea epidemiilor, care monitorizează la nivelul județului infecțiile acute respiratorii, gripele și pneumoniile.

Totodată, aflăm și care sunt măsurile luate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Constanța în starea de alertă epidemică și dacă acestea se aplică cu celeritate.

Abordăm și subiectul violenței în școli.

De ce a fost nevoie de o Comisie instituită prin ordin de prefect pentru verificarea normele menite să înlăture bullying-ul din clase, dar mai ales care sunt măsurile de prevenție aflăm tot la ZIUA LIVE.
 
Și consumul de stupefiante este prezent în școli. Ce face instituțiile statului dar și ONG-urile abilitate în prevenirea acestui fenomen la Constanța, ce resurse și infrastructură au la dispoziție, în combaterea consumului de droguri, clarificăm la ZIUA LIVE.


Interviul integral îl puteți urmări aici

 
Ccazurile de gripă este primul subiect despre care vorbește prefectul Coșa la ZIUA LIVE. 

În prima săptămâna a acestui an, situația oarecum a stagnat. O ușoară creștere a cazurilor de griupă confirmată. Până în momentul de față nu trebuie să ne alarmăm. Trebuie să luăm măsurile corecte. Dacă simptomele sunt grave, să ne adresăm serviciului de primiri urgențe. Se întâmplă ca cei care au simptome ușoare să se prezinte la Unitățile de Primiri Urgențe.
 
Este o presiune la nivelul unităților medicale, dar este una suportabilă. Nu este la fel ca în pandemie.

 

Au fost alocate mai puține de doze de vaccin alocate județului. Acestea s-au terminat. Există oarecare retiență în ceea ce privește vaccinare. Ne-am obișnuit cu ea. Monitorizăm situația, ca să avem o imagine la început și una la final de săptămână. Starea de alerta vis a vis de gripă evoluează.

 
Primul caz de flurona la Constanța
 

Nu avem ce măsură specială să luăm. Era vorba de o femeie de 70 de ani, vaccinată anticovid și nu antigripal. Starea ei este stabilă, dar este urmărită constant. Femeia face parte dintr-o categorie vulnerabilă.

 
 
Copiii sunt printre cei mai expuși. Ce măsuri s-au luat în școli?
 

Măsurile sunt cele recomandate și de Ministerul Sănătății. Portul măștii este o recomandare până în momnetul de față, nu este obligatoriu deocamdată. Se efectuează triajul epidemiologic. Mâine vom avea o prima imagine despre ce a însemnat prima săptămână de școlaă, din punct de vedere al evoluției cazurilor de gripă confirmată în cazul elevilor.

 
 Spitalul Județean Constanța acționează ca un spital regional, preia și pacieneți din județe limitrofe. Ar putea fi redirecționați acei pacienți din județele limitrofe. Activitatea medicilor se încarcă.
 
Coșa vorbște și despre Spitalul de Pediatrie de la Constanța.  
 

Nu știu să vă dau infoirmații despre Spitalul de Pediatrie.

 
 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat astăzi cele 27 de spitale care vor fi construite prin PNRR. Printre aceastea se numără și „Policlinica Municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța-spital nou”  

Valoarea proiectului “Policlinică Municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța-spital nou” este de 103.214.244,06 euro din care finanțare nerambursabilă prin intemediul PNRR 98.053.531,86 euro. Termenul pentru finalizarea construcțiilor și a dotărilor este iunie 2026.  

Noul spital va fi amplasat pe Bdul Aurel Vlaicu în zona Dacia Service pe un teren în suprafață de 19.660 mp.

Acesta va avea două specializări: oncologie si cardiologie.  Dotarea se va face cu aparatură de înaltă performanţă asistată de personal medical de specialitate pregătit și instruit să ofere servicii de calitate la standarde europene.  
 

A fost un efort al instituțiilor din Constanța pentru a obține un punctaj pentru calificare.  Constanța și Primăria vor duce la bun sfârșit aceste proiecte

 
Prefectul Coșa a precizat că se constitui o comisie prin care se va verifica modul în care unitățile școlare aplică normele menite să înlăture bullying-ul din clase. 
 

Există o Comisie care analizează tot ce înseamnă violență în unitățile școlare. Fac parte din comisie echipaje MAI, CJC, etc. Din datele puse la despoziție de ei, au fost două situații de șantaj reclamate. Vreau să ne asigurăm că sunt semnalate toate cazurile de bullying.

Trebuie să vedem ce este de făcut pentru reducerea. IPJ Constanța a desfășurat multe acțiuni de prevenție. Cadrele didactice au fost instruit în acest sens. IJJ a avut acțiuni de patrulare în zonele unde se produce afluirea personalului didactic și a elevilor. 

Cele mai multe cazuri s-au produs în mediul urban. Toate cazurile intră în atenția organelor de cercetare când există o reclamație. Atât victimele, agresorii, copiii și familiile lor beneficiază de consiliere psihologică. Totul este să-și dorească această consiliere.   Orice acțiune legată de prevenire să fie urmată și de preluarea unui feedback din partea elevilor. 

 Ce alte priorități și-a trasat Coșa pentreu 2023
 

Am luat în calcul desființarea Centrul Județean de Comandă și Control al intervențiilor de la Constanța.  Din punct de vedere al situațiilor de urgență suntem în permanență pregătiți. În afară de gripă, partea de dezăpezire este specifică sezonului rece.
 
Sunt atribuțiile care îmi revin ca reprezent al Guvernului în teritoriu. Mai avem în derulare programul Bebe trosou. Numărul potențiarilor beneficiari a scăzut foarte mult. 


 Coșa face precizări și despre protestele de la Damen Mangalia.
 

În general, suntem sesizați de către reprezentanții sindicatelor vis a vis de orice problemă. Pe aceasta problemă nu am fost sesizați până în momnetul de față. Vom lua legătura cu Sindicatul Navalistul pentru a vedea despre ce este vorba.
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Servicii de consultanţă în domeniul digitalizării S-a semnat protocolul încheiat între Consorțiul CiTyInnoHub și Instituția Prefectului - Județul Constanța (FOTO)

12 Apr 2024 443

Prefectul Silviu Coșa- „Viitorul energetic al Constanței este promițător“

22 Mar 2024 637

Vergil Chițac și Florin Mitroi, validați în ședința BPN al PNL

21 Mar 2024 878

Comuna Fântânele, din județul Constanța, a rămas fără Consiliu Local Mai mulți aleși locali au demisionat, iar ultimii patru au fost radiați din PNL. Cu toții și-au pierdut mandatele!

21 Mar 2024 1195

Prefectul județului Constanța „Alegerile din 9 iunie presupun un intens efort organizatoric și logistic din partea instituțiilor“

20 Mar 2024 613

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 785

Prefectul județului Constanța, la comemorarea militarilor decedați în dublul accident aviatic - „A rămas multă durere în sufletele celor apropiați“

02 Mar 2024 655

LIVE Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre exploatarea turistică a plajelor din Constanța (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 1016

Prefectul Silviu Coșa despre spitalul modular - „După 40 de ani, municipiul Constanța are o nouă unitate medicală. Un început“

19 Feb 2024 629

Prefectul județului Constanța, mesaj de condoleanțe după decesul președintelui CJ Vrancea - „Cătălin Toma s-a dus. Drum lin, camarade“

17 Feb 2024 848

Prefectul județului Constanța „Răzvan Filipescu, împreună cu alți membri ai Pro Romania, sunt, de azi, parte a familiei liberale“

10 Feb 2024 822

Mesajul prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, cu prilejul aniversării a 10 ani de la înființarea DSU

29 Jan 2024 825

Prefectul județului, Silviu Coșa, atenționează asupra măsurilor ce trebuie luate în condiții de vreme rea

19 Jan 2024 684

ZIUA LIVE. Prefectul Silviu Coșa „Nu am primit nicio sesizare sau memoriu de la transportatori și agricultori. MAI și-a făcut datoria, iar cetățenii din Constanța nu au fost puși în pericol”!

16 Jan 2024 1033

LIVE VIDEO Prefectul județului Constanța, despre anul electoral și agenda publică a anului 2024

16 Jan 2024 907