Bulgaria se aşteaptă ca negocierile privind aderarea sa deplină la spaţiul Schengen să fie intermediate de Comisia Europeană

  • Premierul bulgar Nikolai Denkov a declarat joi, la Bruxelles, că executivul UE va media în negocierile privind aderarea deplină la spaţiul Schengen a ţării sale, acum că Austria şi-a anunţat disponibilitatea de a sprijini eliminarea controalelor aeriene, relatează agenţia de ştiri bulgară BTA.
     
Premierul bulgar Nikolai Denkov a declarat joi, la Bruxelles, că executivul UE va media în negocierile privind aderarea deplină la spaţiul Schengen a ţării sale, acum că Austria şi-a anunţat disponibilitatea de a sprijini eliminarea controalelor aeriene, relatează agenţia de ştiri bulgară BTA, citat de Agerpres.

„Strategia este de a negocia asupra controalelor la frontierele terestre. Am întocmit o propunere şi o vom trimite Austriei. Vom folosi Comisia Europeană ca mediator în aceste negocieri”, le-a spus Denkov jurnaliştilor bulgari la Bruxelles, unde a participat la summitul UE-Balcanii de Vest şi unde ia parte joi şi vineri la Consiliul European.


Premierul bulgar a spus că a discutat aceste chestiuni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu preşedintele român Klaus Iohannis şi cu cancelarul austriac Karl Nehammer. „Convorbirile preliminare au avut loc, suntem deja dispuşi să continuăm discuţiile”, a adăugat el.

Potrivit lui Nikolai Denkov, nu se discută despre separarea României de Bulgaria în chestiunea aderării la spaţiul Schengen. „Am auzit că autorităţile române menţionează această opţiune, dar nu au ridicat-o bilateral sau cu Comisia”, a menţionat el.

Premierul bulgar a confirmat că Ungaria a avertizat că ar putea vota împotriva extinderii Schengen dacă Bulgaria menţine taxa introdusă pe gazul natural rusesc care tranzitează ţara.

Ungaria a trimis o comunicare oficială în acest sens, chiar dacă la un nivel diplomatic nu foarte ridicat, iar Bulgaria a decis să renunţe la taxă.

„Am decis că nu trebuie să ne asumăm acum riscul cu paşi care nu sunt decisivi pentru Schengen. Taxa era importantă pentru bugetul bulgar şi pentru echilibrarea pieţei de combustibil”, a precizat Denkov.


Denkov a mai spus că Bulgaria sprijină o creştere a cheltuielilor UE pentru protecţia frontierelor şi pentru susţinerea Ucrainei. El a afirmat că din cauza pericolului ca Rusia să atace şi alte ţări europene dacă Ucraina nu este ajutată, cheltuielile ar fi mult mai mari pentru pregătirea Europei de un posibil atac sau pentru prevenirea lui.

Tot joi, preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat că se aşteaptă ca Olanda să-şi declare în viitorul apropiat sprijinul deplin pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a consemnat BTA. El a vorbit despre acest lucru după o întrevedere cu omologul său albanez Bajram Begaj.

Radev a spus că Bulgaria poate adera la Schengen cu frontierele terestre, maritime şi aeriene până la sfârşitul anului, dacă Sofia face eforturi în alte câteva direcţii.

În ceea ce priveşte veto-ul Austriei în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, Radev a spus că problema este de a convinge nu numai conducerea politică ci şi publicul austriac că este un pas necesar, a încheiat sursa citată. 



Citește și:
In memoriam Hortensia Teodorescu, scriitoarea și profesoara ce a părăsit această lume la Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

26 Apr 2024 220

Porniți la drum? Cum se circulă în această dimineață pe drumurile din țară! Situația pe Autostrada A2 București-Constanța

26 Apr 2024 335

Prohibiţia pescuitului se extinde şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria

15 Apr 2024 776

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1481

Bulgaria va trece la moneda euro de anul viitor

13 Apr 2024 511

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 455

Cel mai complex exercițiu organizat și condus de Forțele Navale Române, Sea Shield 24”, în plină desfășurare (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 469

Anchetă de proporții în Europa. România este vizată

10 Apr 2024 720

Un elicopter militar a survolat plaja în stațiunea Mamaia, în zona hotelului Parc (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 862

Judecătorii din Constanța îi permit lui Dan Diaconescu să plece în Bulgaria, la Nisipurile de Aur! (MINUTĂ)

09 Apr 2024 685

MApNExercițiul multinațional „Sea Shield 24”

08 Apr 2024 338

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 645

MAEDin Agenda de lucru a MAE 08 aprilie 2024, vă semnalăm

08 Apr 2024 277

Militari din 12 țări participă la Constanța la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

05 Apr 2024 661

Volei Naționala Under-18 a României, pregătire la Constanța pentru preliminariile Euro Under-20

03 Apr 2024 603