Doi cetăţeni suedezi au fost ucişi luni seară la Bruxelles într-un atac armat

foto: Google MapsDoi cetăţeni suedezi au fost ucişi luni seară la Bruxelles într-un atac cu armă descris drept un "atac laş" de către premierul belgian Alexander De Croo şi al cărui autor, care a fugit cu un scuter, a fost căutat în mod activ în timpul nopţii de luni spre marţi, transmite AFP, citat de Agerpres.ro

Un mesaj video de revendicare a fost postat pe reţelele de socializare de către un bărbat "prezentându-se ca atacator şi pretinzând că este inspirat de Statul Islamic", a subliniat parchetul federal, responsabil de cazurile de terorism.

Potrivit mai multor mass-media belgiene, suspectul, Abdesalem L., este un bărbat de 45 de ani, de origine tunisiană, care locuieşte în comuna Schaerbeek din Bruxelles.

Nivelul de ameninţare teroristă a fost ridicat luni seară la patru, considerat "foarte grav", în regiunea Bruxelles.

Atacul a avut loc la scurt timp după ora 19:00 (17:00 GMT) în apropiere de Place Sainctelette din Bruxelles, cu câteva ore înaintea meciului de fotbal de calificare la Euro-2024 între Belgia şi Suedia de pe stadionul Roi-Baudouin.

Potrivit primelor informaţii, atacatorul, care avea asupra sa o armă automată, a vizat şi un şofer de taxi, care a fost rănit, dar este în afara oricărui pericol. Presupusul atacator purta o jachetă portocalie fluorescentă în momentul atacului şi a fugit cu un scuter, potrivit unui clip video difuzat de mass-media, în care se aud cel puţin patru împuşcături.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat un "atac abject", în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a deplâns un "atac terorist islamist". Franţa a anunţat o consolidare a controalelor sale la frontieră.
 
Meciul Belgia-Suedia a fost oprit la pauză, în jurul orei 21.30, dar cei aproximativ 35.000 de spectatori de pe stadionul Roi-Baudouin au fost apoi reţinuţi mai bine de două ore ca măsură de securitate. Incinta a fost evacuată treptat, iar suporterii suedezi au fost escortaţi până la aeroport. 

Pe reţeaua socială X ( fostul Twitter ), premierul belgian a prezentat condoleanţele omologului său suedez Ulf Kristersson după "atacul laş asupra cetăţenilor suedezi de la Bruxelles"'. El a cerut unitate în "lupta împotriva terorismului"'.

În clipul video de revendicare a atentatului,"naţionalitatea suedeză a victimelor este menţionată ca o motivaţie probabilă a actului", a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal, Eric Van Duyse."În această etapă, niciun element nu indică o potenţială legătură cu situaţia israeliano-palestiniană", a subliniat Eric Van Duyse.


Suedia, a cărei imagine s-a deteriorat semnificativ în această vară în lumea musulmană după mai multe profanări ale Coranului autorizate pe teritoriul său, a decis pe 17 august să ridice nivelul de alertă teroristă, considerând că ameninţarea unori atacuri "va persista mult timp". 

Agerpres.ro 

Citește și: 

Reuniune ministerială NATO, la Bruxelles! Consolidarea securității în regiunea Mării Negre și în special în România, pe ordinea de zi
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atentatele din Paris și Bruxelles au costat economia belgiană 2,4 miliarde de euro

03 Dec 2016 2222

Atacatorul polițiștilor belgieni înjunghiați azi ar fi acționat ca parte a unui atentat terorist

05 Oct 2016 1819

Atentat în Belgia Cel puțin trei victime la Bruxelles

22 Aug 2016 2613

S-a reunit Consiliul Afacerilor Externe. Terorismul, situația din Turcia, strategia globală a UE, printre cele mai importante subiecte

18 Jul 2016 1919

Al treilea atacator de la Bruxelles a recunoscut tot în fața probelor!

09 Apr 2016 1911

Editorial Ankara, Bruxelles, Paris, Pakistan. Altă ţară, aceeaşi lume

02 Apr 2016 3284

Bruxelles Peste 70 de persoane, încă spitalizate

01 Apr 2016 1844

Imagini cu presupuşi autori ai atentatelor din Paris dansând într-un club din Bruxelles (video)

28 Mar 2016 2201

Atentatul de Paşte din Pakistan, desconsiderat de internauţi. „E Pakistan. Nu cred că-i pasă cuiva de cine moare acolo”

28 Mar 2016 2018

Editorial Noul trend la Constanța. Să fii unde-i atentatul. S-or da certificate de prezență?

26 Mar 2016 2505

Printre cei decedați la Bruxelles se află cetățeni de cel puțin nouă naționalități

25 Mar 2016 1799

Doi suspecți bănuiți de legături cu teroriștii de la Bruxelles, arestați în Germania

25 Mar 2016 1706

În Belgia a fost diminuat nivelul de alertă la gradul 3 din 4

25 Mar 2016 1977

UPDATE-Explozie într-un cartier din Bruxelles. O persoană a fost rănită și reținută

25 Mar 2016 1992

Solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles Palatul Victoria, iluminat în culorile drapelului belgian

24 Mar 2016 1761