Franţa Acuzat de legături cu Kremlinul, partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională denunţă un complot

Sursa foto: Pexels
  • Acuzat într-o anchetă a cotidianului Washington Post de legături persistente cu Kremlinul în vederea slăbirii sprijinului Franţei pentru Ucraina, partidul francez Adunarea Naţională a denunţat marţi „un complot”, confirmându-şi totodată dorinţa de a reveni asupra sancţiunilor ce vizează Rusia, informează AFP.
     
Acuzat într-o anchetă a cotidianului Washington Post de legături persistente cu Kremlinul în vederea slăbirii sprijinului Franţei pentru Ucraina, partidul francez Adunarea Naţională a denunţat marţi „un complot”, confirmându-şi totodată dorinţa de a reveni asupra sancţiunilor ce vizează Rusia, informează AFP, conform Agerpres.

Potrivit anchetei publicaţiei americane, Rusia duce o campanie de subversiune în Franţa, în care partidul de extremă dreapta al Marinei Le Pen joacă un rol important.

Cotidianul citează „documente ale Kremlinului, obţinute de un serviciu de securitate european” ce implică anturajul lui Vladimir Putin, ale cărui metode, potrivit lui, combină influenţa reţelelor sociale - orientate cu ajutorul „fermei de trolli” - şi sprijinul partidelor de extremă dreapta.

Obiectivul mai amplu este cel de a destabiliza Europa, potrivit Washington Post.

„Toate guvernele Europei occidentale vor fi schimbate”, susţine Jean-Luc Schaffhauser, fost deputat european afiliat Adunării Naţionale şi citat de cotidianul american.

În ancheta sa publicată sâmbătă, Washington Post afirmă de asemenea că Schaffhauser „închiriază un etaj al reşedinţei sale” din Strasbourg numărului doi al ambasadei Rusiei în Franţa, care se aflase la post în Consiliul Europei până la excluderea lui, în martie 2022.

„Toate acestea sunt un complot”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Adunării Naţionale, Laurent Jacobelli, la Sud Radio, afirmând că „nu există nicio legătură” între Rusia şi partidul său.

În iunie anul trecut, raportoarea macronistă a unei comisii parlamentare calificase Frontul Naţional (devenit Adunarea Naţională) drept „cureaua de transmisie” a Rusiei, insistând asupra „alinierii” partidului la „discursul rus” în momentul „anexării ilegale” a Peninsulei Crimeea în 2014, survenită la scurt timp după primirea unui împrumut de la o bancă ceho-rusă.


"Adunarea Naţională este într-adevăr purtătorul de cuvânt al Kremlinului în Franţa" şi "joacă un rol preponderent pentru a răspândi propaganda lui Putin", a apreciat, după ancheta cotidianului Washington Post, partidul prezidenţial Renaşterea al lui Emmanuel Macron, într-un mesaj pe platforma X.

Un "element de limbaj macronist" respins de Jacobelli, care a amintit de "poziţia clară" a Adunării Naţionale cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, condamnată de Marine Le Pen încă din februarie 2022.

Însă partidul rămâne sceptic asupra "ajutorului de armament ofensiv" oferit Kievului şi se opune "embargourilor inutile" impuse Moscovei. Cu cinci luni înainte de alegerile europene, Jacobelli nu şi-a ascuns de altfel convingerea că o victorie a extremei drepte va genera "o schimbare radicală, în special în ceea ce priveşte sancţiunile impuse unor ţări din cauza politicii lor". 


Citește și:
Japonia. Coliziune pe aeroport: Poliţia ia în considerare posibilitatea neglijenţei profesionale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 385

Poliția Română Un bărbat urmărit internațional s-a predat în Franța

19 Apr 2024 330

Exercițiu militar de amploare la Constanța! Peste 2000 de militari se vor antrena pe Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 645

Întâlnire cu Ambasadorul Republicii Franceze, ES Nicolas Warnery, la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

27 Mar 2024 565

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Franța Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 518

OMD Mamaia Constanța Îndrăgostiți de România, francezii aleg vacanțele pe litoralul românesc și la munte (FOTO)

18 Mar 2024 453

Destinația Mamaia Constanța, în atenția francezilor la Salonul Mondial de Turism din Paris

16 Mar 2024 469

Reuniune de lucru la convocarea președintelui Franței, Macron, la care va participa și Klaus Iohannis

25 Feb 2024 647

Axiopolis Cernavodă Cristian Tranulea, vicecampion european la înot în ape înghețate (GALERIE FOTO + VIDEO)

02 Feb 2024 2241

Tenis de masă CSM Constanța susține vineri, 2 februarie 2024, returul cu ALCL TT Grand-Quevilly (VIDEO)

02 Feb 2024 957

Incident șocant în Franța Un român a fost prins cu doi adolescenți vietnamezi ascunși în gențile de voiaj din portbagajul său

02 Feb 2024 782

Tenis de masă „Maraton nebun!“. CSM Constanța a produs surpriza și a învins ALCL TT Grand-Quevilly în ETTU Europe Cup Women (GALERIE FOTO)

31 Jan 2024 995

MAE Atenţionare de călătorie în Republica Franceză - blocaje cauzate de manifestațiile fermierilor

31 Jan 2024 607

Atenționare de călătorie pentru Franța, emisă de MAE

28 Jan 2024 841

Franţa susţine aderarea completă a României la spaţiul Schengen

26 Jan 2024 704