Negociatorii americani, aproape de un acord pentru eliberarea treptată a ostaticilor Hamas

Sursa foto: Wikipedia


 
  • Negociatorii au redactat un acord provizoriu care reuneşte cererile israeliene şi ale Hamas şi care ar permite eliberarea celorlalţi ostatici şi întreruperea ostilităţilor timp de până la două luni, conform Bursa.ro.

Astfel, potrivit raportului:

„În prima fază, luptele s-ar opri pentru aproximativ 30 de zile, în timp ce femeile, bătrânii şi ostaticii răniţi ar fi eliberaţi de Hamas. În această perioadă, cele două părţi ar urma să stabilească detaliile unei a doua faze care ar suspenda operaţiunile militare pentru încă aproximativ 30 de zile în schimbul soldaţilor israelieni şi a civililor de sex masculin reţinuţi. Proporţia palestinienilor care urmează să fie eliberaţi din închisorile israeliene trebuie încă negociată, dar aceasta este considerată o problemă care poate fi rezolvată. Acordul ar permite, de asemenea, acordarea de mai mult ajutor umanitar în Gaza."

Hamas a cerut o încetare totală a focului, dar publicaţia americană, citată de Times of Israel, relatează că "oficiali apropiaţi discuţiilor consideră că, dacă Israelul opreşte războiul timp de două luni, probabil că nu îl va relua în acelaşi mod în care l-a purtat până acum", deschizând o cale pentru o încetare a focului mai permanentă.
Associated Press confirmă raportul New York Times şi notează că directorul CIA, William Burns, este aşteptat să discute prevederile acordului care se conturează, duminică, în Franţa, cu David Barnea, şeful agenţiei israeliene de informaţii Mossad, cu prim-ministrul din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şi cu şeful serviciilor de informaţii egiptene Abbas Kamel.

Burns merge în Franţa pentru discuţii la nivel înalt după ce consilierul principal al Casei Albe, Brett McGurk, a petrecut o mare parte din ultima săptămână în Orientul Mijlociu pentru discuţii privind situaţia ostaticilor. În cazul în care Burns constată progrese în cadrul discuţiilor din Franţa, se aşteaptă ca Joe Biden să-l trimită rapid pe McGurk înapoi în Orientul Mijlociu pentru a încerca să încheie un acord.

În atacul de la 7 octombrie, 250 de persoane au fost răpite şi conduse în Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor israeliene.

Aproximativ 100 de ostatici au fost eliberaţi la sfârşitul lui noiembrie în achimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni din Israel într-un armistiţiu. Alţi 104 ostatici ar fi reţinuţi în continuare de Hamas, iar 28 de ostatici ar fi morţi.
 
Citește și
Eurodeputații cer încetarea definitivă a focului cu două condiții. Iată care sunt acestea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israel-Hamas Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS

31 Jan 2024 801

Oficial de la MAE despre acuzațiile grave privind presupusa implicare a unor membri ONU în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului

29 Jan 2024 582

Ministrul de externe israelian cere demisia șefului UNRWA. Acuzații grave

28 Jan 2024 783

Regatul Unit, Italia şi Finlanda suspendă finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni

27 Jan 2024 930

Hamas a negat că personalul ONU colaborează la acţiunile militanţilor săi

27 Jan 2024 682

Preţul aurului se va menţine ridicat şi în 2024

22 Jan 2024 958

Premierul israelian Benjamin Netanyahu - „Resping categoric condiţiile pentru capitulare puse de monştrii Hamas“ (VIDEO)

21 Jan 2024 1031

Hamas Atacul din 7 octombrie asupra Israelului a fost „o etapă necesară" împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene

21 Jan 2024 685

Israel-Hamas Premierul Netanyahu i-a reiterat președintelui american, Biden, poziția sa referitor la „suveranitatea palestiniană”

20 Jan 2024 720

Războiul Israel-Hamas Eurodeputații cer încetarea definitivă a focului cu două condiții. Iată care sunt acestea

18 Jan 2024 646

Israel-Hamas Sunt 100 de zile de incertitudine și speranță, declară șefa diplomației germane

14 Jan 2024 687

Israel-Hamas Armata israeliană promite să sporească presiunea militară asupra Hamas

14 Jan 2024 608

Israel-Hamas Rebelii Houthi amenință cu noi atacuri asupra Yemenului

13 Jan 2024 866

Israel-Hamas Apropierea între Israel și tarile arabe - cel mai bun mijloc de a izola Iranul, afirmă Blinken

11 Jan 2024 698

Israel-Hamas Africa de Sud a acuzat Israelul de „acte de genocid sistematice”

11 Jan 2024 669