Israel-Hamas Apropierea între Israel și tarile arabe - cel mai bun mijloc de a izola Iranul, afirmă Blinken

Sursa foto: Pixabay
  • O apropiere între Israel şi statele arabe care, în marea lor majoritate, nu recunosc această ţară, ar fi ''cel mai bun mijloc de a izola Iranul şi partizanii acestuia'', a declarat joi, la Cairo, secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP.
     
O apropiere între Israel şi statele arabe care, în marea lor majoritate, nu recunosc această ţară, ar fi ''cel mai bun mijloc de a izola Iranul şi partizanii acestuia'', a declarat joi, la Cairo, secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP, citat de Agerpres.

"Securitatea şi integrarea (regională) a Israelului sunt legate de deschiderea unei căi către un stat palestinian", a adăugat Blinken, în timpul ultimei etape a maratonului său diplomatic în Orientul Mijlociu dedicată conflictului din Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.


În 2020, alte trei ţări arabe - Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Marocul - au semnat acorduri cu Israelul, după Egipt şi Iordania în 1979 şi în 1994.

Războiul din Gaza, declanşat de atacul fără precedent întreprins de Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie, a întrerupt un proces similar de normalizare început între Israel şi Arabia Saudită.

Astăzi, în timp ce bombardamentele israeliene în Gaza au făcut peste 23.400 de morţi, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, "conflictul trebuie să înceteze pentru ca situaţia să evolueze", a pledat Blinken.

În această privinţă, el a afirmat că Israelul a "demobilizat un număr important de forţe" desfăşurate în teritoriul palestinian aflat sub asediu, unde Hamas se află la putere din 2007.

Săptămâna aceasta, Blinken a asigurat că a obţinut de la preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, rivalul istoric al Hamas şi a cărui autoritate nu se exercită decât în unele zone din Cisiordania ocupată, o reformă a Autorităţii Palestiniene, condiţie indispensabilă pusă de americani pentru reunificarea teritoriilor palestiniene, în timp ce Israelul a jurat să eradicheze Hamas în Fâşia Gaza.

Termenii acestei "reforme" nu sunt cu toate acestea clare, în condiţiile în care numeroase voci se ridică de ani de zile în teritoriile palestiniene contra acestei puteri care ar trebui să fie una interimară, dar care se menţine - fără alegeri, de ani de zile - în lipsa unui orizont pentru crearea statului palestinian.

Războiul din Gaza s-a soldat cu circa 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ israelian.

Sosit la Cairo din Israel, Blinken a avut o întrevedere cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi. El a plecat apoi în SUA, după ce se deplasase în nouă ţări, printre care Turcia şi Arabia Saudită, precum şi în Cisiordania ocupată.

Blinken, care a acuzat Iranul miercuri că "susţine" şi "încurajează" atacurile rebelilor yemeniţi în Marea Roşie, a declarat cu toate acestea la Cairo că nu crede că acest conflict se va intensifica.


Potrivit lui Blinken, niciunul dintre actorii regionali nu doreşte acest lucru. "Aceasta nu este cazul Israelului. Nici al Libanului. Şi, în realitate, nu cred că ar fi nici dorinţa Hezbollahului", a spus secretarul de stat american cu referire la mişcarea armată libaneză.

Armata israeliană şi Hezbollah, puternica mişcare şiită libaneză aliată a Hamas-ului palestinian, se confruntă zilnic în schimburi de focuri de o parte şi de alta a frontierei israeliano-libaneze, de la începutul războiului sângeros dintre Israel şi Hamas.

La finalul turneului său regional, Blinken a dat asigurări că apropierea arabo-israeliană pentru care el pledează ar permite izolarea Teheranului "şi partizanilor săi care cauzează atâtea probleme (Statelor Unite) şi aproape tuturor în regiune", cu aluzie la atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra navelor în Marea Roşie. "Cred că această viziune este foarte clară pentru mulţi lideri" din Orientul Mijlociu, a declarat Blinken. 


Citește și:
Rusia: 11 aspiranți au rămas în cursa pentru validarea candidaturilor, la alegerile prezidențiale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul de zilele trecute. Va fi o ripostă "clară şi puternică"

15 Apr 2024 892

Liderii G7 reuniţi duminică fac apel ca toate părţile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere

14 Apr 2024 473

Avioane de luptă au fost mutate din România în Orientul Mijlociu de către Marea Britanie

14 Apr 2024 745

Mesajul Israelului la atac „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

14 Apr 2024 449

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 385

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 379

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 445

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 501

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 580

Un bărbat din Israel și-a deschis afacere la Constanța

19 Mar 2024 705

La Teatrul de Stat Constanța O radiografie a psihicului adolescentin, în piesa „Jocuri în curtea din spate”

10 Mar 2024 488

Doi cetățeni cu domiciliul în Israel și-au deschis bar în Constanța

01 Mar 2024 840

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza. SUA anunță un pas uriaș

25 Feb 2024 715

Alexandru Barnea, conducătorul cercetărilor arheologice de la Tropaeum Traiani și prezență constantă al altor situri din Dobrogea

16 Feb 2024 802

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 807