Operațiune amplă a poliției în Ungaria! Vizată o grupare ce ar fi pregătit o lovitură de stat

Foto: facebook/Magyarország KormányaAutorităţile ungare au anunţat miercuri raiduri simultane împotriva unui mic grup înarmat extremist, care afirmă că ar aparţine etniei "scite", suspectat că ar pregăti o lovitură de stat în Ungaria, potrivit AFP citat de Agerpres.ro

Operaţiunea, care a mobilizat 150 de poliţişti, inclusiv unitatea antitero, s-a desfăşurat marţi în Capitală şi în alte câteva localităţi, potrivit unui comunicat publicat de Biroul Naţional de Investigaţie (NBI).

Printre cele opt persoane reţinute, trei sunt în continuare în custodia poliţiei, având vârste cuprinse între 53 şi 88 de ani.

Anchetatorii au fost alertaţi de o înregistrare video, difuzată în noiembrie pe reţelele de socializare, în care grupul proclama o "Ungarie scită" şi evoca instituirea unor "trupe paramilitare" cu scopul de a "dezarma poliţia şi soldaţii" şi de a răsturna guvernul.

Diverse documente şi un important arsenal au fost descoperite în cursul percheziţiilor, "semn al hotărârii grupului", potrivit BNI. Conform primelor elemente, este vorba de "arme de foc, muniţii, mitraliere şi diferite pistoale".

Sciţii sunt un grup de popoare nomade care au trăit în stepele eurasiatice între secolele VIII şi II î.Hr..

Dar în Ungaria, militanţi de extremă dreaptă pretind că ar face parte din această veche etnie. La recensământul din 2022, erau circa 2.400 de persoane care revendicau scita ca fiind limba lor maternă.

Anul trecut, Alfred Pocs, cunoscut pentru teoriile sale complotiste, în special despre COVID-19, a prezentat în parlament o propunere în vederea recunoaşterii oficiale a sciţilor ca minoritate naţională.

Aceasta a fost totuşi respinsă în masă după un aviz al Academiei de Ştiinţe care estima că "condiţiile nu sunt reunite". "Ei au dispărut în urmă cu mai bine de două milenii", se menţiona în document, potrivit AFP. 

Agerpres.ro


Citește și: 

Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.