Papa Francisc despre binecuvântările cuplurilor LGBT. „Africanii sunt un caz special”





 
  • Papa Francisc s-a arătat încrezător, într-un interviu publicat luni, în faptul că cei care critică decizia sa de a autoriza binecuvântarea pentru cuplurile formate din persoane de acelaşi sex vor înţelege în cele din urmă acest lucru, cu excepţia africanilor care sunt "un caz special", transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Binecuvântările au fost autorizate luna trecută, într-un document numit "Fiducia Supplicans" ("Încrederea Suplicantă"), care a provocat dezbateri pe scară largă în Biserica Catolică, o rezistenţă deosebit de puternică venind din partea episcopilor africani.

"Cei care protestează vehement aparţin unor grupuri ideologice mici", a declarat papa Francisc pentru ziarul italian La Stampa.


Liderul de la Vatican a adăugat: "Un caz special sunt africanii - pentru ei, homosexualitatea este ceva "rău" din punct de vedere cultural, ei nu o tolerează".

"Dar, în general, am încredere că, treptat, toată lumea va fi liniştită de spiritul declaraţiei 'Fiducia Supplicans' a Dicasteriului pentru Doctrina Credinţei; ea are drept scop includerea, nu dezbinarea", a continuat papa.


Săptămâna trecută, papa Francisc a părut să recunoască împotrivirea declanşată de acest document, cu precădere în Africa, unde episcopii l-au respins efectiv şi unde, în unele ţări, relaţiile între persoane de acelaşi sex poate duce la închisoare sau chiar la pedeapsa cu moartea.

Suveranul pontif a declarat că atunci când sunt date binecuvântările, preoţii ar trebui "să ţină cont în mod natural de context, de sensibilităţi, de locurile în care se trăieşte şi de cele mai potrivite moduri de a face acest lucru".

Totodată, în interviul acordat cotidianului La Stampa, papa Francisc a confirmat că îl va primi la Vatican pe preşedintele Argentinei - ţara sa natală -, Javier Milei, la data de 11 februarie, adăugând că o călătorie efectuată în cele din urmă în acest stat este o posibilitate.

Papa a precizat că agenda sa pentru 2024 include în prezent călătorii în Belgia, Timorul de Est, Papua Noua Guinee şi Indonezia.

Declaraţia doctrinală "Fiducia supplicans" privind semnificaţia binecuvântărilor, publicată în decembrie de Departamentul pentru Doctrina Credinţei, deschide posibilitatea de a acorda binecuvântări pastorale scurte şi simple (nici liturgice, nici ritualizate) cuplurilor în neregulă (nu a uniunii lor), textul "subliniind că este vorba de binecuvântări fără formă liturgică care nu aprobă şi nici nu justifică situaţia în care se află aceste persoane", conform Vatican News.


Papa a precizat vineri că aceste binecuvântări nu reprezintă o aprobare a unui stil de viaţă pe care Biserica îl consideră potenţial păcătos, ci a unor persoane care caută să se apropie de Dumnezeu. 
 

Citește și
Războiul în sine este o crimă împotriva umanității, afirmă Papa Francisc
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Papa Francisc i-a încurajat pe politicieni „să se oprească puţin şi să încerce să negocieze" pacea în Ucraina şi în Orientul Mijlociu

07 Apr 2024 473

Duminică, prima zi de Paște pentru credincioșii de rit catolic

31 Mar 2024 436

Papa Francisc a declarat că are bonșită, dar și-a respectat agenda

02 Mar 2024 634

Rusia-Ucraina Papa Francisc îndeamnă la găsirea unei soluţii diplomatice la doi ani de la invazia rusă

25 Feb 2024 781

Războiul în sine este o crimă împotriva umanității, afirmă Papa Francisc

14 Jan 2024 668

Noul preşedinte al Argentinei, Javier Milei, îl invită pe Papa Francisc în ţara sa natală

11 Jan 2024 812

Ucraina, Fâşia Gaza Papa Francisc respinge noţiunea de „victime colaterale” în rândul civililor

08 Jan 2024 655

Papa Francisc cere comunităţii internaţionale interzicerea maternității surogat

08 Jan 2024 838

Reacția papei Francisc față de criticile referitoare la binecuvântările pentru cuplurile de același sex

05 Jan 2024 748

Femeile şi mamele sunt necesare pentru pacea mondială, transmite papa Francisc în mesajul de Anul Nou

01 Jan 2024 801

Papa Francisc cere eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și deplânge „situația umanitară disperată” din Gaza

25 Dec 2023 750

Papa Francisc marchează împlinirea vârstei de 87 de ani

17 Dec 2023 750

Liderul AUR, George Simion s-a întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican

17 Dec 2023 1585

Papa Francisc suferă de o formă foarte infecţioasă şi acută de bronşită

30 Nov 2023 805

Dialog interreligios, la Vatican, între Muftiatul Cultului Musulman din România și Papa Francisc

10 Nov 2023 1017