Parlamentul European a semnat rezoluția prin care solicită acordarea „fără întârziere“ Ucrainei și Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE

  • Parlamentul invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia „să demonstreze fără echivoc hotărârea politică de a da curs ambițiilor europene ale popoarelor lor“.

Parlamentul European sprijină acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova.

Cu 529 voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a adoptat joi o rezoluție prin care invită șefii de stat sau de guvern – care se reunesc astăzi și mâine – să acorde „fără întârziere” statutul de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Consiliul ar trebui să facă același lucru cu Georgia „de îndată ce guvernul său a obținut rezultate” în ceea ce privește prioritățile indicate de Comisia Europeană.
 

„Liderii UE trebuie să își asume responsabilitatea istorică și să transmită un semnal politic clar Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană.

În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, o asemenea decizie fi echivalentă cu demonstrarea rolului de lider, a hotărârii și a viziunii UE, potrivit eurodeputaților. Aceștia insistă asupra faptului că nu există o „procedură accelerată” pentru aderarea la UE și că aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de punerea în aplicare efectivă a reformelor“, spun reprezentanții Parlamentului European.


Ucrainenii, moldoveni și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere

Parlamentul invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia „să demonstreze fără echivoc hotărârea politică de a da curs ambițiilor europene ale popoarelor lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini în mod eficient criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

„Ucrainenii, moldoveni și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere, care să fie membri mândri și dedicați ai familiei europene, potrivit eurodeputaților, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important în direcția îndeplinirii aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei țări“, mai spune PE. 


Nicio alternativă la extinderea UE, în interesul UE

Rezoluția subliniază că nu există nicio alternativă la extindere, care este „mai mult ca niciodată o investiție geostrategică” într-o UE stabilă, puternică și unită. Perspectiva aderării depline la UE pentru țările care se străduiesc să devină state membre ține de propriile interese politice, economice și de securitate ale Uniunii Europene. Eurodeputații solicită ca procesul de extindere să fie „redinamizat” și deblocat în ceea ce privește Balcanii de Vest.

Context

Astfel cum prevede articolul 49 din Tratatul UE, orice țară europeană care respectă valorile menționate la articolul 2 și care se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene. Decizia privind aderarea la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea aprobării Parlamentului.

Ucraina (pe 28 februarie), Republica Moldova și Georgia (ambele pe 3 martie) au solicitat aderarea la UE în urma atacului Rusiei împotriva Ucrainei. Pe 17 iunie, Comisia a publicat avize cu privire la cele trei cereri, recomandând Consiliului să confirme perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Subiectul se află pe ordinea de zi a Consiliului European, care se reunește astăzi și mâine la Bruxelles. Înaintea summitului, liderii UE s-au întâlnit în această dimineață cu omologii lor din Balcanii de Vest.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine” Votul din iunie 2024 va decide direcția în care se va îndrepta Europa în următorii cinci ani

29 Apr 2024 467

Oficial de la Biroul Electoral Central! În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

29 Apr 2024 447

Biroul Electoral Central Candidaturile propuse de partidele politice pentru alegerile europarlamentare, definitive! Vezi lista

29 Apr 2024 561

Parlamentul European Este oficial! Plata cash va fi limitată

25 Apr 2024 566

15 partide și 7 candidați independenți au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare

13 Apr 2024 623

Sesizarea ÎCCJ în legătură cu organizarea alegerilor din 9 iunie, analizată de Curtea Constituțională pe 14 mai

12 Apr 2024 547

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 848

ANI Măsuri de prevenție și conștientizare în contextul alegerilor din luna iunie 2024

11 Apr 2024 475

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 685

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 358

Biroul Electoral Central admite protocolul de constituire a alianței electorale Alianța AUR

23 Mar 2024 773

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 470

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 423

S-a constituit oficial Biroul Electoral Central. Partidele au desemnat avocați cunoscuți în BEC

16 Mar 2024 742

Iată cine sunt cei 7 judecători de la Înalta Curte care vor face parte din Biroul Electoral Central 2024

15 Mar 2024 779