Fotoreportaj Războiul prin ochi de copil. Imagini de la Vama Isaccea (VIDEO)

  • „În privirea unui copil suferind încape toată tragedia lumii”-Adrian Păunescu.
 
Copii înfrigurați care nu înțeleg ce se întâmplă. Mame ce își găsesc forța să lupte printre lacrimi, sperând la o lume mai bună în care să îi vadă crescând pe cei mici. Cu doar câteva bagaje și o pătură peste hainele de iarnă, refugiații din Ucraina fug din calea bombelor lui Putin. 
Românii îi primesc cu brațele deschise pe ucraineni.
 
La vama Isaccea nu mai există ziduri. Este o altă lume. O lume în care omenia a devenit cuvânt de lege. Tragedia prin care trec vecinii noștri ne-a adus cumva mai aproape. Sunt  foarte mulți copii, dar și familii, bătrâni care au lăsat totul în urmă. 
Voluntarii sfidează gerul și îi așteaptă cu mere și ceai cald la frontieră.  Gecile de iarnă deja nu mai fac față frigului de afară. Este mare nevoie de pături.
 

Românii s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor oamenilor din țara vecină. Sunt  amenajate corturi cu mâncare, pături și produse de igienă.
 
O fetiță cu cozi frumos împletite și păr bălai se uită spre corturile cu alimente.


 
Un băiețel de câțiva anișori se învârte pentru a scăpa de frig, chiar înainte de a trece vama. Nimeni nu poate ști cu adevărat ce este în mintea și sufletul lui de copil.Pe standurile cu ajutoare sunt și câteva acadele. Un ursuleț de pluș așteaptă stingher într-un colț să fie găsit de un copil. 
O fetiță strange la piept un ursuleț de pluș.
 


 
„Cu siguranță nu sunt niște zile ușoare. Au venit din ce în ce mai multe persoane din Ucraina. Ne-am organizat cu 27 de corturi în care putem să cazăm persoanele ce tranzitează granița. În aceste corturi nu stau oricum foarte mult.
 
Au parte de tot confortul necesar, de pături, de paturi, de căldură în primul rând, dar și de mâncare, de toată asistența de care au nevoie, inclusiv medicală.
Odată ce coboară de pe bac, sunt îndrumați spre corturile din spatele meu, sunt trei corturi mari. Este un punct de tranzit până li se iau pașapoartele, sau până se rezolvă situația cu actele”, a declarat Năstase Daniel, purtător de cuvânt ISU Delta Tulcea.
 


Vin foarte multe mame cu copii.
„Acolo nu stau în frig, nu stau în ploaie. Asta e cel mai important, mai ales că vin foarte multe mame cu copii.

Acestea au prioritate de fiecare dată. În funcție de dorința lor, noi ne-am organizat astfel încât să-I putem ajuta. Dacă sunt doar în tranzit și  au nevoie de cazare pentru o zi, două, trei, în afara vămii avem un cort special cu pompieri voluntari din cadrul ISU Delta Tulcea care centralizează acolo ofertele de cazare, dar și de transport. În funcție de cerința celor care vin din cealaltă parte, aceștia îi distribuie și îi organizează.
 
Dacă cer azil de refugiat, atunci intră în grija statului și urmează procedurile legale”, a adăugat purtătorul de cuvânt ISU Delta Tulcea. 
 
ONU transmite că cel puțin 136 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei joia trecută. Printre ei ar fi și 13 copii.

Mai multe imagini în galeria foto.


Sursa foto/video: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesorul Tasin Gemil, lecție de istorie despre războiul declanșat de ruși împotriva Ucrainei - „Ceea ce a făcut Putin, este lovitura finală pentru Rusia“ - VIDEO

12 May 2024 2285

Armata rusă afirmă că a preluat controlul asupra unei noi localități în estul Ucrainei

05 May 2024 512

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 575

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 571

Doi ani de război Rusia-Ucraina. Tulcea, județul din România în care au căzut drone rusești

24 Feb 2024 699

Evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, analizate de ministrul Apărării cu omologul norvegian

17 Feb 2024 738

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 856

Președintele Rusiei, Vladimir Putin Avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot

31 Jan 2024 859

Câți cetățeni din Ucraina au cerut azil în România de la începutul războiului?

18 Jan 2024 687

O cunoscută companie multinațională se disociază de războiul din Ucraina

14 Jan 2024 1143

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană „Suntem peste 50 de naţiuni care susţinem Ucraina. America este piesa centrală“

12 Jan 2024 840

Război Rusia-Ucraina Nou bombardament rusesc cu rachete şi drone asupra unor ţinte ucrainene; cel puţin 4 morţi şi zeci de răniţi

08 Jan 2024 948

Atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei! Vizate, clădiri rezidenţiale şi industriale

08 Jan 2024 815

Ucraina Cel puţin 11 persoane au fost ucise, între care cinci copii, în urma unui atac rusesc care a vizat oraşul Pokrovsk

06 Jan 2024 720

Prim-ministrul britanic l-a asigurat pe Zelenski că Regatul Unit va continua să sprijine ferm Ucraina în 2024

03 Jan 2024 622