"Prima Casa" un apartament vechi cu trei camere in oricare mare oras din tara

www.imobiliare.ro  prezintă o analiză a evoluţiei pieţei rezidenţiale în luna mai 2009, în cele mai dinamice oraşe din România. Studiul se referă la preţurile de strigare, cerute de vânzători pentru apartamentele cu trei camere din blocurile construite înainte de 1990, publicate pe www.imobiliare.ro . Se constată în continuare scăderi de preţuri la nivelul marilor oraşe din ţară, cu excepţia municipiului Cluj-Napoca, unde, pentru prima dată în acest an, evoluţia este una ascendentă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderile sunt spectaculoase, diferenţele de preţ însumând zeci de mii de euro. În toate oraşele analizate există pe piaţă oferte pentru apartamente cu trei camere care să se încadreze în suma garantată de stat prin programul "Prima Casă".

Bucureşti - "Prima Casă" - un apartament cu trei camere în Titan, Berceni sau Drumul Taberei

În capitală, preţurile cerute de vânzători pentru apartamentele cu trei camere au înregistrat scăderi şi în luna mai, ajungând la o valoare medie de 100.000 euro. La începutul lunii, un apartament cu trei camere din Bucureşti era scos la vânzare pentru preţul mediu de 105.000 euro. De remarcat este faptul că în urmă cu exact un an, pentru acelaşi tip de apartament, preţul de strigare era cu aproximativ 40.000 de euro mai mare. Cei care doresc să achiziţioneze un apartament cu ajutorul programului "Prima Casă" au toate şansele să găsească apartamente cu trei camere în jurul valorii de 60.000 euro, sau chiar sub acest preţ în cartiere precum Titan, Berceni, Brâncoveanu sau Drumul Taberei.

 

Braşov - apartamentele cu trei camere cu 24.000 euro mai ieftine decât în urmă cu 12 luni

Segmentul apartamentelor cu trei camere continuă să manifeste o tendinţă de scădere şi în Braşov. Dacă la începutul lunii mai, pentru un apartament cu 3 camere, agenţiile imobiliare şi proprietarii cereau un preţ mediu de 85.000 de euro, la sfârşitul aceleaşi luni, preţul mediu de strigare pentru acelaşi tip de apartament a ajuns la 80.000 euro, cu 24.000 de euro mai puţin decât preţul de strigare valabil în mai 2008. Pe piaţa braşoveană există numeroase oferte garantate de agenţiile imobiliare pentru apartamente cu trei camere în zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucureşti, a căror preţ de strigare se situează în jurul valorii de 60.000 euro, constituind o alternativă reală pentru "Prima Casă".

Cluj-Napoca - singurul mare oraş din ţară cu creşteri de preţ în luna mai

În Cluj-Napoca însă, în luna mai se manifestă o evoluţie diferită faţă de cea înregistrată în celelalte mari oraşe din ţară, astfel că preţurile de strigare în cazul apartamentelor cu 3 camere au crescut pentru prima dată în acest an. Astfel, preţul mediu cerut de vânzători a crescut de la 82.000 euro până la 89.000 euro, valoare înregistrată la sfârşitul lunii. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, există o diferenţă de preţ considerabilă, de 28.000 euro. Există şi oferte mai ieftine, care pot fi luate în calcul pentru programul "Prima Casă", situate în zone precum Gheorgheni sau Mărăşti.

Constanţa - scădere de 11.000 de euro în mai puţin de o lună

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de strigare pentru apartamentele cu trei camere din Constanţa, tendinţa de scădere înregistrată în luna mai este evidentă. Între preţul mediu de la începutul lunii şi cel înregistrat la sfârşitul aceleaşi luni există o diferenţă semnificativă, de 11.000 euro, preţul mediu cerut pentru un astfel de apartament a coborât la 70.000 euro. În aceeaşi lună a anului trecut, pentru acelaşi tip de proprietate vânzătorii cereau în medie suma de 105.000 euro. Tomis Nord este zona cu cele mai multe proprietăţi din categoria apartamentelor cu trei camere, compatibile cu programul "Prima Casă".

Iaşi - preţurile de strigare înregistrează noi minime

Tendinţa de scădere se manifestă şi în capitala Moldovei. Preţurile apartamentelor cu trei camere a coborât în luna mai de la 66.500 euro până la 65.000 euro. La Iaşi, scăderea este mai puţin spectaculoasă decât în celelalte oraşe mari din ţară. Totuşi, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în prezent preţurile sunt în medie cu 21.650 euro mai scăzute. În zone precum Alexandru cel Bun sau Mircea cel Bătrân, potenţialii clienţi pot găsi oferte pentru apartamente cu trei camere sub preţul mediu de strigare care se încadrează în suma prevăzută de programul "Prima Casă".

 

 

 

 

Timişoara - multe alternative la preţ de "Prima Casă"

În oraşul de pe Bega, preţurile au înregistrat, de asemenea, scăderi pe parcursul lunii mai a anului în curs. Dacă la începutul lunii, apartamentele cu 3 camere erau scoase pe piaţă pentru un preţ mediu de 75.000 euro, la sfârşitul aceleaşi luni, preţul mediu al ofertelor de vânzare a apartamentelor cu 3 camere din Timişoara a ajuns la 72.000 euro. Preţul mediu de strigare, pentru acelaşi tip de apartament, a scăzut cu 17.000 euro, faţă de luna mai a anului trecut. Cei interesaţi pot găsi oferte pentru apartamente cu trei camere care să se încadreze în suma garantată prin programul "Prima Casă" în cartiere bune ale Timişoarei precum Aradului sau Circumvalaţiunii.

Evoluţia preţurilor la apartamente va fi afectată de programul "Prima Casă"?

Programul "Prima Casă" reprezintă în primul rând un semnal pozitiv pentru piaţa imobiliară, însă este greu de preconizat în acest moment dacă va genera sau nu rezultatele dorite. "Corelând toate dezbaterile din ultima perioadă în legătură cu programul Prima Casă cu analizele preţurilor cerute de vânzători pe care le efectuăm periodic, putem spune că nu se văd deocamdată influenţe, tendinţa este în continuare una de scădere naturală, pe fondul lipsei cererii, în majoritatea marilor oraşe din ţară, urmând trendul început în ultima parte a anului trecut. Cert este că piaţa imobiliară avea nevoie de un semnal pozitiv, pentru că, pe lângă blocajul financiar, această piaţă suferă în mod evident şi din cauza unui blocaj psihologic", susţine Adrian Erimescu, directorul general al portalului.

Sursa: http://www.imobiliare.ro/


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiții la Marea Neagră Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul european pentru Parteneriate Internaționale

25 Apr 2024 343

Guvernul RomânieiÎntrevederea dintre premierul Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Parteneriate Internaționale, Jutta Urpilainen

25 Apr 2024 281

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1579

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1844

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 642

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 982

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 644

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 671

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1068

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 900

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 777

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 811

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 935

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1725

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 920