Imobiliare

Răspunsul primit de Muftiatul Cultului Musulman de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa privind noul cimitir

Muftiatul Cultului Musulman, care a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul PUZ-ului privind înfiinţarea unui cimitir uman musulman, ce va fi realizat pe parcela A 116/9 din municipiul Constanţa, a primit răspuns de la APM.
 
Astfel, APM Constanţa a anunţat că, în urma parcurgerii etapei de încadrare din şedinţa comitetului special constituit din data de 29 ianuarie 2019, s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu. Publicul poate formula comentarii privind decizia etapei de încadrare, pe care le vor transmite către APM Constanţa.
 
Documentaţia urma să servească la stabilirea regulilor de ocupare a terenurilor şi de amplasare a construcţiilor şi a amenajărilor aferente acestora pe o suprafaţă de 35.000 mp, care a generat studiul de oportunitate pentru PUZ, lotul fiind situat în Constanţa, parcela A116/9. Pe zona care face obiectul studiului se propune realizarea unui cimitir uman musulman. Realizarea obiectivelor propuse este justificată prin necesitatea implementării acestei funcţiuni pentru comunitatea musulmană, prin utilizarea resursei existente de teren.
 
Terenul este amplasat în exteriorul arealului urban, în extravilanul municipiului Constanţa, dar în zona metropolitană a acestuia. Lotul studiat are o bună accesibilitate dată de DN3. Terenul nu este ocupat în prezent de construcţii, conform PUG Constanţa aprobat prin HCL Constanţa nr. 653/25.11.19199, a cărui valabilitate a fost prelungită prin HCL nr. 927/18.12.2015. Potrivit certificatului de urbanism emis de Primăria Municipiului Constanţa, nr. 3331 din 1.11.2017, terenul se află în extravilanul municipiului Constanţa.
 
Vecinătăţile imediate sunt: la nord - teren în extravilanul municipiului Constanţa, la est - parcela nr. cadastral 246384; la vest - teren în extravilanul municipiului Constanţa, iar la sud - DN 3. Terenul va cuprinde următoarele construcţii: locuinţă de serviciu şi zonă birou pentru administrator; clădire ce adăposteşte sala de rugăciune, grupuri sanitare, spaţiu tehnic (depozitare, depozitare unelte şi deşeuri), sală de spălare a celor trecuţi în nefiinţă; zonă de parcare. De asemenea, sunt prevăzute împrejmuiri pe toate laturile terenului ce face obiectul documentaţiei. Acestea vor avea înălţimea de maximum 2 metri, din care un soclu opac de 0,60 m şi o parte transparentă dublată cu gard viu.
 
„Ne dorim un cimitir nou, deoarece nu mai avem locuri în cele două cimitire ale Cultului Musulman. De aceea, vom face tot posibilul să urgentăm obţinerea avizelor necesare. Investiţia în noul cimitir este susţinută financiar de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TİKA). Cimitirul va fi situat pe un teren spre Valu lui Traian, cu intrarea dinspre DN 3, în zona Oieria Palas. Capacitatea noului cimitir va fi de peste 3.500 de locuri. Mai mult, cimitirul va fi împrejmuit, va avea alei, iar mormintele vor fi numerotate. La intrarea în cimitir vom avea un bloc administrativ şi o casă mortuară. De asemenea, vom avea un dispozitiv electronic care va conţine o hartă a cimitirului, în aşa fel ca toţi să găsească mormintele persoanelor dragi“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf.
 
Citeşte şi:
 

Noul cimitir musulman, în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa (document)

 

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța marchează trei ani de la tentativa eșuată de lovitură de stat

12 Jul 2019 663

Delegaţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în vizită de lucru la Muftiatul Cultului Musulman din România

03 Jul 2019 494

Geamia Hunchiar, consolidată, restaurată şi pusă în valoare de Muftiatul Cultului Musulman

28 Jun 2019 1025

Șeful Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, la ceremonia de redeschidere a uneia dintre cele mai vechi moschei din Balcani (galerie foto)

17 Jun 2019 1184

Noul cimitir musulman, în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa (document)

30 Jan 2019 952

Șeful Cultului Musulman din România, prezent la ceremonia de comemorare a Armistițiului de după Primul Război Mondial

11 Nov 2018 433

Șeful Cultului Musulman din România participă la întâlnirea liderilor musulmani din Europa, în Amsterdam

11 Oct 2018 1123

Cimitir nou pentru comunitatea musulmană din Constanţa. Detalii exclusive prezentate de muftiul Muurat Iusuf (document)

18 Sep 2018 4970

Şeful Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf, întâlnire cu Ministrul Afacerilor Externe din Turcia

11 Sep 2018 560

Muftiul Iusuf Murat explică de ce nu se mai construiește Marea Moschee

21 Jul 2018 914

Cină tradiţională de iftar pentru copiii din centrele de ocrotire socială, oferită de Muftiatul Cultului Musulman din România

30 May 2018 1060

Instanţa va decide. Un teren din Mangalia, mărul discordiei dintre Muftiatul Cultului Musulman şi Comisia specială de retrocedare

21 Apr 2018 1143

Geamia Anadolchioi, mărul discordiei dintre un constănţean şi Muftiatul Cultului Musulman

02 Mar 2018 2471

Comisia specială de retrocedare, chemată la judecată de Muftiatul Cultului Musulman din România

19 Jan 2018 1332

Marea Moschee din Constanţa, „Carol I“, va beneficia de câteva lucrări de reabilitare în regim de urgenţă (galerie foto)

15 Nov 2017 2313