Interviu online cu Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR s-a terminat Tema a fost - „Comunitatea tătară din Dobrogea, între tradiţie şi imperativul redefinirii identitare"

1_inter.jpgFostul deputat Gelil Eserghep a preluat, în vara anului trecut, conducerea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Animat de dorinţa de a promova cultura, obiceiurile, tradiţiile comunităţii tătare din Dobrogea, Eserghep a început revitalizarea UDTTMR.

În ce măsură se mai raportează astăzi tătarii la obiceiurile şi tradiţiile lor? Cum supravieţuieşte limba tătară? Ce proiecte are UDTTMR în 2013? Vorbim despre aceste subiecte mâine, de la ora 14.00, cu Gelil Eserghep, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Realizator: Ada CODAU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

2_inter.jpg1. Sunteţi preşedintele UDTTMR din vara anului trecut şi v-aţi propus, atunci când aţi preluat conducerea Uniunii, să o reformaţi. Ce s-a schimbat în acest interval de timp?

În primul rând, s-a schimbat foarte mult atitudinea oamenilor şi cred că asta e foarte important. Este mult mai multă înţelegere faţă de ceilalţi. Trebuie să recunosc că exista un anumit grad de scandal, care s-a estompat mult în ultima perioadă. Principala reformă pe care mi-am propus-o este, dacă pot spune aşa, reforma morală. Atitudinea de genul “am ajuns la Uniune pentru un interes propriu” trebuie stârpită. Aici e principala schimbare.

2. În UDTTMR au avut loc recent alegeri, filiala Constanţa a Uniunii având astăzi un nou preşedinte, un avocat de doar 28 de ani. Ce aşteptări aveţi de la noua conducere?

E normal că, în raport cu precedenta conducere, actuala nu poate fi decât una mai bună. Ţinând cont de faptul că cei de dinainte nu s-au implicat mai deloc, actualul preşedinte este cel care conducea, de fapt, de şase luni, Uniunea. Acum doar s-a oficializat numirea sa în funcţia de preşedinte. Am mare încredere în preşedintele ales, precum şi în Comitetul actual, în faptul că vor forma o reală echipă.

3. Ce va însemna pentru UDTTMR o majorare de 5% a bugetului Departamentului pentru Relaţii Interetnice, dacă aceasta se va concretiza?

Mai întâi, să vedem banii. Apoi, vă garantez că nu se vor duce aşa cum s-au dus alţi bani înainte.

4. Pentru că vorbim despre bani, ştiu că vă doriţi ca ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar să fie una fastuoasă. Ce înseamnă acest festival pentru comunitatea de tătari din Dobrogea?

E foarte important festivalul, este o exprimare a tradiţiilor noastre şi a continuităţii noastre pe aceste meleaguri. Totodată, ne ajută la o prezentare cât mai bună în faţa celorlalţi locuitori, a câtorva dintre cele mai importante obiceiuri ale noastre.

5. Care sunt cele mai importante proiecte pe care UDTTMR vrea să la concretizeze anul acesta?

Avem proiecte pe termen lung. Anul acesta, avem de făcut un sediu la 23 August. Apoi, am de studiat situaţia de la Basarabi, unde există discuţii privind schimbarea actualului sediu. Trebuie să rezolvăm şi problema sediului din Ciocîrlia. Avem multe investiţii anul acesta. Îmi doresc ca Festivalul Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar să aibă loc în altă perioadă şi să fie mult mai reprezentativ, mai fastuos.
Anul acesta, vreau, de asemenea, să tipărim un mic dicţionar româno-tătar, precum şi un ghid de conversaţie româno-tătar pe care îl vom distribui în mod gratuit tuturor familiilor tătare din România.

6. Cât de mult se raportează astăzi tătarii la tradiţiile, la obiceiurile, la civilizaţia lor într-o lume tot mai predispusă la un soi de uniformizare identitară?

Presiunea tehnologică este uriaşă şi este cea care a schimbat mentalităţile pe tot globul. Aici, sunt într-o uşoară dihotomie: să tragem tare pe tradiţie, sau să ne încadrăm în noua eră informatică? Aceasta e provocarea mandatului meu: să reuşesc să integrez tradiţiile în această nouă eră informatică. Noi promovăm tinerii, iar la alegeri au participat procentual foarte mulţi tineri. Participarea tinerilor la festival, anul trecut, a fost de asemenea, în număr mare. La tătari, sentimentul de respect faţă de tradiţie e mai pregnant faţă de cel al altor etnii. Doza de conservatorism este mai mare la noi decât la alţii.

7. Ce ne puteţi spune despre limba tătară? Cât de folosită mai este ea în secolul XXI?

Mult prea puţin, din nefericire. Limba tătară este foarte grea. Noi nu suntem bilingvi, cum sunt, spre exemplu, românii din Spania sau Italia. Trebuie să facem eforturi foarte mari acum şi să folosim toate pârghiile, inclusiv cele legislative, pentru ca tineretul nostru să înveţe limba tătară.

8. Care este rolul femeii tătare în comunitate? S-a repoziţionat aceasta, în relaţia cu bărbatul, în sensul unei emancipări?

Da, s-a repoziţionat. Facem în curând o expoziţie de fotografie veche şi acolo se vede ceea ce prea puţini ştiu: femeile nu purtau feregea. Pozele sunt din 1910, 1930. Suntem o comunitate musulmană care respectă foarte mult religia, dar care are, în acelaşi timp, o viziune progresistă. Femeile noastre nu purtau şalvari, purtau rochii. În contextul actual, toate femeile învaţă: sunt femei din comunitatea tătară doctori, avocaţi de succes.

9. Cum se simt tătarii în Dobrogea, un ţinut multietnic cunoscut pentru spiritul de toleranţă?

Am contribuit şi noi la acest spirit de toleranţă, deci e normal să ne simţim bine.

10. UDTTMR are, şi în această legislatură, un deputat în Parlamentul României, în persoana lui Varol Amet. Ce poate face acesta, în Legislativ, pentru comunitatea pe care o reprezintă?

Problema cu deputatul minorităţii este un cadou al statului român către toate minorităţile, cadou foarte apreciat, care ne onorează. Este, pentru noi, ca o garanţie că obiceiurile, tradiţiile, cultura noastră sunt promovate. Grupul minorităţilor parlamentare e bonusul guvernării. De la el aştept să îşi facă datoria faţă de comunitate, eu având încredere în el.

11. Cât de mult cântăreşte, pentru UDTTMR, numirea unui subprefect din sânul comunităţii tătare? L-aţi avut pe Aidun Curt-Mola în această funcţie, iar acum aveţi o nouă propunere, anume Iucsel Selamet.

Pentru noi, mai ales în Dobrogea, e o recunoaştere a statutului nostru de băştinaşi în această zonă. Noul subprefect, are susţinerea atât a UDTTMR, cât şi a UDTR. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

InvitatZIUA

31 Jan, 2013 15:37

@Ayse Kurtasan: 1. Pentru noi, Turcia este a doua patrie. Nu putem uita că foarte mulţi dintre noi avem foarte, foarte multe rude în Turcia. Iar ambasadorul Turciei m-a asigurat încă o dată că statul turc protejează în egală măsură cele două minorităţi, turcă şi tătară. Bineînţeles că am proiecte cu tătarii din Diaspora. În primul rând, am unificat alfabetul care se foloseşte în Crimeea cu cel din Dobrogea. Prolema trena de şase, şapte ani, dar s-a rezolvat într-o singură lună, spre bucuria celor de acolo. Astfel, le putem trimite cărţi editate în limba tătară, în România. 2. Este un mare avantaj pentru tătarii din afara României, dar şi pentru alte popoare turcice faptul că prin noi se pot conecta mai uşor la valorile civilizaţiei occidentale. Noi avem o relaţie foarte bună cu Ambasada Stelor Unite ale Americii, spre exemplu, de al cărei sprijin ne bucurăm necondiţionat.

Ayse Kurtasan

31 Jan, 2013 12:12

1. Este bine cunoscut faptul că mai ales după 1989, comunitatea tătară din România s-a apropiat foarte mult de Turcia, dar a început şi o reconstrucţie a relaţiilor cu tătarii din Crimeea. Care este abordarea dvs în ceea ce priveşte relaţiile externe şi ce proiecte aveţi în acest sens? Aveţi ceva proiecte în ceea ce priveşte colaborarea cu tătarii din diaspora? 2. Aţi menţionat în câteva rânduri că tătarii din România sunt puntea de legătură a tătarilor din afară cu spaţiul european. Cum priviţi acest avantaj?

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 362

Primăria Constanța a pierdut un proces cu Garda de Mediu! Despre ce este vorba?

03 May 2024 284

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 350

În Vinerea Mare, polițiștii din Constanța împart zâmbete și cadouri pentru copii (VIDEO)

03 May 2024 359

Firme Constanța Perihan Flower Shop SRL are un nou punct de lucru

03 May 2024 331

Primăria Constanța și Administrația Porturilor „duc“ Portul Tomis la Curtea Supremă, în procesul cu Tomis Marina Management!

03 May 2024 330

Teren în Faleză Nord, recâștigat de Apele Române de la Primăria Constanța! Ce au invocat judecătorii pentru a radia dreptul de proprietate al municipalității (MOTIVARE)

03 May 2024 412

Certificat de urbanism pentru Bimmer Workshop SRL, care edifică un showroom la Constanța

03 May 2024 317

Rezultatul licitației publicat în MO Primăria Constanța a vândut un teren din zona Campus (DOCUMENT)

03 May 2024 521

Licitații publice Cine va păzi obiectivele Primăriei Constanța (DOCUMENT)

03 May 2024 391

ADR Sud-Est contrazice municipalitatea Finanțarea proiectului de mobilitate nu a fost în condiționată de tranformarea bulevardului Ferdinand din Constanța în arteră cu sens unic! (DOCUMENTE)

03 May 2024 862

Cu acordul Municipalității Un imobil de pe strada Pescăruș din Constanța va fi supraetajat, altul – transformat în parcare de Imobiliaria Tomis SRL

03 May 2024 549

Justiție Constanța Închisoare cu suspendare pentru un tânăr din Constanța prins cu zeci de grame de Cannabis pregătit pentru vânzare

03 May 2024 384

Modificări în firma Golden Grain Organics SRL, din Constanța. Iată numele noului asociat și administrator

03 May 2024 316

Primăria Murfatlar, din județul Constanța, a bătut palma cu Riva Systems SRL, din Iași! Este vizat iluminatul public

03 May 2024 436