Interviu online cu Vasile Delicoti, primarul demis al comunei Poarta Albă Tema este - „Decizia de incompatibilitate a ANI. Cronica unei demiteri anunţate?”

Vasile Delicoti a fost demis din funcţia de primar al comunei Poarta Albă de prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, urmare a deciziei de incompatibilitate dată de ANI. De ce nu a atacat în instanţă decizia ANI? Vor avea ceilalţi primari constănţeni aflaţi într-o situaţie similară aceeaşi soartă? Cine ar avea de câştigat dacă primarii consideraţi de ANI incompatibili vor fi eliberaţi din funcţie?
Discutăm despre aceste aspecte cu Vasile Delicoti, mâine, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Ada CODAU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

1. Sunteţi prima „victimă” a Agenţiei Naţionale de Integritate în mandatul 2012-2016 din judeţul Constanţa, primul primar destituit din funcţie pentru incompatibilitate. De ce credeţi că s-a ajuns aici?

Cred că s-a ajuns aici din cauza faptului că prefectul a considerat că trebuie să se prevaleze de atribuţiunile lui, să emită un ordin, deşi legea nu i-o cere în mod expres. ANI este o simplă agenţie, nu esti nici instanţă, nici instituţie publică care să poată obliga prefectul să emită un astfel de ordin. De aceea, şi sancţiunea prefectului nu este decât una administrativă, nu penală.

2. Din ce motiv nu aţi atacat în instanţă decizia ANI?


Nu am atacat, deoarece am considerat că nu este o faptă gravă, ci o greşeală, pentru că am păstrat cutuma prin care primarul, în momentul în care ajungea în funcţie, era desemnat, prin hotărâre de consiliu local, reprezentant în AGA RAJA şi, ştiind că şi primarul de dinaintea mea a reprezentat localitatea, dar şi ceilalţi primari din judeţ, iar articolul 87 litera f) din Legea 161/2003 este destul de clar, interzicând ca primarul să reprezinte localitatea în AGA, am considerat că problema mea nu este cu ANI, ci cu legislaţia, care nu respectă o lege organică, respectiv Legea 215, legea administraţiei publice centrale şi locale, care specifică faptul că primarul reprezintă localitatea în relaţia cu terţii. Eu nu am dorit să intru în AGA RAJA, fapt ce reiese şi din tardivitatea intrării mele în AGA, respectiv la cinci luni după alegerea în funcţia de primar şi după mai multe adrese primite la primărie din partea SC RAJA SA, prin care se solicita desemnarea unui reprezentant în AGA.

3. Consideraţi că factorul politic a avut vreun rol în demiterea dumneavoastră?

Da, deoarece prefectul “apolitic” venit din PNL nu ar fi dat un astfel de ordin  (nefiind obligat de lege)  dacă aş fi făcut parte din construcţia politică USL. În plus, legea ANI a fost făcută pentru a nu permite aleşilor localoi să aibă beneficii patrimoniale sau de orice altă natură, făcând parte dintr-un consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale. Ca membru al AGA RAJA nu am făcut decât să respect hotărârea de consiliu, care este legală, în conformitate cu Legea 215, neavând niciun beneficiu patrimonial sau de altă natură prin deţinerea acestei funcţii.

4. Îi reproşaţi ceva prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola?

Da. În primul rând excesul de zel, în comparaţie cu ceilalţi prefecţi din ţară. În al doilea rând, faptul că nu a respectat procedura legală privind întocmirea ordinului, citând în preambul legi şi articole din lege pe care el nu le-a respectat. Există un precedent în cazul fostului primar al municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, care a câştigat un proces intentat Prefecturii Constanţa, având ca obiect anularea ordinului de demitere, pentru simplul motiv că lipsea de la dosar referatul întocmit de secretarul oraşului, document prevăzut de articolul 16, alineatul 2 din Legea 393 privind statutul aleşilor locali. În  cazul meu, lipseşte acelaşi document, acesta fiind înlocuit cu un referat intern al Prefecturii, fapt ilegal, din punctul meu de vedere, acesta nefiind prevăzut de niciun articol, din nicio lege. Este principalul motiv dintr-o serie întreagă de motive pentru care mă aştept să câştig acest proces.

5. Aţi atacat ordinul prefectului? Ce veţi face în continuare?

Da, am atacat ordinul prefectului, în termenul prevăzut de lege, anume zece zile, şi aştept ca instanţa să suspende efectele ordinului până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a judecării pe fond privind anularea ordinului.

6. Din punctul dumneavoastră de vedere, există şanse să vă duceţi la bun sfârşit actualul mandat de primar?

Da, dacă este aplicată legea, nu există niciun motiv pentru care să nu se întâmple acest lucru. Există un precedent, în cazul primarului Klauss Johannis, care a câştigat la Curtea de Apel Alba Iulia un proces intentat ANI în anul 2010 pentru raportul de incompatibilitate. În motivarea Curţii de Apel se spunea că actul de constatare a stării de incompatibilitate are drept scop “producerea de efecte juridice în patrimoniul emitentului şi al destinatarului actului”, ori “actul întocmit de ANI nu poate produce niciun efect juridic la data întocmirii sale, fiind aşadar ineficient”, deoarece este vorba despre un mandat trecut, primul mandat de primar al lui Johannis. După ce Johannis a câştigat la Curtea de Apel, ANI a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, recurs care a fost respins,  la această instanţă Johannis câştigând definitiv şi irevocabil pe motiv că sancţiunea prevăzură de legea ANI nu se aplică pe mandatul actual. În aceste condiţii, nu văd niciun motiv pentru care nu m-aş întoarce la primărie, Înalta Curte neputând da o soluţie diferită în aceeaşi cauză.

7. De ce nu aţi „debarcat” şi dumneavoastră - aşa cum au făcut-o foştii colegi - din PDL pentru a vă orienta, spre exemplu, spre PNL?

Pentru că nu sunt de acord cu migraţia politică, iar acest lucru a creat doar mizerie în politică şi nu s-a putut crea o clasă politică responsabilă şi fidelă ideologiei de partid.

8. S-au făcut presiuni asupra dumneavoastră? Dacă da, de ce nu aţi cedat?

Nu le pot numi presiuni. Au fost discuţii repetate, prin care mi s-a cerut să intru într-un alt partid, singura presiune a fost din partea prefectului, care mi-a solicitat atacarea raportului de evaluare a ANI, deşi era tardiv, fapt pe care l-am şi făcut, renunţând ulterior la acţiune, pentru că era lovită de nulitate. Am înţeles acum care a fost intenţia prefectului, insistând să atac raportul ANI, pentru că în demersul făcut pentru demiterea mea a încălcat încă o dată legea. Deşi primise anterior de la ANI înştiinţare privind renunţarea mea la judecata împotriva ANI, el a solicitat instanţei să-i comunice acest act, neavând nicio calitate procesuală. A făcut acest lucru cu scopul de a ocoli legea cu privire la termenul de şase luni în care mă putea demite.

9. Credeţi că şi pe alţi primari îi aşteaptă demiterea pe motiv de incompatibilitate?

Dacă va rămâne acelaşi prefect şi nu este anulat ordinul privind încetarea mandatului meu, cu siguranţă că prefectul va trebui să emită ordine şi pentru ceilalţi, altfel ar avea o problemă de natură penală privind abuzul în serviciu.

10. Cine ar avea cel mai mult de câştigat de pe urma demiterii actualilor primari aflaţi, potrivit ANI, în situaţie de incompatibilitate?

În judeţul Constanţa, favorizat ar fi PNL-ul, dar comunităţile locale ar avea de pierdut pentru că există proiecte în derulare care vor fi întârziate din acest motiv, riscând pierderea finanţării şi neducerea la bun sfârşit a lucrărilor respective.

11. Care este acum situaţia în Primăria comunei Poarta Albă?

Încercăm să menţinem o stare de normalitate, eu urmărind în continuare implementarea proiectelor aflate în diferite stadii de implementare, astfel încât ele să nu stagneze sau să piardă finanţarea. Viceprimarul a preluat, conform legii, atribuţiunile legate de semnarea actelor emise de către primărie.

12. Ce proiecte importante sunt, la această oră, în derulare în localitate?

În prezent, în comună sunt în implementare proiectul de reconstrucţie ecologică şi forestieră pe terenurile degradate, reabilitarea şi extinderea unei construcţii în vederea utilizării ca centru de tineret, reabilitarea Şcolii Nr. 1 din Poarta Albă, reabilitarea Colegiului Agricol, precum şi semnarea contractului de finanţare privind realizarea reţelei de canalizare în toată localitatea.

13. În ce relaţii mai sunteţi cu actuala conducere a PDL Constanţa? Fiindcă în primăvara acestui an aţi declarat public că luaţi distanţă faţă de liderul democrat liberal.

Sunt în relaţii colegiale. La un moment dat nu am avut acelaşi punct de vedere vizavi de modul în care s-a desfăşurat Convenţia Naţională privind alegerea Biroului Permanent Naţional.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 451

Otrăvurile din sondaje Cu cine vor vota constănțenii la alegerile locale?

14 Apr 2024 1420

Știri Constanța Dana 79 din Port, închisă, în urma unor anchete ale autorităților din cadrul SRI (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 10699

Știri Portul Constanța CN APM cumpără consultanță pentru proiectul de extindere a drumului dintre Poarta 7 și podul nou de la Agigea, la intersecția cu drumul dintre Poarta 9 și Poarta 8 (DOCUMENT)

20 Mar 2024 589

20,14 milioane de euro! Repartizarea profitului din Portul Constanța pe 2022, decisă la Tribunal! Instanța s-a retras pentru deliberări

03 Mar 2024 991

Arhiepiscopia Tomisului anunță Perioadă de rugăciune și post pentru împlinirea dorinței poporului de pace

24 Feb 2024 927

Știri Portul Constanța Sfârșitul grevei. Salariile navigatorilor de pe nava ARNO, plătite la zi

21 Feb 2024 761

Știri Portul Constanța UPDATE. Grevă a navigatorilor de la bordul unui vas sub pavilion Germania! „Muncă fără plată este sclavie, iar sclavia a fost abolită“

21 Feb 2024 655

Știri Portul Constanța Fondul Proprietatea SA pierde definitiv procesul cu Administrația Porturilor pentru un teren de 800 de metri pătrați (MINUTA)

08 Feb 2024 1104

Știri Portul Constanța CN Administrația Porturilor Maritime are de primit peste 240.000 de euro de la Direcția Regională Vamală București (MINUTA)

21 Jan 2024 1291

Știri Constanța Aproape 2000 de pacienți, la UPU, în zilele de Crăciun. Zeci de pacienți în stare critică, pe codul roșu

27 Dec 2023 748

Știri Portul Constanța Administrația Porturilor Maritime reabilitează semnalizarea rutieră în porturile maritime (DOCUMENT)

24 Dec 2023 1037

Știri Constanța Protestele în justiția din Constanța continuă! (FOTO)

21 Dec 2023 922

Știri Constanța azi Nu funcționează semafoarele în zona Casa de Cultură! (FOTO+VIDEO)

21 Dec 2023 1157

Știri Portul Constanța Judecătorii resping proba expertizei contabile în procesul vizând repartizarea profitului pe anul 2022

18 Dec 2023 746