Interviu

Interviu live Tinerii din Constanța vor să ducă marea la Iași și să se întoarcă cu titlul de Capitala Tineretului din România (galerie foto+video)

Obținerea titlului de Capitală a Tineretului din Romania este pariul tinerilor din Constanța pentru această toamnă. Dincolo de acest „meci” Constanța-Craiova, cel mai mare câștig ar fi conturarea strategiei de tineret la nivelul municipiului Constanța. 

Cele două orașele finaliste trebuie să își dezvolte dosarul de candidatură și să îl depună până pe data de 30 septembrie. Orașul câștigător va fi anunțat la Iași, în octombrie 2019, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a IV-a de la Iași.
 
Orașul câștigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR), și va deține titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 2 mai 2020 - 1 mai 2021. 

Despre proiectul „ComeToSEAus“ cu care tinerii din Constanța vor să câștige marele premiu și să transforme municipiul de la malul mării în Capitala Tineretului, am discutat ieri pe pagina de Facebook ZIUA de Constanța,  la „Interviu live“, împreună cu Lorela Florescu - manager de proiect, Alexandra Barbu - asistent manager și Ionuț Barbu - responsabil financiar.
 
Proiectul tinerilor din Constanța, reprezintă în primul rând dorința acestora de a construi și de a se implica în comunitate, au explicat cei trei membri în echipa de lucru a proiectului Constanța - Capitala Tineretului 2019. Totul a pornit de la o excursie la Iași, povestește Lorela, orașul care deține în prezent titlul de Capitală a Tineretului. Acolo a discutat cu câțiva tineri implicați în activități și așa s-a născut cu ideea. Apoi au urmat întâlniri, discuții și scrierea primei forme a proiectului cu care au ajuns în finală. De atunci au trecut opt luni. Urmează două luni de foc, pe principiul „acum ori niciodată”!
 
Cea mai mare provocare, după cum a explicat Ionuț Barbu, a fost faptul că organizațiile de tineret, șapte la număr, și reprezentanții tuturor universităților și liceelor importante din Constanța au reușit să se așeze la aceeași masă, să treacă pe sincope, poate peste rivalitățile din trecut și să scrie împreună un proiect care șanse mari să obțină punctajul maxim.
 
Dezbaterile în școli și licee pe cele cinci direcții ale proiectului vor fi reluate imediat după începerea anului școlar, asta pentru că este nevoie de cât mai mulți actori în acest proiect. Și nu numai. Se caută voluntari. Dacă vreți să vă implicați și să puneți umărul la câștigarea titlului de „Capitala Tineretului din România”, pe invitații mei îi puteți găsi aici: https://www.facebook.com/ConstantaCapitalaTineretului/, dar și pe Instagram și, evident, și pe paginile lor personale de Facebook.
 
Tinerii sunt susținuți atât de administrația locală, cât și de profesori care au dat o mână de ajutor și au privit când a fost nevoie și cu ochi critic proiectul care va merge în finală, ne-a mărturisit Alexandra.
 

Proiectul, care este realizat în comun de administrația locală și studenții universităților din Constanța, se fundamentează pe cinci direcții: ComeToSEAus Smart, ComeToSEAus Green, ComeToSEAus Cool, ComeToSEAus Artsy și ComeToSEAus Togheter dar atinge toate zonele de interes pentru un tânăr. Tot Alexandra Barbu este autoarea titlului acestui proiect „ComeToSEAus”. De loc din Ialomița, a renunțat la provocările vieții de student la Politehnică și a decis să urmeze cursurile Universității Ovidius. Lait-motivul titlului proiectului sunt marea și comunitatea din Constanța. Cel mai probabil într-un spectacol de culoare și lumini, tinerii vor să ducă marea la Iași la Summit-ul în cadrul căruia se va decide câștigătorul competiției.
 
Asociațiile care sunt implicate în acest proiect sunt: Liga Studenților din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, AIESEC Constanța, Consiliul Județean al Elevilor Constanța, UN Youth Association of Romania - Constanța Branch, Asociația Studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța și Asociația Studenților Șaguniști.

Citește și:

Constanța, finalistă în competiția pentru Capitala Tineretului din România 2020-2021
 
O colaborare între administrația locală și studenții universităților de la malul mării „ComeToSEAus“, proiectul prin care Constanța ar putea deveni Capitala Tineretului din România! (galerie foto)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț RADET Constanța. Se opreșta apa caldă. Ce puncte termice sunt vizate

05 Jun 2020 172

8 iunie, zi liberă! Ce precizări face Primăria Constanța

05 Jun 2020 137

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 03 iunie 2020

05 Jun 2020 155

Strategia Smart City a municipiului Constanța. După perioada de consultare, se va organiza dezbatere publică (galerie foto)

05 Jun 2020 221

Constanța O bandă de circulație a fost blocată pe strada Ștefăniță Vodă. Pe ce tronson și în ce interval orar

05 Jun 2020 285

Vot unanim Ce a decis Consiliul Superior al Magistraturii legat de cererea vicepreședintelui Judecătoriei Constanța

05 Jun 2020 278

Constanța Strada Ionel Perlea, din cartierul Compozitorilor, în etapa premergătoare asfaltării (galerie foto)

05 Jun 2020 201

UPDATE. Alertă! Persoană în pericol de înec în portul Constanța

05 Jun 2020 558

Ce firmă va furniza conserve din legume către Unitatea Militară 02022 Constanța (document)

05 Jun 2020 786

O unitate militară din Constanța a încheiat un contract cu Editronic International. Ce cumpără (document)

05 Jun 2020 777

Constănțeanul supărat Locuitorii din zona Far reclamă mizeria și infracționalitatea crescută. Persoane fără adăpost s-au “cazat” între porțile 5 și 6 din municipiu (galerie foto)

05 Jun 2020 930

Încă 58 de camere de supraveghere au fost montate în municipiul Constanța. Stațiile pentru autobuze, monitorizate video

05 Jun 2020 708

PUZ inițiat de VMB Lux-Sonor SRL pentru un teren situat pe strada Interioară din Constanța, în dezbatere publică (documente)

05 Jun 2020 1067

Primăria Constanța a emis autorizația de construcție pentru hotelul lui Iani Beciu, în stațiunea Mamaia

05 Jun 2020 1131

Constanța Gimnasta Sabrina Maneca Voinea a împlinit 13 ani. Mesajul emoționant al mamei sale, Camelia Voinea, vicecampioană olimpică

05 Jun 2020 1653