Interviu

„Istoria este cea mai frumoasă poveste“ Reflecţii pe marginea adevărului istoric la Muzeul Militar Naţional (galerie foto)

Pentru Muzeul Militar Naţional Ferdinand I, filiala Constanţa, „Noaptea Muzeelor“ a însemnat deschiderea proiectului cultural cinematografic „Puterea Memoriei“. Născut din colaborarea Centrului Cultural Judeţean „Theodor Burada“ cu Muzeul Militar, respectiv a lui Dan Cojocaru, şef al Secţiei de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor cu Costin Scurtu, directorul muzeului, proiectul vizează relatarea adevărului istoric prin difuzarea filmelor menite să stârnească interesul public, prin care se prezintă istoria românilor într-un mod interactiv. Astfel, prima etapă a proiectului a constat în difuzarea filmului „Triunghiul morţii“, chiar în cadrul muzeului, în care vizitatorii au fost întâmpinaţi de gazdele evenimentului: Costin Scurtu, Dan Cojocaru, membri ai Asociaţiei Culturale Tomis şi ai Asociaţiei Astra Dobrogeană, precum şi membrii Grupului pentru Jurnalism, Cultură şi Comunicare, condus de Valentin Coman, reuşind fiecare să întruchipeze personaje istorice şi să interacţioneze cu publicul.

Cu scopul de a reda adevărul istoric cât mai accesibil pentru privitori, Dan Cojocaru, şeful Secţiei de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, s-a orientat spre comunicarea directă cu vizitatorii muzeului, vorbind astfel despre interacţiunea sa cu aceştia: „I-am întâmpinat pe cei care au venit la Muzeul Militar îmbrăcat într-un costum de la teatru. Era o copie după uniforma regelui Ferdinand I. Aveam, de asemenea, o sabie de toledo care a aparţinut unui ofiţer român din Primul Război Mondial şi care are peste 100 de ani. Cei care îşi doresc, o pot vedea, în continuare, în cadrul acestui muzeu, care îşi primeşte oaspeţii ca pe nişte musafiri dragi“.
În interiorul Muzeului Militar se află multe poveşti importante din istoria românilor, care pot fi descoperite la o cafea pregătită de Costin Scurtu, directorul muzeului. Acesta a amenajat şi un spaţiu de joacă pentru copii, în parcul cu tehnică militară, unde sunt tancuri, tunuri şi maşini de luptă.

Întru-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, Dan Cojocaru, şeful Secţiei de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, vorbeşte despre proiectul „Puterea Memoriei“ ca despre un distribuitor de istorisiri nepredate la şcoală, exersându-şi alături de Costin Scurtu misiunea asumată, de a relata adevăruri istorice.

Pe ce se centrează ideea proiectului?

Încercăm să aducem adevărul istoric, în sensul că e adevărat că Mihai Viteazul a câştigat bătălia de la Călugăreni, dar, la fel de adevărat este că a pierdut războiul. La vremea respectivă, realităţile istorice au fost deformate şi atunci ele au fost interpretare în funcţie de interesele celor care conduceau la vremea respectivă. În continuare, pentru a duce mai departe aceste idei, urmează să ne deplasăm în locaţiile din judeţ, să facem, practic, o lecţie de istorie pe viu. În acest proiect, noi ne deplasăm nu numai cu filmul în teritoriu, ci ducem şi elemente din muzeu pe care putem să le scoatem: steaguri, uniforme, în aşa fel încât tinerii, în special, să simtă altfel istoria, să o simtă pe viu, cum zicem noi“.

Care sunt filmele pe care le difuzaţi şi ce doriţi să evidenţiaţi prin ele?

Am obţinut permisiunea de difuzare pentru 19 proiecţii de filme istorice şi filme din război, în judeţ. Avem următoarele filme: „Triunghiul morţii”, „Noi, cei din linia întâi”, „Mircea”, „Mihai Viteazul”, toate acestea fiind realizate în regia lui Sergiu Nicolaescu. Prin difuzarea lor, încercăm să aducem în prim plan contribuţia militarilor dobrogeni în războaie. În Primul Război Mondial, în filmul „Triunghiul morţii“, şi în Al Doilea Război Mondial, în „Noi, cei din linia întâi“, soldaţii care au cucerit postul de radio „Donau“ erau dobrogeni, la fel cum soldaţii care l-au apărat de un atentat pe Regele Ferdinand I, la Iaşi, au fost, de asemenea, dobrogeni.

În ce a constat interacţiunea cu publicul, în cadrul evenimentului de la muzeu?

Am avut cel puţin patru discuţii, s-au strâns grupuri masive şi am susţinut o demonstraţie de prezentare a armelor şi a costumului legionarilor români. S-a conturat astfel o poveste.

Florina NĂNESCU şi Petruţ IACOB sunt studenţi ai Facultăţii de Litere, specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“, Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interesantă dezbatere despre fenomenul Zombie și pachetele cu droguri eșuate pe litoral

10 Apr 2019 645

Programul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”. Copiii, aşteptaţi la spectacole

20 Feb 2019 953

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ pregătește trei spectacole pentru copii săptămâna viitoare

15 Feb 2019 573

La mulţi ani, Dan Cojocaru! #51

31 Jan 2019 1056

O adâncă reverenţă actriţei Ileana Ploscaru, la împlinirea vârstei de 88 de ani

31 Jan 2019 1344

Primul spectacol din acest an al Teatrului de Stat Constanţa este o comedie.

03 Jan 2019 637

În perioada sărbătorilor de iarnă Arimex Comexim 2000 SRL şi Moş Crăciun au pregătit zeci de surprize pentru pacienţi (galerie foto)

12 Dec 2018 901

Remember „Republica”... La Centrul „Jean Constantin”, sărbătorile vin cu proiecţii de filme bune

07 Dec 2018 927

Palmaresul Concursului „Harababuriada - in memoriam Vasile Cojocaru“ (galerie foto)

23 Oct 2018 673

Interviu online cu Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului „Jean Constantin“ „Tinerii trebuie să fie provocați, să fie smulși din lumea virtuală“

20 Oct 2018 2173

UPDATE. Eveniment la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanţa. Iată ce se întâmplă (galerie foto)

18 Oct 2018 906

Premiera unui spectacol-manifest, oferit de liceenii de la Colegiul de Artă. Laitmotivul - „Drogul ucide!“ (galerie foto)

13 Oct 2018 1787

Educaţia juridică, la confluenţa cu traficul de droguri. Elevi faţă-n faţă cu şefii Tribunalului Constanţa

11 Oct 2018 809

În opinia reprezentanților Administrației Fondului Cultural Național E momentul să se vorbească mai mult de Constanța culturală decât de... plajă (galerie foto)

31 Aug 2018 926

Întâlnire cu operatorii culturali, la Constanţa, organizată de Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”

21 Aug 2018 1211