Iusuf Murat „Epoca lui Salman Rushdie este incheiata demult"

cap_3.jpgŞeful Muftiatului Cultului Musulman, Iusuf Murat, relatează în acest interviu modul în care va fi primit autorul „Versetelor satanice" în România. Salman Rushdie va fi prezent pe teritoriul ţării noastre la sfârşitul lunii noiembrie. Volumul său, tradus în limba română în 2007, prezintă o controversată teorie a unor interpolări „satanice" în textul Coranului.

Cum îi afectează pe musulmanii din România venirea lui Salman Rushdie?

În primul rând, vreau să vă explic un lucru care este foarte important. Toţi membrii comunităţii musulmane şi nu numai, toţi cetăţenii români trebuie să înţeleagă următorul aspect: ţara noastră este un stat democratic şi există libera circulaţie pe teritoriul lui. Astfel, nu poate fi îngrădit dreptul nimănui de a veni în România. Este un stat democratic, iar venirea lui Rushdie nu încalcă anumite drepturi internaţionale. Într-adevăr, acea carte contravine principiilor noastre religioase, dar nu putem să-l împiedicăm să vină în România şi nu trebuie să avem o atitudine negativă faţă de venirea lui. Plecând de la acest principiu, Rushdie poate veni oricând şi se poate întâlni cu cititorii lui. Nu trebuie să ieşim pe străzi că a venit Salman Rushdie. Bineînţeles, trebuie să ne spunem punctul de vedere pentru că ceea ce spune el este o deformare a religiei islamice, o deformare a religiei noastre, cu toate că a fost şi el musulman, dar acum fiecare va da socoteală în faţa bunului Dumnezeu, în funcţie de aceea ce face. Eu aduc critici pe lumea aceasta şi eu mă rog la bunul Dumnezeu să îl călăuzească pe calea cea dreaptă. Dar eu văd deja că Salman Rushdie este pe o cale greşită.

Aţi citit volumului „Versetele satanice"?

Am citit această carte în anii de studenţie, deci cunosc subiectul acestui volum. Nu am citit doar „Versetele satanice", ci şi alte cărţi ale lui Rushdie, pentru că sunt o persoană care doreşte să îi cunoască şi pe cei care aduc critici religiei mele. Desigur, criticile lui Rushdie nu sunt relevante şi nu sunt argumentate logic.

Dvs spuneţi că musulmanii nu trebuie să aibă o atitudine negativă. Credeţi că vor face aşa?

Musulmanii din România nu cred că vor avea o atitudine negativă faţă de venirea lui aici. În primul rând, noi trebuie să ştim un singur lucru: trebuie să ne respectăm unul pe celălalt, indiferent dacă persoana din faţa noastră ne critică religia, indiferent de concepţiile pe care le are persoana cu care stăm de vorbă. Trebuie să ştim să o respectăm, să-i ascultăm ideile, să-i ascultăm părerile şi, bineînţeles, dacă este cazul, să abordăm o discuţie contradictorie într-un mod civilizat. Dar, nicidecum să mergem să îi punem o bombă în casă sau să îi interzicem venirea prin diverse mijloace.

Autorul provine dintr-o familie de musulmani....

Da. Viaţa lui este destul de controversată. Am citit şi biografia lui. Ceea ce a făcut el nu este bine pentru persoana sa. În primul rând, el nu mai are o viaţă publică.

Rushdie a scris anumite cărţi pe care nu a putut să le argumenteze, în care nu şi-a putut susţine ideile, şi acum este criticat mai ales de cititorii musulmani. Este ceva firesc. Şi eu îl critic. Dar criticile mele nu se manifestă în genul „Hai să-l împiedic să vină în România" sau „Dacă vine aici să-i pregătim ceva". L-am ascultat la mai multe dezbateri. Repet, nu are argumente fondate în ceea ce a scris. Criticăm ceea ce relatează în „Versetele satanice", pentru că este o deformare a religie islamice pe care nu o poate accepta nimeni: nici musulmanul din Dobrogea, nici musulmanul care a venit din altă ţară. E o persoană destul de dificilă... şi nu ştiu cum a ajuns să scrie aşa ceva, mai ales că este musulman... Folosind titlul „Versetele satanice" face o blasfemie pe care nu o acceptă absolut nimeni. Versetele sunt pentru noi cuvântul lui Dumnezeu. Coranul pentru noi este cuvântul lui Dumnezeu, o comunicare cu Dumnezeu. El s-a împotrivit cuvântului lui Dumnezeu. Şi cred că nu este conştient de ceea ce a scris, pentru că dacă era, nu scria aşa ceva, dar va primi bineînţeles pedeapsa pe lumea cealaltă. Eu l-am ascultat la multe dezbateri şi, sincer, din modul în care vorbea, mi-a făcut impresia că nu este o persoană credibilă. El nu are foarte mulţi adepţi de partea lui. Nici musulmanii nu-l acceptă, nici credincioşii. Când s-a făcut traducerea în limba română, pe noi ne-a prins în timpul Kurban Bayram, iar acea editură ne-a făcut „un cadou". La momentul acela, chiar Patriarhia Română a avut o reacţie dură. Aici, în România, când se face o astfel de blasfemie, noi ne unim forţele, indiferent de religia pe care o avem. Există un respect reciproc faţă de celălalt. Şi de aceea, Dobrogea este un model de convieţuire interetnic şi intereligios.

În concluzie, nu trebuie să-i fie teamă că vine în România şi i se întâmplă ceva, dat fiind faptul că în altă parte a fost condamnat la moarte...

Pe lumea aceasta, musulmanii nu trebuie să-i facă absolut nimic. El va fi pedepsit pe lumea cealaltă.

muftiu_yusuf_murat_01.jpgCe ar fi putut să determine un musulman să ajungă să scrie volumul acesta?

Să ajungă, de fapt, la o astfel de extremă? Nu ştiu, întrebaţi-l pe el. Chiar sunt curios să ştiu care va fi răspunsul său. L-a mai întrebat un jurnalist englez cu ceva timp în urmă şi nu a răspuns.

Deci, cartea e pură ficţiune...

Da, e pură ficţiune. El nu îmi poate argumenta că în Coran ar fi existat aceste versete care ar fi fost scoase. Eu o dată ce spun că acele versete sunt cuvântul lui Dumnezeu, el nu are cum să vină să-mi spună că sunt de la Satana.

Vă doriţi o întrevedere cu autorul „Verstelor Satanice" când va veni în România, în luna noiembrie?

Nu, nu am o astfel de intenţie. Nu am vorbit nici cu Consiliul Sinodal, nu am discutat despre prezenţa sa în România.

Dacă vă va invita Rushdie, vă veţi duce să îi daţi contraargumente?

Bineînţeles. Pot lua şi acum cărţile lui şi pot demonstra că ceea ce afirmă nu are logică. Versetele sunt clare. Este cel mai mare păcat să încalci cuvântul lui Dumnezeu. Repet, Coranul înseamnă cuvântul lui Dumnezeu, iar el vine şi îl denumeşte „versete satanice". E ceva inacceptabil.

Care este mesajul dvs pentru musulmani, care să facă referire la venirea lui Salman Rushdie în România?

El a scris un volum împotriva religiei noastre. Dar noi nu trebuie să dăm curs acestor provocări. Noi trebuie să dăm dovadă că musulmanii sunt uniţi şi sunt fraţi, exact cum spune în Coran. Trebuie să dăm dovadă de respect, de bună convieţuire... Fiecare să se stăpânească şi să-şi menţină calmul. Nu e nevoie de o reacţie negativă. Într-adevăr, noi, toţi musulmanii, trebuie să fim conştienţi că el ne-a denigrat religia, dar punctul nostru de vedere trebuie să-l manifestăm prin intermediul mass-media. Nicidecum să ieşim în stradă sau să mergem să aruncăm cu sticle în el, cum se întâmplă în alte ţări. Trebuie să dovedim că ţara noastră este una civilizată, democratică şi nu trebuie să punem noi, musulmanii, o condiţie privind venirea lui Salman Rushdie. Fiecare trebuie să stea la casa lui. Epoca lui Salman Rushdie, după părerea mea, este o epocă încheiată demult.

{mos_ri:Iusuf Murat}

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Musin

28 Sep, 2009 21:53

Nu scrie in numele tinerilor musulmani GAINARULE.Statistica centralizata din colegiul unde a candidat Metin la ultimele alegeri,arata ca a obtinut mai multe voturi decit cei 2 deputati actuali la un loc.La urmatoarele alegeri probabil il va spulbera pe actualul.Da,sa luat Koranul de catre un HAJI din mana ta GAINARULE dupa forfota iscata.Ma mandresc ca stiu sa asej un tacim la masa sa sevesc s-au sa mananc si multe altele ,nu am decazut atita incat , pita pe care il inghit sa fie din mila celor care au dat ortu.De tradare ce sa mai vorbim ,vorbesc cei care au smanglit apartamentul musulmanilor din Neptun asta da tradare a intereselor comunitatii.

Tinerii musulmani

28 Sep, 2009 18:32

Pentru bagatorii de seama ai comunitatii : Comunitatea turco-tatara (cea musulmana) va cunosc foarte bine pe amandoi ... tu Metin Cerchez ai tradat comunitatea turca, care te-a ales ca deputat si tot oamenii de afaceri turci ca Sabit Danis te-au sponsorizat. La ultimele alegeri cate voturi ai obtinut Metin? Noi stim foarte bine numaru votantilor tai si din ce zona i-ai avut .... Sa sunam la OTV in direct sa te facem de ras?HAHAHA Cat ai fost ca deputat cati turci-musulmani nevoisi ai ajutat? cand tu i-ai tradat... Noi comunitatea nu avem nevoie de tradatori ca tine intai uitete la tine si pe urma critica pe altii... Ai dreptate asta e tanar alearga dar rezultatele se vad .. uitete la minaretele care s-au construit in ultimi 3 ani . Musin esti a doile tradator al comunitatii turco-tatare din Romania. Si pe tine te cunoastem. Metin si cu tine v-ati facut doua uniuni separate si ati divizat comunitatea. Amandoi vreti sa ajungeti parlamentari.Lumea si-a deschis ochii , tineretul s-a trezit la realitate si nu da 2 bani pe voi si pe ce spuneti voi. Asa ca noi trinerii va sfatuim sa ii lasati in pace atat pe deputati cat si pe muftiu ca noi i-am ales. Si voi erati o data alesi.Asa ca este o diferenta foarte mare intre perioada cad erati voi la putere si acum. Si cu Koranul Musine eram acolo Muftiul l-a dar consilierului sa il tina si nici decum sa il duca la masina pentru ca protocolar asa se procedeaza dar probabil unu ca tine stine cum se aseaza tacamul si paharele la masa.Tu in primul rand nici nu erai acolo asa ca nu ai dreptul ca comentezi. Dupa ce a plecat delegatia muftiul a dat Koranul pentru a fi pastrat de presedintele comunitatii din Mangalia. Asa ca voi cei 2 baieti veseli ai comunitatii puteti sa faceti ce vreti voi dar ei la ora actuala sunt alesi nostrii, buni rai dar nu TRADATORI.

metin cerchez

28 Sep, 2009 10:12

muftiu la 28 de ani pus de baietii cu ochi albastri din mai multe tari...a stat in umbra fostului muftiu si l a tradat cind a avut ocazia..sediul muftiatului -cum e la crestini dealul mitrpoliei e inchiriat pe mii de euro care ii baga in buzunar unui restaurant si unui magazin care pe perioada pamazanului-postului au vindut carne de porc si bauturi alcoolice? in ce tar se intimpla asa ceva..unii spun ca au imagini cu niste feti de la anunturi dle muftiu agent electoral al lui traian basescu...altii spun ca ai cartile de vraji ale lui ecrem hogea ...ai dat sediul de pe i g duca pe mii de euro pe luna ..ichiriezi unor controversati oamaeni de afaceri-celor care au fost implicati in crima si trafic de droguri la club xxl din mamaia-sediile de pe str i g duca etc ...ce faci cu banii aia? ajuti saracii? nu cred ,tu ai dat masa la meriot ptr traian basescu al carui agent electoral ai devenit....dar stai linistit ca nu esti ales pe viata..nu or sa vina tradatorii serviciilor ir sa dea bani sa iesi

Musin

28 Sep, 2009 07:21

Ce scriu musulmanii despre muftiat. Noi tatarii candva am fost barbari,acuma sundtem si badarani.Si acuma cand mass media ocidentala analizeaza evenimentele din est face referiri ca suntem urmasii acelor barbari care au terorizat lumea civilizata,ca inca suntem dotati cu gena acelei perioade de trista amintire.Acuma in era IT si a unor valori morale ridicate ale lumii occidentale si a lumii islamice ,unii dintre confratii nostri se comporta ca niste gainari,findca indiferent de locul pe care il ocupa in societate ,datorita unor imprejurari de moment au ramas tot gainari.Presedintele senatului iordanian de cuma namazi a donat un KORAN geamiei din Mangalia,binenteles conform normelor civilizatiei musulmane a dat clericului celui mai inalt in grad etc etc.Binenteles ca domia sa a fost informat de unele probleme ale comunitatii musulmane ,findca si Zakra se afla pe teritoriul tarii sale.La plecare domnia sa a constatat ca KORANUL paraseste geamia noastra in bratele acelui gainar,atunci domnia sa a ordonat unui conslier sa se implice in recuperarea KORANULUI zis si facut.Candva citeam ca in Meka daca uiti un obiect doar popoarele turcice din est nu l-ar lasa acolo atunci chiar ma revoltasem impotriva unui asemenea curent in lumea araba,acuma m-am convins ca aveau dreptate si acesti gainari de ai nostri,indiferent de pozitia sociala pe care il ocupa sunt net inferiori majoritatii turco tatarilor. Asa ca dle muftiu marele S.R.are destul material de inspiratie si din epoca actuala ,degeaba ai citit cartile lui daca gaiarile care se fac in institutia muftiatului sunt demne un SATANA care ne tulbura mintile.

Articole asemanatoare

Firme Constanța Acționarii Granat SA, convocați la AGA! Se decide repartizarea profitului companiei

28 Apr 2024 373

Decizii AGA Asociatul minoritar, municipiul Constanța a încasat în ultimii ani dividende de aproape 2 milioane de lei de la Telegondola-Mamaia SRL

22 Apr 2024 415

Firme Constanța AGA Vinvico SA! Se stabilește bugetul pe 2024

21 Apr 2024 467

Firme Constanța AGA la Șantierul Naval 2 Mai SA! Acționarii, chemați să stabilească repartizarea profitului din 2023 și fixarea dividendului

19 Apr 2024 476

Transilvania Investments Alliance SA contestă convocatorul AGA a Neptun Olimp SA. Dosarul, pe masa Tribunalului Constanța

19 Apr 2024 548

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 572

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 423

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 356

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 556

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 713

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 696

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 590

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 838

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 648

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 661