„Terente avea veleitatile unui politician, fie el si din zilele noastre" (galerie foto)

cap_2.jpgInterviu cu jurnalistul Constantin Cumpănă

Terente, „regele bălţilor" - personaj fascinant, actor principal al materialelor de presă din anii '20, o poveste. Jurnalistul Constantin Cumpănă îl zugrăveşte pe Terente în cele două volume aşa cum a rămas în filele istoriei, în arhive şi în paginile îngălbenite ale publicaţiilor vremii. Lansarea cărţii dedicate „regelui bălţilor" va avea loc pe 1 octombrie 2009, de la ora 16.30, în aula Bibliotecii Judeţene Ioan N. Roman.

După tragedii navale, aţi ajuns la „capitolul" Terente. De unde interesul pentru „regele bălţilor"?

Da, aveţi dreptate. După „Tragedia navei «Independenţa», „Catastrofa navei «Unirea»" şi „Naufragiul navelor «Paris» şi «You Xiu»", am schimbat brusc registrul tematic şi abordez un subiect cu totul şi cu totul diferit, cel al brigandului Terente sau „regele bălţilor", cum ironic l-a numit presa interbelică. A fost supranumit aşa de cotidianul „Curierul" din Brăila, din 22 iunie 1924, dar prima consemnare despre una dintre faptele sale, fără a i se aminti numele, este făcută în cotidianul constănţean „Dacia", din 30 ianuarie 1924, atunci când apare o ştire despre împuşcarea mortală a şefului de post din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea, localitatea natală a lui Ştefan Vasile, zis Terente. Ulterior se va dovedi că această faptă a fost comisă de banda lui Terente, fără să se afle vreodată cine a apăsat pe trăgaci. În documentele oficiale, numele lui Terente apare în „Buletinul de informaţie" nr. 6132 din 9 mai 1924 al Companiei de jandarmi Tulcea, iar în presă apare consemnat, pentru prima dată în România, tot în cotidianul constănţean „Dacia", dar din 14 mai 1924, după ce Terente şi complicii săi au comis o tâlhărie pe şoseaua Cerna - Măcin.

V-aţi documentat o perioadă lungă de timp. Ce aţi învăţat despre presa acelor timpuri şi despre cum se crea pe atunci personajul?

Documentarea pentru acest caz a durat aproape doi ani şi am făcut-o în arhivele bibliotecilor din Constanţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi, dar şi în cea a Academiei Române, precum şi în Arhivele Statului din Brăila şi Tulcea şi în cea militară de la Piteşti. De asemenea, am efectuat câteva deplasări în comuna Carcaliu, locul unde Terente s-a născut şi, parţial, a acţionat.

Spaţiul este prea restrâns pentru a aborda felul în care se făcea presă în urmă cu peste 80 de ani şi cum se face în prezent. Există mari diferenţe, dar şi asemănări. Diferenţele ar consta nu numai în particularităţile de scriere, normele ortografice ale vremii, topica limbii române, stilul redactării, acurateţea, concizia etc, dar şi în mijloacele şi posibilităţile de deplasare, comunicare şi documentare ale reporterilor, precum şi în tehnologia de tipărire, calitatea hârtiei, a fotografiilor etc... În privinţa asemănărilor: se utiliza cu predilecţie ştirea de senzaţie, în special, dar şi reportajul, mai puţin ancheta şi investigaţia. Ca şi în zilele noastre...

autorul_cartii_in_documentare_la_carcaliu_locul_unde_s-a_nascut_terente.jpg-A fost Terente un personaj creat de presă, asemenea celor din timpurile noastre?

Studiind presa din acea epocă, pot să afirm că Ştefan Vasile, zis Terente, a avut şi şansa de a exista parcă acolo unde şi când trebuia, căci el a comis numeroase fapte de senzaţie, care au înspăimântat, dar au şi umplut de admiraţie pe unii dintre contemporanii săi. Desigur, rolul presei a fost esenţial în publicitatea acestor fapte, ele fiind remarcate de ziare şi făcute cunoscute opiniei publice din România şi din străinătate. Astfel, Terente a trecut repede de la anonimat la notorietate, făcând ca vânzătorii ambulanţi de ziare să urle pe străzi: „Ediţie specială, ediţie specială! A evadat Terente! Terente, senzaţii, violenţe!". Este paradoxal că, deşi au fost contemporani cu Terente, mulţi alţi bandiţi din România acelor timpuri, care comiteau fapte cel puţin la fel de spectaculoase ca ale lui Terente, nu s-au bucurat de atâta atenţie din partea presei vremii. Asta a fost şansa lui, poate de aceea a rezistat trecerii timpului şi a ajuns până în zilele noastre, devenind un personaj legendar... Deci, Ştefan Vasile l-a creat pe Terente, iar Terente a fost „susţinut" de presa vremii.

Cărui actor al scenei publice actuale i se aseamănă, ca tipologie, Terente?

Sunt destui, vă rog să nu îmi cereţi să dau nume. Vorba aceea: cititorii dumneavostră „sunt mai inteligenţi decât ai lor", deci îi ştiu prea bine.

Fără doar şi poate, a fost un creator de subiecte de presă. Ar fi avut veleităţi de politician al timpurilor noastre?

Terente nu a fost numai un creator de subiecte pentru ziare, ci şi un avid consumator de presă. Atunci când a fost capturat, sâmbătă, 4 iunie 1927, în jurul orei 17.00, în barca lui au fost găsite câteva exemplare ale ziarelor brăilene „Curierul" şi „Cuvântul" din 3 iunie acelaşi an. Citind presa locală, Terente se amuza copios despre unele aberaţii scrise despre el dar, ceea ce era foarte important pentru libertatea şi acţiunile lui, se punea la curent cu tot ceea ce se scria despre stadiul urmăririi sale şi intenţiile autorităţilor...

În cele din urmă, exasperate de eşecul acţiunilor cu urmărirea şi prinderea banditului, autorităţile locale din Brăila au fost nevoite să recurgă la o măsură aberantă: instituirea cenzurii ziarelor, ceea ce a provocat proteste vehemente din partea conducerilor publicaţiilor, inclusiv acţionarea în instanţă a prefectului de Brăila...

Având în vedere inteligenţa sa nativă, duplicitatea, tupeul dus până la obrăznicie, viclenia, cinismul, dar şi alte calităţi şi defecte, cu siguranţă că Terente avea veleităţile unui politician, fie el şi din zilele noastre. S-a pus de multe ori întrebarea dacă Terente a fost sau nu un haiduc, adică dacă se înscrie în definiţia clasică a genului: să ia de la bogaţi şi să dea la săraci. Ei bine, Terente a fost câte puţin din fiecare: şi hoţ, şi tâlhar, şi criminal, şi răpitor (de fete), şi haiduc. Cât despre unii politicieni ai noştri din ultimii 20 de ani... Cititorul acestui interviu este cât se poate de inteligent ca să-i fi aflat deja şi să-i încadreze la fiecare faptă.

Care este procentul de poveste, de folclor, de invenţie, în povestea „regelui bălţilor"?

Terente a fost şi rămâne un personaj controversat şi pentru faptul că nu au fost cunoscute foarte multe detalii despre viaţa lui. El a acţionat în bălţile Brăilei, în perioada mai - iulie 1924, apoi a lipsit din ţară şi a revenit în aprilie 1927, fiind capturat şi ucis în luna iunie din acelaş an. Ei bine, în toată această perioadă, el nu s-a întâlnit niciodată cu urmăritorii săi. În plus, multe dintre faptele unor contemporani ai săi au fost puse în seama sa, iar acolo unde ziariştii nu obţineau informaţii certe, apelau la imaginaţie, zvonuri şi/sau surse îndoielnice sau neverificate. Astfel, au fost puse în circulaţie informaţii aberante, precum cea potrivit căreia Terente deţine o armată întreagă şi va asedia capitala României, ştirea fiind preluată şi de unele ziale străine! Tot aşa au apărut multe şi diverse legende atât despre capacităţile şi posibilităţile sale (uneori era semnalat în mai multe locuri în acelaşi timp sau scăpa de urmăritori stând sub apă şi respirând printr-o tulpină de trestie!), cât şi despre faptele comise.

Ne place sau nu, Terente a fost şi va rămâne un personaj din mitologia naţională, o figură, o emblemă sau un brand, un individ care a marcat o epocă şi a răzbit prin timp până în zilele noastre, evadat parcă din generaţia acelor vremuri şi, sunt convins, va rămâne în istorie fie chiar şi cu faptele sale reprobabile.

{mos_ri:Constantin Cumpana,Terente}

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

surmelis argentina pusa

22 Sep, 2009 13:41

Si d-l IONEL CHIRITA, consilierul local al orasului Harsova de Constanta are valeitati de politician.

surmelis argentina pusa

22 Sep, 2009 10:34

Sunt sigura ca unul dintre nepotii lui TERENTE este si d-l IONEL CHIRITA fostul primar al orasului Harsova de Constanta , actualmente consilier local,deoarece a mostenit din familie "darul" de a "fura", de a manipula pe cei din jurul lui spre ai fi lui bine si familiei sale . A mai mostenit din familie ,statura foarte inalta,impunatoare, fata cu trasaturi de lipovean,pielea alba si parul castaniu.

surmelis argentina pusa

21 Sep, 2009 05:56

De ce complicii lui TERENTE nu au fost prinsi si pedepsiti la fel ca seful lor? Eu cred ca tocmai complicii la hotii,care mai erau si rude cu el, l-au TRADAT ,au luat BANII DE LA PREMIU si si-au facut afaceri in alte localitati din apropriere ,cum ar fi GIURGENI-ul de Ialomita si Harsova de Constanta. Descendentii complicilor lui TERENTE sunt la fel de PERICULOSI ,de TRADATORI DE NEAM in ziua de azi, cum au fost tatii si bunicii lor in 1927 .

surmelis argentina pusa

19 Sep, 2009 16:20

As vrea sa mai citesc, inca o data , articolul despre copilaria haiducului TERENTE ,in perioada cand facuse o scrisoare catre REGINA MARIA , la varsta de 14-15 ani ,spre ai cere o bursa de studii . Se pare ca aceasta scrisoare a ramas in sertarul unui angajat de la Curtea Regala. Totusi, Regina Maria a aflat despre scrisoare dupa mai multi ani. Intrebarea este ,daca REGINA MARIA a aflat despre SCRISOARE ? Aceasta scrisoare a schimbat destinul unui copil,care in timp a devenit cel mai celebru haiduc. Poate ca MOARTEA CIUDATA si-a spus ultimul cuvant in celebritatea acestui haiduc si poate ca o data cu el a dus in mormant un SECRET ce i-a pus viata in pericol si ia hotarat soarta.

surmelis argentina pusa

18 Sep, 2009 11:41

Inca din copilarie ,am auzit ca haiducul TERENTE sau DANACU ,cum i se mai spunea era ruda cu familia bunicii mele dinspre tata. Bunica se pare ca era din familie de lipoveni , deoarece se numea ANASTASIA ,iar multe fete din familie se numesc LIUBA. In 1909, bunica ANASTASIA s-a casatorit cu un grec venit din Grecia SURMELIS CHIRIAC , care se ocupa cu transpotul si comertul pe Dunare si avea un atelier de turnatorie . Bunica ANASTASIA SURMELIS avea doua surori si un frate . Fratele bunicii ,STAN,fiind mai mic ,incepuse sa aiba relatii de prietenie cu haiducul TERENTE ,care ii era si ruda . In iarna lui 1922,unchiul STAN,chipurile a gasit-o pe mama mea la usa bisericii din orasul Harsova de Constanta ,abandonata deoarece el a dat-o in primire preotului BURNESCU. Mama ,VICTORIA, a fost crescuta doua luni si botezata de preotul bisericii ,d-l BURNESCU, a carui fiica in varsta de 80 de ani locuieste in bloc cu mine. Dupa care , mama a fost infiata de familia PAPATANASIU , care erau comercianti. Unchiul STAN se pare ca devenise GELOS si INVIDIOS pe situatia deosebit de buna a surorii lui ,ANASTASIA SURMELIS, deoarece in anul 1927,acesta impreuna cu alti "prieteni" ai lui TERENTE (Danacu) ,l-au TRADAT spre a fi prins si de a intra in posesia PREMIULUI CEL MARE . In urma acestei tradari ,unchiul STAN si-a cumparat un slep si facea comert pe Dunare ,dar Dumnezeu l-a pedepsit deoarece cand era intr-o vara la seceris nu a vazut ca cel mai mic copil al lui care era in grau si ia taiat picioarele cu coasa. Nici descendentii celor doua surori ale bunicii SURMELIS ANASTASIA , nu au o inima chiar atat de buna ,ba din contra sunt haini la suflet si invidiosi .SOARTA a facut ca mama ,VICTORIA PAPATANASIU ,sa se casatoreasca la varsta de 37 cu fiul (ANASTASE) lui ANASTASIA SI CHIRIAC SURMELIS. Unchiul STAN a murit in satul GIURGENI de IALOMITA de unde este si d-l IONEL CHIRITA ,fostul primar liberal ,care a furat orasul Harsova de Constanta de SUMA de 300 de miliarde si nimeni nu-l trage la raspundere.

cucerita de Terente

10 Sep, 2009 22:09

Sunt convinsa ca toate raspunsurile la intrebarile de mai sus le veti gasi in cartea ce va fi lansata pe 1 octombrie a.c., in aula bibliotecii judetene din Constanta. Asa cum stiu ca se documenteaza autorul, sunt convinsa ca in paginile cartii vom gasi fotografiile celor doua capete ale lui Terente, dar si alte foto si documente inedite. Abia astept sa intru in posesia acestei carti. felicitari autorului.

Doriana

10 Sep, 2009 21:33

Interviul arata ca jurnalistul s-a documentat indelung asupra personajului si ca a luat cat se poate de serios un subiect aparent frivol si de gasit in tabloide. In esenta, Terente a creat un fenomen de presa si , iata ca, la peste 80 dea ani inca mai da fiori ! Cred ca voi veni la lansare si voi gasi cartea cat se poate de interesanta !!!! Doriana

surmelis argentina pusa

10 Sep, 2009 19:24

Personaj legendar a devenit datorita premiului pus pe capul sau,datorita tradarii complicilor sai din propia banda ,datorita mortii deosebite,care se mai poate numi si ASASINAT sau LINSAJ. Cati dintre banditii contemporani lui, au indeplinit aceste elemente laolalta pentru a fi considerati un brand ,o legenda ? Informatiile mai mult sau mai putin secrete,mai mult sau mai putin importante se iau din presa,exact ca si in zilele noastre. In ziua de azi intervine si tehnologia folosita de cei care au servicii de paza si protectie particulare si care sunt de ordinul sutelor sau miilor.Cenzurarea ziarelor a avut de fapt ,doua taisuri,deoarece prin acestea se puteau afla secrete care nu trebuiau sa ajunga la urechea publicului larg si pe cealalta parte de a nu avea informatiile trebuincioase pentru a se putea apara . Terente, actiona singur sau in grup ? De ce cand a fost pedepsit ,prin ASASINAT sau LINSAJ, nu au fost pedepsiti si complicii sai ? Nu cumva ,complicii sai au fost raspunzatori de VIATA si MOARTEA sa ? Si de ce a fost pedepsit in asemene fel ? Sa i se taie CAPUL si PENISUL? Se stie unde a zacut 80 de ani ,penisul lui Terente ,dar se stie unde a ajuns ,in final, CAPUL lui? Cine a intrat in posesia lui ? Alti talhari faceau mai multe crime si talharii si nu nu s-au pus premii pe capetele lor , de ce ? Nu cumva trebuia STOPAT ,sub orice forma ,dezvaluirea unui secret ,care incepuse sa ia amploare si trebuia anihilat ,sub orice forma? Se pare ca era personajul principal care punea in pericol imaginea unei personalitati de la CURTEA REGALA ? Cine sa fi fost acea peronalitate regala ,care sa-i doreasca MOARTEA unui simplu bandit,haiduc din baltile dunarene ?

Articole asemanatoare

ISU Dobrogea Vino să faci parte din frumoasa echipă a salvatorilor constănțeni! Iată posturile vacante

30 Apr 2024 243

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială Nr. 1 Topalu angajează. Iată ce trebuie să faci

29 Apr 2024 370

Părintele Pimen de la Muntele Athos, la „Podcastul lui Septimiu" - „Nu poți să îl minți pe Dumnezeu!“ (VIDEO)

29 Apr 2024 519

​Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța scoate la concurs un post vacant. Detalii

29 Apr 2024 393

Parchetul Tribunalului Constanța pune la bătaie patru posturi de execuție pentru promovarea procurorilor (DOCUMENT)

29 Apr 2024 431

Rețete tradiționale de Paște Pasca, nelipsită de pe mesele românilor

27 Apr 2024 649

Savoare fără carne. Rețete vegetariene pentru un grătar reușit

27 Apr 2024 418

​Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța angajează. Detalii

26 Apr 2024 562

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa face angajări!

25 Apr 2024 927

Termoficare Constanța SRL anagajează. Ești interesat?

25 Apr 2024 748

Termoficare Constanța angajează! Vezi ce post este disponibil

25 Apr 2024 321

Primăria Comunei Seimeni angajează. Vezi dacă ești interesat

25 Apr 2024 440

Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa angajează. Detalii

22 Apr 2024 857

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează medic specialist. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 497

#ConstantaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 14. 22 aprilie 2024- Suntem în vârful valului de energie

22 Apr 2024 407