ZIUA-n amiaza mare Vasile Zelca, debut de mandat furtunos în fruntea Sindicatului Național al Polițiștilor - „Dacă am avea dreptul la grevă, nu știu pe unde ar mai scoate cămașa guvernele”Comisarul șef Vasile Zelca, fostul comandant al Secției 7 Poliție Rurală Constanța, care la 1 ianuarie și-a început mandatul de cinci ani în fruntea celui mai mare sindicat al polițiștilor din România, are mai multe priorități la care nu vrea să renunțe. Împreună cu noua echipă de conducere a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, liderul sindical merge, în primul rând, pe  predictibilitate: pe salarizarea polițiștilor, în activitatea lor (un ghid al carierei) și predictibilitate la pensionarea polițiștilor. Dacă toate acestea vor fi lămurile, poate că Poliția va deveni mai atractivă pentru tineri, a declarat Vasile Zelca la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
Nici nu își preluase bine mandatul de șef al SNPPC România că Vasile Zelca, „plecat de la firul ierbii și cunoscând foarte bine problemele din teren”, a avut deja întâlniri cu factorii decidenți care trebuie, din punctul lui de vedere, să contribuie la eficientizarea muncii de polițist. Sindicatul Polițiștilor a pregătit deja un calendar al protestelor față de guvernanți. Totul pleacă de la aplicarea deficitară a legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. SNPPC nu solicită majorări salariale,  ci doar plata unor restanțe. În 2017, guvernul a promis că va eșalona creșterile salariale până în 2022. Guvernanții s-au așezat pe maximum de grilă încă de la început, polițiștii au fost uitați. Sunt abia la jumătatea perioadei de eșalonări.
 
Conducerea SNPPC s-a văzut deja cu ministrul de Interne, Lucian Bode, cu premierul Nicolaer Ciucă, cu ministrul Marius Budăi, de la Muncă. Vrea garanții, mai ales că guvernanții nu se opresc din cerut.  „Apoi a venit ministrul de Finanțe, Adrian Câciu,  și a spus că polițiștii trebuie să pună umărul la colectarea taxelor și impozitelor. Noi nu avem asemenea competențe. De luni, 17 ianuarie, incepem protestele în fața Minsterului de Finanțe pentru că de taxe, impozite, TVA-uri răspund alte structuri, care sunt în subordinea lui Câciu. Unii vor să facem verificări și pe munca la negru. Le facem deja, dar la aprobarea 153/ 2017 nu ni s-a spus  despre ele”,  a explicat Vasile Zelca.
 
Lucru pe care Vasile Zelca îl apreciază la ministrul Lucian Bode este că a avut curajul să iasă și să arate populației salariul real al polițistului. „Salariul cu care rămâne în mână. În momentul acesta, sporurile polițiștilor sunt calculate la salariul de bază din 2018. Dacă legea s-ar aplica corect, adică să fim așezați în grilă unde trebuie și sporurile să fie calculate la nivelul actual al salariului de bază, atunci s-ar regla acest venit și nu am mai avea aceste probleme, mișcări sociale, presiuni din partea membrilor asupra conducerii sindicatului. .
Avem nevoie de o dată concretă în care guvernul să își asume răspunderea și să își ia angajamentul că va aplica această lege”, a cerut liderul SNPPC.
 
S-a ciondănit cu  șefii din MAI și despre modalitatea prin care polițiștii au fost puși să dea sancțiuni pentru persoanele care nu respectă carantina sau izolarea sau pentru că în loc de mască medicală poartă mască textilă. „Niște bazaconii”, spune liderul SNPPC. Prin Departamentul Juridic al sindicatului s-a stabilit că „polițiștii acționează într-un cadru care nu este legal in privința persoanelor aflate în carantină sau izolate, atribuțiile de verificare aparțin DSP-urilor”. La fel și pentru măști, polițiștii nefiind cadre medicale nu pot stabili conformitatea acestor accesorii. Plus că se pierde mult timp, de fapt se pierde tot timpul la nivel de patrulare pe siguranță publică pentru a verifica aceste persoane.
 
„Poliției îi este interzis prin lege să facă grevă. Este un mare handicap. Dacă s-ar naște dreptul la grevă, nu știu pe unde vor mai scoate cămașa guvernele, indiferent de culoarea lor politică. Iar cu grevele spontane, care sunt la modă, dacă se va mai întinde mult elasticul acesta al dialogului social și se va rupe într-o zi, probabil, se va ajunge și la activități spontane pe care nu le vom putea gestiona, nici noi, ca sindicate, și nici angajatorul” a avertizat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Vasile Zelca, la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
 

Una dintre importantele sarcini ale sindicatului național al polițiștilor este să ofere sprijin judiciar unui polițist cercetat disciplinar. Vasile Zelca admite că sunt și polițiști care dau dovadă de un comportament inadecvat în activitate pentru că „pădure fără uscături nu există”. Nu neagă faptul că în același timp, polițistul este apărat de lege când este ultragiat. „Există derapaje și în rândul poliției, ca în orice categorie profesională de altfel”.
 
 

Sunt și situații în care polițiștii sunt nedreptățiși chiar de către angajator. Polițistul care a spus că refuză să aplice amenzi pe măști este apărat de Departamentul Juridic al SNPPC pentru că are dreptate și vom ajunge cu el inclusiv la CEDO. Este verificat de către Biroul Control Intern al Poliției. Vom clarifica situația lui săptămâna viitoare. Cert este că noi îi vom apăra pe toți polițiștii care sunt cercetați disciplinar, indiferent de ce face. De ce? Pentru că trebuie să i se asigure drepturile, așa cum statul garantează unui infractor că se respecte niște drepturi. Asta nu inseamnă că el nu este nevinovat”.
 
Cazul polițistului din București, care a produs accidentul în urma căruia o fetiță de 13 ani a murit și prietena ei zace în spital, este și el în atenția SNPPC. „Este o adevărată tragedie,  ne exprimăm condoleanțe pentru pierderea suferită de familia minorei care a decedat. Trebuie să lăsăm ca legea să își spună cuvântul. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă, deocamdată, față de faptă, și probele care se vor aduna vor duce către cel care se face vinovat. Vom stabili și noi, pe linie sindicală, ce s-a întâmplat acolo, dacă există ceva presiuni.
 
Poate a fost o grabă, dictată de cineva, du-te repede că trebuie să îndeplinești o procedură sau să duci o citație, sau să aduci pe cineva la audiere etc. Am înțeles că folosea semnalele luminoase, nu cele acustice. Noi am contactat colegii de la Secția 5 București, așteptăm să vedem și poziția oficială a celor care se ocupă de cercetări și după aceea vom ieși cu o poziție oficială după ce vom avea mult mai multe date decât în prezent!,  a comentat liderul SNPPC, Vasile Zelca.
 
Mesaje
 
„Polițiștilor le transmit să se mobilizeze cât mai mult atunci când se pune în pericol un singur drept al unuia dintre ei. Trebuie să dea dovadă de unitate și solidaritate sindicală.  Să vină la mișcările sindicale pentru a-și exprima nemulțumirile. Să respecte legea acolo unde elementele legiferat sunt clare și să asigure populației, țării, acea liniște, siguranță de care este nevoie, mai ales în această perioadă nemaiîntâlnită până în prezent”. 
 
„Pe cetățeni îi rog să vină alături de polițiști. Să nu generalizeze toate problemele din poliție ca fiind ale tuturor polițiștilor. Știm că avem probleme și noi, ca și alte categorii  socio profesionale, dar și dânșii trebuie să își dorească o poliție puternică, bine remunerată, o poliție cu legi clare și eficiente, în spate, protejată la rândul ei, corect, de lege”. 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​ZIUA-n amiaza mare Când și prin ce metodă de înmulțire va avea Delfinariul din Constanța mai multe vedete

22 Jan 2022 750

ZIUA-n amiaza mare. Directorul Complexului Muzeal, Adrian Bîlbă Acvariul din Constanța va avea și pinguini

21 Jan 2022 633

Directorul Delfinariului din Constanța, Adrian Bîlbă, la „ZIUA-n amiaza mare”

20 Jan 2022 592

ZIUA-n amiaza mare” Președintele SNPPC, Vasile Zelca, despre lupta polițiștilor în prima linie a stării continue de alertă și activitățile de verificare a carantinaților și izolaților

14 Jan 2022 808

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, la „ZIUA-n amiaza mare”

13 Jan 2022 919

ISU Bihor Incendii în două localități din județ, generate de coșurile de fum necurățate de funingine

13 Jan 2022 301

ZIUA-n amiaza mare Armenii și rușii lipoveni în sărbătoare. Crăciunul în pandemie

08 Jan 2022 1127

ZIUA LIVE Crăciunul pe stil vechi. „În prima zi de Crăciun, ca toți creștinii, ne adunăm cu familia”

07 Jan 2022 710

Crăciunul pe stil vechi. Liviu Merdinian și Nicolae Artion, liderii armenilor și rușilor lipoveni, la „ZIUA-n amiaza mare”

06 Jan 2022 858

ZIUA-n amiaza mare Urări pentru 2022 de la jurnaliștii ZIUA de Constanța

31 Dec 2021 1009

ZIUA-n amiaza mare Gânduri la final de an cu jurnaliștii de la ZIUA de Constanța

30 Dec 2021 1062

ZIUA-n amiaza mare Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu, și vicepreședintele acesteia Nicolae Cușa, despre primele momente de libertate la Constanța

24 Dec 2021 792

ZIUA-n amiaza mare Revoluția la Constanța, după 32 de ani

23 Dec 2021 1199

ZIUA-n amiaza mare Liderii SLN - „Navigatorii, uitați de autoritățile române”

18 Dec 2021 1489

ZIUA LIVE Liderii SLN. „Ne face plăcere să avem membri de sindicat din toate zonele”

17 Dec 2021 649