Bacalaureat 2021 Elevii susțin mâine proba scrisă la Limba și literatura română

  • Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. 
  • Marți, 29 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului.
  • Miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării.
  • Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie. 
Examenul este organizat în 32 de centre (28 mediul urban, 4 mediul rural).

Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 5088 de candidați, dintre care 4251 de candidați din promoția curentă, respectiv 837 de candidați din promoțiile anterioare. 4118 absolvenți vor susține proba scrisă la Limba și literatura română- profil real și 970 profil umanist.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00). Reamintim că afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Reamintim că, în acord cu prevederile legale în vigoare, în sălile de clasă trebuie asigurate următoarele măsuri de prevenire și protecție:
  • fiecare centru de examen va dispune de de asistență medicală, echipamente și materiale de protecție (dezinfectanți, măști etc.).
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.
  • în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri.
  • în situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă.
  • fiecare persoană care are drept de acces în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
  • sălile de clasă vor avea dezinfectanți pentru mâini.
  • în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecție.
  • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
În același timp, este interzis schimbul de obiecte personale.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. 

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.


Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
  • recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.          
Inspectoratul Școlar Județean Constanța pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800816241 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 - 16:00.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii de 10 vor primi bani de la Guvern! Iată în ce condiţii

19 Oct 2022 1350

Bacalaureat 2022 Un elev de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța a obținut media 10 după contestații

01 Jul 2022 1562

Rezultate bacalaureat Rata de promovare la examen a crescut cu 5,4% după contestații

01 Jul 2022 1154

Bacalaureat 2022 Care sunt liceele din județul Constanța unde s-au înregistrat cele mai mari note

28 Jun 2022 4463

Elevii și preșcolarii intră astăzi în vacanța de vară. Când va începe noul an școlar

10 Jun 2022 1260

Examenul național de bacalaureat 2022 începe luni

05 Jun 2022 1454

Ultima zi de școală pentru elevii de clasa a XII-a. Care este calendarul probelor de la Bacalaureat

26 May 2022 1216

Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, publicate. Câți elevi au obținut nota maximă

14 Apr 2022 1413

Simulare Bacalaureat 2022 Marți, testarea la Matematică sau Istorie. Câți elevi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă

29 Mar 2022 1332

Opt elevi eliminați pentru fraudă de la simularea bacalaureatului. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat (DOCUMENTE)

28 Mar 2022 1740

Editorial Despre BAC-ul de pe „vremea mea“

26 Feb 2022 3139

La Constanța, s-a invocat neconstituționalitatea examenului de Bac! Ce răspuns au dat judecătorii Curții de Apel

22 Feb 2022 2331

Premieră în justiție și învățământ, la Constanța! Este vizată desfășurarea examenului de BAC. Precizări importante (DOCUMENT)

13 Dec 2021 2317

Liceul Teoretic „George Călinescu" din Constanța, premiat cu trofeul Cambridge Assessment English

08 Oct 2021 2097

Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat - 2022, publicat în Monitorul Oficial

09 Sep 2021 1683