Care a fost ultima vizită oficială a Ligiei Deca, acum ministru al Educației, în Constanța



Noul ministru al Educației, constănțeanca Ligia Deca, s-a aflat în vizită oficială în Constanța sa natală, în calitate de consilier prezidențial, nu mai departe de anul trecut.

Absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, Ligia Deca a participat în data de 22 mai 2021, la aniversarea celor 125 de ani de excelență în educație ai colegiului, la dezelirea plăcii memoriale cu acest prilej.

Mircista Ligia Deca, la momentul respectiv consilier prezidențial pentru educație și cercetare, coordonator al Proiectului „România Educată“, a fost prezentă la acest eveniment alături de conducerea CNMB, reprezentată de prof.dr. Vasile Nicoară, directorul instituției, prof. Loredana Tănase, director adjunct, la eveniment participând, totodată, autoritățile locale și centrale.

Placa memorială dezvelită pe 22 mai 2021 în cadru restrâns din cauza condițiilor epidemiologice reprezintă un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, mircist la rândul său.

Peisajul transpus pe aceasta este unul preluat de pe Acropole și este menit să creeze un panteon.

„În Grecia Antică, eroii erau înhumați în temple, pe care le numeau pantoane. Noi am vrut să creăm un astfel de panteon pentru eroii noștri, în jurul basoreliefului realizat de sculptorul Ion Jalea. Basorelieful recreează lupta cea mai importantă în Primul Război Mondial, în urma căreia România a devenit stat unitar național independent și a fost realizat de sculptorul Ion Jalea în amintirea elevilor și profesorilor noștri care au murit în timpul Primului Război Mondial. Printre aceștia se află și Vasile Tulbure, primul șef de promoție al nostru, care a murit la Mărășești, strigând, alături de ceilalți români, «Pe aici nu se trece!»“, a declarat directorul Vasile Nicoară, în cadrul conferinței de presă ce a precedat evenimentul.
 
Acest episod s-a înscris în perioada dedicată manifestărilor prilejuite de împlinirea a 125 de ani de existență a instituției de învățământ.

Ieri, 3 octombrie 2022, mircista Ligia Deca a fost învestită ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, fostul ministru, afirmând, potrivit Agerpres.ro, că aceasta este cea care cunoaște tot parcursul construcției legilor Educației, fiind singura persoană din afara grupului din Ministerul Educației pe care l-a condus și care a scris legile Educației care cunoaște în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educației.

PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 401

Licitații publice Pereții exteriori ai unor clădiri din municipiu, acoperiți cu picturi murale. Cui a atribuit Primăria Constanța acest contract? (DOCUMENT)

24 Apr 2024 522

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 400

IPJ Constanța Lecții de educație rutieră, susținută de polițiști elevilor din Mangalia

23 Apr 2024 344

Cadre didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

22 Apr 2024 399

Propunere pentru a reduce violența în scoli Sindicaliștii din Educație cer ca media la Purtare să conteze la admiterea la liceu

08 Apr 2024 704

Primul contract finanțat în cadrul procesului de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța" ! Cine ar putea implementa „Culoare în educație” ? (DOCUMENT)

03 Apr 2024 421

MEInfofrmare presa intalnire ministru - federatii sindicale educatie

02 Apr 2024 189

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 902

Tulcea Cursuri gratuite de educație digitală pentru copii și adulți, în cadrul proiectului Siguranța Online

21 Mar 2024 453

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 575

Comunicat de presă Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unității de învățământ preuniversitar Liceul Teoretic Emir Racoviță, oraș Techirghiol din județul Constanța“

04 Mar 2024 332

Coaliția pentru educație cere o revizuire a proceselor de învățare și evaluare, în contextul rezultatelor slabe la simulare

27 Feb 2024 430

Istoria Dobrogei - Bibliografie Apuleius (sec. II) - „Apologia”

16 Feb 2024 5314

Ministrul Muncii „Continuăm dialogul cu partenerii sociali ca să creștem gradul de atractivitate al profesiei de dascăl”

07 Feb 2024 607