Care a fost ultima vizită oficială a Ligiei Deca, acum ministru al Educației, în ConstanțaNoul ministru al Educației, constănțeanca Ligia Deca, s-a aflat în vizită oficială în Constanța sa natală, în calitate de consilier prezidențial, nu mai departe de anul trecut.

Absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, Ligia Deca a participat în data de 22 mai 2021, la aniversarea celor 125 de ani de excelență în educație ai colegiului, la dezelirea plăcii memoriale cu acest prilej.

Mircista Ligia Deca, la momentul respectiv consilier prezidențial pentru educație și cercetare, coordonator al Proiectului „România Educată“, a fost prezentă la acest eveniment alături de conducerea CNMB, reprezentată de prof.dr. Vasile Nicoară, directorul instituției, prof. Loredana Tănase, director adjunct, la eveniment participând, totodată, autoritățile locale și centrale.

Placa memorială dezvelită pe 22 mai 2021 în cadru restrâns din cauza condițiilor epidemiologice reprezintă un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, mircist la rândul său.

Peisajul transpus pe aceasta este unul preluat de pe Acropole și este menit să creeze un panteon.

„În Grecia Antică, eroii erau înhumați în temple, pe care le numeau pantoane. Noi am vrut să creăm un astfel de panteon pentru eroii noștri, în jurul basoreliefului realizat de sculptorul Ion Jalea. Basorelieful recreează lupta cea mai importantă în Primul Război Mondial, în urma căreia România a devenit stat unitar național independent și a fost realizat de sculptorul Ion Jalea în amintirea elevilor și profesorilor noștri care au murit în timpul Primului Război Mondial. Printre aceștia se află și Vasile Tulbure, primul șef de promoție al nostru, care a murit la Mărășești, strigând, alături de ceilalți români, «Pe aici nu se trece!»“, a declarat directorul Vasile Nicoară, în cadrul conferinței de presă ce a precedat evenimentul.
 
Acest episod s-a înscris în perioada dedicată manifestărilor prilejuite de împlinirea a 125 de ani de existență a instituției de învățământ.

Ieri, 3 octombrie 2022, mircista Ligia Deca a fost învestită ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, fostul ministru, afirmând, potrivit Agerpres.ro, că aceasta este cea care cunoaște tot parcursul construcției legilor Educației, fiind singura persoană din afara grupului din Ministerul Educației pe care l-a condus și care a scris legile Educației care cunoaște în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educației.

PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste o sută de judoka participă la Constanța la „Judo – Sport și Educație” ediția a II-a

14 Jun 2024 495

Navomodelism Constanța La 88 de ani, Iuliu Ludoșanu continuă să obțină medalii. Plachetă onorifică pentru decanul de vârstă al echipei CS Farul! (GALERIE FOTO)

09 Jun 2024 817

Misiune importantă! Polițiștii constănțeni au predat elevilor lecții de siguranță cibernetică

31 May 2024 450

Ședință CJ Constanța Bugetul de cheltuieli al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Delfinul” Constanța se rectifică (DOCUMENT)

28 May 2024 498

Facultatea de Educație Fizică și Sport a organizat Cupa Studentului Universității Ovidius din Constanța – Ediția 2024

27 May 2024 443

Elevii tulceni s-au remarcat la „Maratonul pentru educație antreprenorială”

26 May 2024 684

Ediția a XI-a a Concursului Național „Educație pentru sănătate" , inițiat de DSPJ Constanța (FOTO)

25 May 2024 817

Ședință CJ Constanța Majorare cu 60 de lei a cuantumului burselor pentru elevii de la unitățile de învățământ special, până la finalul anului școlar în curs (DOCUMENT)

24 May 2024 530

IPJ Constanța Patrula școlară din Ovidiu, în acțiune alături de polițiști

24 May 2024 583

Soluția magistraților în dosarul dintre Universitatea Naţională de Educaţie Fizică și Sport Bucureşti și Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa

21 May 2024 582

Primăria Istria, județul Constanța investește în educație (DOCUMENT)

21 May 2024 618

Licitații Constanța Primăria Comunei Independența, investiție în educație (DOCUMENT)

18 May 2024 618

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 607

Licitații publice Pereții exteriori ai unor clădiri din municipiu, acoperiți cu picturi murale. Cui a atribuit Primăria Constanța acest contract? (DOCUMENT)

24 Apr 2024 683

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 640