Care a fost ultima vizită oficială a Ligiei Deca, acum ministru al Educației, în ConstanțaNoul ministru al Educației, constănțeanca Ligia Deca, s-a aflat în vizită oficială în Constanța sa natală, în calitate de consilier prezidențial, nu mai departe de anul trecut.

Absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, Ligia Deca a participat în data de 22 mai 2021, la aniversarea celor 125 de ani de excelență în educație ai colegiului, la dezelirea plăcii memoriale cu acest prilej.

Mircista Ligia Deca, la momentul respectiv consilier prezidențial pentru educație și cercetare, coordonator al Proiectului „România Educată“, a fost prezentă la acest eveniment alături de conducerea CNMB, reprezentată de prof.dr. Vasile Nicoară, directorul instituției, prof. Loredana Tănase, director adjunct, la eveniment participând, totodată, autoritățile locale și centrale.

Placa memorială dezvelită pe 22 mai 2021 în cadru restrâns din cauza condițiilor epidemiologice reprezintă un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, mircist la rândul său.

Peisajul transpus pe aceasta este unul preluat de pe Acropole și este menit să creeze un panteon.

„În Grecia Antică, eroii erau înhumați în temple, pe care le numeau pantoane. Noi am vrut să creăm un astfel de panteon pentru eroii noștri, în jurul basoreliefului realizat de sculptorul Ion Jalea. Basorelieful recreează lupta cea mai importantă în Primul Război Mondial, în urma căreia România a devenit stat unitar național independent și a fost realizat de sculptorul Ion Jalea în amintirea elevilor și profesorilor noștri care au murit în timpul Primului Război Mondial. Printre aceștia se află și Vasile Tulbure, primul șef de promoție al nostru, care a murit la Mărășești, strigând, alături de ceilalți români, «Pe aici nu se trece!»“, a declarat directorul Vasile Nicoară, în cadrul conferinței de presă ce a precedat evenimentul.
 
Acest episod s-a înscris în perioada dedicată manifestărilor prilejuite de împlinirea a 125 de ani de existență a instituției de învățământ.

Ieri, 3 octombrie 2022, mircista Ligia Deca a fost învestită ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, fostul ministru, afirmând, potrivit Agerpres.ro, că aceasta este cea care cunoaște tot parcursul construcției legilor Educației, fiind singura persoană din afara grupului din Ministerul Educației pe care l-a condus și care a scris legile Educației care cunoaște în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educației.

PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii constănțeni, la Concursul național “Educație pentru sănătate”- etapa județeană

25 Mar 2023 789

LIVE Salariații din sistemul de învățământ ies la protest. Prima manifestare are loc la Constanța (FOTO+VIDEO)

14 Mar 2023 904

Lecții de educație rutieră susținute de polițiștii locali elevilor din Constanța

21 Feb 2023 614

Editorial Nu, educația nu este o „inhibare“ a personalității sau o traumatizare a copilului

09 Feb 2023 1179

Premieră în educație Proiecte de peste un miliard de euro pentru dotarea sălilor de clasă finanțate prin PNRR

19 Dec 2022 827

Constănțeanul Cristian Tranulea va participa la Campionatul Mondial de înot în ape înghețate. „Am zis că sunt «back in business», așa o să fie!“ (GALERIE FOTO)

16 Dec 2022 2233

17000 de copii din creșele și grădinițele constănțene participă la Proiectul Educațional Național de Educație pentru Valori Joc, Respect și Bucurie

13 Dec 2022 726

Constanța A doua ediție a Conferinței Naționale cu participare internațională ”Excelență prin educație” organizată de Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”

07 Dec 2022 750

„Cel mai frumos dar, în prag de sărbători!“ Gimnastele de la CS Victoria Cumpăna, 14 medalii la ultimele două competiții din acest an (GALERIE FOTO)

22 Nov 2022 1028

O nouă disciplină, de anul viitor Liceenii vor putea studia „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România“

04 Nov 2022 1194

„Educație prin mișcare“ la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ Constanța (GALERIE FOTO)

19 Oct 2022 1426

Constănțeanul Alin Larion, ales membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale Sportul pentru Toți (GALERIE FOTO)

14 Oct 2022 1136

Un nou sezon de lecții realizate cu drona, ”Educație la Înălțime”. Lecție specială din Portul Constanța (VIDEO)

06 Oct 2022 1075

Clubul Sportiv Pantheon, condus de soțul deputatului PSD, Cristina Dumitrache, finanțat de Primăria Constanța (DOCUMENTE)

08 Sep 2022 1532

Darko Perić, actorul din La Casa De Papel, vine la Constanța, pentru Sunscreen Film & Arts Festival!

07 Sep 2022 1077