Ce spune prof. univ. dr. Iordan Petrescu? Poziţia ARACIS în cazul Universităţii „Ovidius” din Constanţa!

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a venit în control la „Ovidius“ în luna ianuarie a acestui an. În şedinţa Consiliului ARACIS din 28 iulie, universitatea constănţeană a primit calificativul „Încredere“. Acest calificativ se acordă dacă se constată că sunt îndeplinite cerinţele normative obligatorii referitoare la calitatea personalului didactic şi cele referitoare la baza materială, inclusiv pentru programele de studii evaluate, standardele din domeniile de calitate - capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională, activitatea financiară a organizaţiei şi managementul calităţii, însă la un număr limitat de standarde de calitate, indicatorii de performanţă nu sunt realizaţi la nivelul minim.
 
Ultimul raport al Departamentului pentru Evaluarea Calităţii al ARACIS care viza Universitatea „Ovidius“ s-a dat în anul 2009. Calificatul primit atunci fost „Grad de încredere ridicat“. Cotidianul ZIUA de Constanţa v-a prezentat în ediţia de luni raportul Comisiei de evaluare, care a propus iniţial calificativul „Încredere limitată“, raportul studenţilor evaluatori, raportul evaluatorului străin, dar şi corespondenţa dintre ARACIS şi conducerea UOC cu privire la conţinutul raportului de evaluare externă desfăşurat în perioada 12-15 ianuarie 2016.
 
Tot atunci vă anunţam că am solicitat un punct de vedere de la ARACIS cu privire la votul Consiliului din luna iulie, având în vedere faptul că, după control, comisia finalizase raportul cu propunerea de acordare a calificativului „Încredere limitată”.

„Calificativul poate fi sau nu acelaşi cu cel din Raportul directorului de misiune şi al coordonatorului”!

Preşedintele ARACIS, prof. univ. dr. Iordan Petrescu, a dat curs solicitării noastre, iar răspunsul său îl redăm mai jos:
„Directorul de misiune şi coordonatorul echipei de evaluare fac o primă propunere a calificativului la nivel instituţional în raportul pe care îl înaintează Departamentului de Evaluare Externă al ARACIS. Acest departament analizează Raportul directorului de misiune şi al coordonatorului, împreună cu Raportul studenţilor evaluatori, Raportul evaluatorului străin şi rapoartele rezultate în urma evaluării programelor selectate în cadrul evaluării instituţionale, propunând Consiliului ARACIS un calificativ care poate fi sau nu acelaşi cu cel din Raportul directorului de misiune şi al coordonatorului.
 
În cazul evaluării desfăşurate la Universitatea «Ovidius» din Constanţa, Departamentul de Evaluare Externă a Calităţii a analizat toate rapoartele menţionate de dvs. şi, prin vot, a avizat ca propunerea ce se va face Consiliului ARACIS să fie «încredere», şi nu «încredere limitată», considerând că aspectele menţionate în toate rapoartele evaluatorilor susţin acest calificativ”.

Ce recomandări a formulat ARACIS

Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, a vorbit, la rândul său, într-o conferinţă de presă, despre raportul ARACIS în care scrie că instituţia superioară de învăţământ de la malul mării a obţinut calificativul „Încredere”. Rugină a menţionat, totodată, că respectiva comisie de evaluare din cadrul ARACIS a cerut luarea unor măsuri pentru remedierea deficienţele constatate în urma evaluării instituţionale desfăşurate între 12 şi 15 ianuarie 2016. Printre recomandările formulate de ARACIS se numără cele legate de respectarea legalităţii, problemele de etică, revizuirea Cartei şi a regulamentelor universităţii, managementul academic, resursele umane, activitatea financiară, taxele şi bursele, legătura cu mediul economic, cercetarea, managementul calităţii şi transparenţă.

Universităţii „Ovidius” i-a fost recomandată elaborarea unul plan de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care să aibă în vedere indicaţiile esenţiale, preventive şi dezirabile ale ARACIS şi introducerea acestora în planurile operaţionale anuale. O altă recomandare a fost revizuirea Codului de etică şi implementarea în regulamentele universităţii a utilizării softului anti-plagiat, agreat de MENCS. Activitatea Comisiei de etică trebuie să fie monitorizată prin prezentarea anuală a raportului de activitate. De asemenea, va fi desemnată o comisie pentru revizuirea Cartei şi a Codului de etică, dar şi a regulamentelor, metodologiilor şi procedurilor, în conformitate cu prevederile legale.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța organizează Conferința științifică studențească „Sănătate, digitalizare și sport în mileniul III”

03 Dec 2021 548

Universitatea Ovidius din Constanța, la un nou târg educațional internațional

02 Dec 2021 388

Universitatea Ovidius din Constanţa Regizorul Cristi Puiu susţine un atelier de lucru cu tema „Arta actorului de film“

25 Nov 2021 455

Universitatea Ovidius din Constanța-Expoziţia „Ovidius Art Exhibition“

25 Nov 2021 331

Universitatea Ovidius din Constanța Concert dedicat sărbătorii de Crăciun

24 Nov 2021 520

Conferință dedicată studenților internaționali organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța

22 Nov 2021 308

Campanie de promovare a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în Albania

22 Nov 2021 426

Universitatea Ovidius din Constanța, colaborare cu Institutul Național de Statistică. Oportunități de angajare pentru studenți

19 Nov 2021 740

Universitatea Ovidius din Constanţa a obținut medalia de bronz la turneul internațional de darts pentru persoane cu nevoi speciale

17 Nov 2021 423

Parteneriat educațional pentru studenții Universității Ovidius din Constanța, în domeniul construcțiilor. Despre ce este vorba (GALERIE FOTO)

16 Nov 2021 987

Universitatea Ovidius din Constanța, la o nouă reuniune transnaţională în proiectul de promovare a sportului în aer liber fără costuri majore (GALERIE FOTO)

12 Nov 2021 664

Workshop despre terapia cognitiv comportamentală focală, la Universitatea Ovidius din Constanța. Când va avea loc evenimentul și cine îl va susține

08 Nov 2021 791

Universitatea Ovidius din Constanța a decernat titlul de Professor Honoris Causa doctorului farmacist Alexander Schenk

04 Nov 2021 637

Universitatea Ovidius din Constanța. Simpozion tehnico-științific dedicat Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă

04 Nov 2021 386

Universitatea Ovidius din Constanţa. Un nou program de antiplagiat

01 Nov 2021 727