LIVE TEXT „Știința pentru o societate sănătoasă“ Începe Conferința Științifică Națională de Toamnă a Academiei Oamenilor de Știință din România! (GALERIE FOTO)

  • Conferința debutează astăzi, 22 septembrie 2023, la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) și Universitatea „Ovidius“ din Constanța organizează Conferința Științifică Națională de Toamnă AOSR cu tema „Știința pentru o societate sănătoasă“ în perioada 21 - 23 septembrie 2023, în Campusul Universității „Ovidius“ din Constanța. 
Conferința debutează astăzi, 22 septembrie 2023, la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.

Programul Conferinței „Știința pentru o societate sănătoasă“ este următorul:

Joi, 21 Septembrie 2023
  • 10:00 - 11:30 - Festivitatea de deschidere (Alocuțiuni oficiale) – Aula B (B-dul Mamaia 124)
  • 11:30 - 12:00 - Pauză de cafea
  • 12:00 - 13:00 - Adunarea Generală extraordinară a AOSR
  • 13:00 - 15:00 - Comunicări științifice în plen
  • 15:00 - Deplasarea cu autocarele la Ferma Viișoara. Masă festivă, începând cu ora 16:00

Vineri, 22 Septembrie 2023
  • 9:00 - 13:00 - Comunicări științifice pe Secții - Campus (Corp A - 2 amfiteatre, Corp B - 3 amfiteatre)
  • 13:00 - 14:30 - Pauză de masă - Catering (Corp C)
  • 15:00 - 19:00 - Comunicări științifice pe Secții - Campus (Corp A - 2 amfiteatre, Corp B - 3 amfiteatre)

Sâmbătă, 23 Septembrie 2023
  • 9:00 - 12:00 - Comunicări științifice pe secții - Campus (Amfiteatre - Corp A & Corp B)

UPDATE: 

La evenimentul de la Universitatea Ovidius Constanța participă printre alții ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac și subprefectul Șenol Ali. 

Se intoneaza imnul national și Gaudeamus. 

„Când vorbim de o societate sănătoasă cred că trebuie să vorbim de o planetă sănătoasă. Planeta noastră, cea mai frumoasă bilă albastră, cum spuneau astronauții, trebuie să rămână așa cum este. Pentru acesta nu va fi ușor. Problemele legate de dezvoltarea durabilă nu sunt noi. … Ele au început să capete o forma mai organizată în 1980“, a precizat prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință. 

Sigur că această conferință ne oferă ocazia de a lua în considerare multiple aspecte legate de cercetarea academică din România și de a face progrese pentru o societate mai durabilă. … Trebuie să ne asigurăm că cercetării primesc resure și sprinjin. … Avem nevoie de o schimbare de mentalitate“ , a declarat Vergil Chițac. 

Primarul prezintă un raport publicat la începutul acestui an, la o conferinta internațională importantă. Acesta expune numeroase statistici de tipul calitatea educației, coruptie etc în rândurile cărora se află și România.
 
Primarul punctează importanța științei în administrația locală, dând exemplu orașul Cluj, acolo unde exista un grup de oameni de știință care împreună cu adminstrația locală stabilesc direcția managerială.

Ia cuvântul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.  

„În multele călătorii pe care le-am făcut întâlneam diverși oameni și provocam discuții și întrebam despre principiile morale. Preferau să nu le știe, să nu le cunoască ca nu ai aibă obligații. … Omul ateu nu vrea să aibă treaba nici cu stiința  nici cu credința. … Credința și știința sunt interferente, ele se completează una pe alta. Știința trebuie să-l cuprindă și pe Dumnezeu. … Omul are prin chipul lui Dumnezeu aceste daruri: rațiunea, simțirea și voința“,  a menționat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ieronim Iacob a prezentat o pledoarie impresionantă expunând mai multe aspecte legate de raportul dintre știință și credință și nu numai.

„Cercetătorii musulmani credeau cu tărie, cunoașterea și evlavia îmbunătățesc viața atât pe acest pământ cât și în cea de apoi. Învățarea a fost evidențiată în coran în învățăturile și practicile profeților“ , a precizat Rehi Erghiun.


Ia cuvantul Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius Constanța.

„Sunt teme care depășesc cu mult abstractul și în același timp eu îmi permit să le consider provocări așa că, domnule președinte, vă aștept să veniți cu provocări tematice la Universitatea Ovidius, cu proiecte pentru că suntem o universitate dinamică,  suntem o universitate tânără. Suntem o universitate  cu peste 700 de cadre didactice cu peste 80 de programe de licență și peste 60 de programe de maserat opt domenii de doctorat“ , a precizat Marcel Iliescu. 

„Cu certitudine, în acest context pentru, a nu rămâne observator pasiv al istoriei, omul are o singură soluție aceea de a folosi rolul cheie al Științei în noile condiții istorice. Știința, ca cel mai însemnat efort colectiv al umanității, este determinată în asigurarea unei vieți mai lungi și mai sănătoase. Ea ne ajută să asigurăm apa pentru nevoile noastre de bază, inclusiv hrana precum și energia toate acestea în condițiile unui mediu în permanentă schimbare datorită modificărilor climatice ecologice și de urbanizare și nu în ultimul rând datorită frecvenței istorice a dezastrelor naturale pentru care multe țări încă nu sunt în măsură să se apere. În mod adecvat știința face viața mai plăcută incluzând sportul muzica divertismentul precum și cea mai recentă tehnologie de comunicare. Nu în ultimul rând, știința ne hrănește spiritual“, a precizat fostul rector al Universității Ovidius Constanța, Victor Ciupina.


Citește și: 

Conferința Științifică Națională de Toamnă AOSR, în Campusul Universității ”Ovidius” din Constanța (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Viața și activitatea inginerului Dumitru Manole, cuprinse într-un volum lansat la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VCIDEO)

20 Dec 2023 1575

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 944

Conferința Științifică Națională de Toamnă AOSR, în Campusul Universității ”Ovidius” din Constanța (DOCUMENT)

20 Sep 2023 921

Universitatea Ovidius din Constanța găzduiește cea de-a XXI-a Conferinţă Internaţională Balcanică de Fizică Aplicată

11 Jul 2023 910

#citeșteDobrogea Profesorul-geograf al Dobrogei Constantin Brătescu (1882-1945) – evocat sub genericul „AOŞR – personalităţi, realizări, obiective”

05 Jul 2021 2294

Anul Omagial Iorga Conferinţă dedicată Titanului Nicolae Iorga la Filiala Constanţa a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

05 Jul 2021 2008

#DobrogeaDigitală Două monografii de referință ale profesorului Valentin Ciorbea, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

14 Nov 2020 3345

#ConstanțaEsteBine Arh. Radu Cornescu, laureat al premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România

06 Aug 2020 2831

#citeșteDobrogea De vorbă cu istoricul Valentin Ciorbea. Legătura dintre generalul Paul Teodorescu, Mănăstirea Dintr-un Lemn și marinari

19 Jun 2018 2829

Imagini de la eveniment Istoricii Valentin Ciorbea și Stoica Lascu au fost premiați de Academia Oamenilor de Știință din România (galerie foto + document)

31 Mar 2018 3466

Universitatea "Ovidius", gazda unui eveniment organizat de AOSR România

18 Sep 2014 2166