Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea De vorbă cu istoricul Valentin Ciorbea. Legătura dintre generalul Paul Teodorescu, Mănăstirea Dintr-un Lemn și marinari

Agenda de activități gândite de istoricii constănțeni și prilejuite de Centenarul Marii Uniri a luat startul încă din anul 2016.
Ieri, într-o discuție purtată cu prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), aflam că prima activitate de acest gen s-a intitulat „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ și a fost dedicată împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în marele război.
AOSR - filiala Constanța a propus o serie de proiecte, iar unul dintre ele, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, nu se realizează la Constanța, ci undeva la 25 km de Râmnicu Vâlcea, dar este legat de profesia multor constănțeni și dobrogeni. 

Generalul Paul Teodorescu - destinul unui adevărat patriot

În urmă cu cinci ani, istoricul Valentin Ciorbea înființa la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unică în lume, Mănăstirea Aviatorilor și Marinarilor, prin grija unui mare patriot român, un vârf al elitei militare române - generalul Paul Teodorescu. În perioada cât acesta a fost Ministrul Aerului și Marinei a vizitat această mănăstire, pe care a renovat-o și a modernizat-o cu sprijinul marinarilor și aviatorilor. Astfel, a devenit loc de rugăciune și închinăciune pentru marinari și aviatori. 
 
„Generalul este înmormântat acolo, în urma decesului din anul 1988, fiind considerat unul dintre ctitorii acestei mănăstiri“, povestește prof. Ciorbea, continuând: „Legenda Mănăstirii Dintr-un Lemn pornește de la legenda cum că ar fi fost găsită într-un stejar o icoană făcătoare de minuni, de către un pustnic sau un cioban. Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria cu Pruncul și este unică în România, având dimensiuni impresionante și de o frumusețe extraordinară, fiind pictată și pe spate, ceea ce nu prea găsești în țara noastră. Eu am ajuns acolo invitat de episcopul Emilian Lovișteanu, actualmente mutat la Arad, fost student al Universității Ovidius din Constanța. L-am avut student la secția de Teologie-istorie. Le mai vorbisem studenților că există o mănăstire a aviatorilor și marinarilor, dar nu o văzusem. În schimb, spre surprinderea mea, când am ajuns acolo am descoperit foarte multe manuscrise inedite ale generalului Paul Theodorescu, care și-a donat arhiva și biblioteca și tot ceea ce a strâns el în viață. Din păcate, după 1945 a fost arestat și a făcut vreo cinci ani de pușcărie. El trebuie făcut cunoscut, mai ales bucureștenii ar trebui să-i cunoască biografia întrucât campusul Universității de Apărare Carol I - sau cum mai este cunoscută drept Academia Militară - i se datorează exclusiv lui. Acolo era un teren viran. Și generalul s-a dus la Carol al II-lea, cu care avea o relație foarte bună, și l-a lămurit să fie dat terenul pentru acest campus cum nu exista la vremea aceea în sud-estul Europei. Am găsit o caracterizare făcută de Carol al II-lea generalului Teodorescu: «În armata română nu există un alt ofițer atât de capabil ca Paul Teodorescu». Dacă astăzi spunea că face un lucru, în secunda următoare se apuca de treabă. Extrem de eficient, extrem de bine organizat. După ce a ieșit din pușcărie, nu avea pensie, nu avea din ce trăi. Făcea pungi de hârtie pentru Episcopia Râmnicului și Patriarhie ca să poată trăi. La un moment dat, cred că cineva i-a spus generalului Leontin Sălăjan, care o perioadă a fost din elita comunistă a forțelor armate, și i-a dat un apartament prin Drumul Taberei”. 

Simpozionul „Biserica și Armata - tradițiile conlucrării”

În acest colț de creștinism îmbinat cu patriotism, prof. Ciorbea a înființat Centrul de cercetare a conlucrării bisericii cu Armata României „Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Acest centru își desfășoară activitatea sub egida AOSR și Arhiepiscopia Râmnicului. „Anul acesta, este al cincilea de când scoatem revista «Misiunea». Pe data de 28 iunie, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului - pentru că generalul Teodorescu a participat și la Primul Război Mondial - îl vom omagia, întrucât se împlinesc 130 de ani de la naștere. Noi am început activitatea în 2011 și suntem la a șaptea ediție de organizare a simpozionului național «Biserica și Armata - tradițiile conlucrării». Vom avea peste 140 de oameni. Vor veni și 40 de militari de la Regimentul de gardă. Așadar, pe 28 iunie este programată sesiunea și omagierea generalului, iar a doua zi, pe 29 iunie, de Sfântul Petru și Pavel, vor avea loc slujba arhierească și ceremonialul militar la mormântul lui, unde se vor depune coroane de flori. Este o activitate pe care o consider potrivită pentru o mare personalitate care și-a pus viața și știința în slujba patriei, din iubire de armată, de biserică, s-au pus pilonii perpetuării memoriei acestui remarcabil om”.

Citește și:

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Valentin Ciorbea (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (II) Primele încercări şi salvatorul Saligny

24 Sep 2018 61

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Rădulescu „simţea“ potenţialul unor situri. Povestea fortificaţiei doriene recompuse în 25 de ani (galerie foto)

24 Sep 2018 84

Ineditul ghid turistic al Tulcei de la 1958 (galerie foto)

22 Sep 2018 643

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Florin Stan - „Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu făcea să prindă viaţă viaţa de demult...“ (galerie foto)

22 Sep 2018 535

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Istoricul Adrian Rădulescu şi legăturile cu viaţa spirituală a Tomisului (galerie foto)

21 Sep 2018 795

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Adrian Bavaru - „Câţi dintre cei care s-au perindat la conducerea oraşului sau a judeţului Constanţa au reuşit să mai ctitorească precum Adrian Rădulescu?“ (galerie foto)

20 Sep 2018 1075

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu şi devenirea universitară a Constanţei (galerie foto)

19 Sep 2018 785

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (I)

18 Sep 2018 762

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Gheorghe Papuc, despre extraordinarele realizări muzeistice ale directorului Adrian Rădulescu (galerie foto)

18 Sep 2018 730

Bolşevicul Trotski, Dobrogea în 1913 şi vizita la Pecineaga

17 Sep 2018 1343

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Activitatea ştiinţifică a profesorului Adrian Rădulescu, oglindită în studiile şi monografiile dedicate istoriei Dobrogei (galerie foto)

17 Sep 2018 618

Mangalia în timpul stăpânirii otomane (II) Istoricul şi evoluţia oraşului medieval şi a portului

15 Sep 2018 852

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „Profesorul Adrian Rădulescu (1932-2000), personalitate plurivalentă a Constanţei“ (galerie foto)

15 Sep 2018 722

Urmează conferinţa ZF Branduri Româneşti, Constanţa, 20 septembrie. Care a fost reţeta companiilor locale pentru a-şi construi un brand puternic?

14 Sep 2018 128

Mangalia în timpul stăpânirii otomane (I) Istoricul şi evoluţia oraşului medieval şi a portului

14 Sep 2018 1406

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)

14 Sep 2018 755

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Liviu Lungu - „Cu emoţie calmă, despre Adrian Rădulescu, scurte amintiri răvăşite...“ (galerie foto)

13 Sep 2018 773

#citeşteDobrogea Participarea musulmanilor din Medgidia la cel de-al Doilea Război Balcanic şi la Primul Război Mondial

12 Sep 2018 1195

#citeşteDobrogea 131 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu, un dobrogean de renume mondial

12 Sep 2018 581

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu şi situl arheologic Albeşti-Cetate - un nou punct pe harta cercetării sistematice dobrogene

12 Sep 2018 710

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Ionel Cândea - „Adrian Rădulescu, un nume de prestigiu al muzeografiei româneşti“ (galerie foto)

11 Sep 2018 904

Interviuri live Cele mai importante etape în dezvoltarea comunităţii Satişchioi, actuala comună Crucea din judeţul Constanţa, în ultimul secol (galerie foto + documente)

10 Sep 2018 1242

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Conferenţiar Emanuel Plopeanu - „Niciodată personalitatea profesorului nu transmitea impresia suficienţei şi detaşării“ (galerie foto inedită)

10 Sep 2018 890

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Frânturi de arheologie constănţeană - Adrian Rădulescu şi Parcul Catedralei (galerie foto)

08 Sep 2018 773

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Doina Păuleanu - „Adrian Rădulescu era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat“ (galerie foto)

07 Sep 2018 1043

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu, fondatorul marelui Complex Muzeal de la Adamclisi (Tropaeum Traiani)

06 Sep 2018 1583

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2230

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la tătari

05 Sep 2018 3070

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Constantin Chera - „Am venit la muzeul din Constanţa adus chiar de domnul Adrian Rădulescu. Un om care a sprijinit evoluţia mea profesională“ (galerie foto inedită)

05 Sep 2018 731

Povestea unei expresii celebre - „Torna, Torna, Fratre“

04 Sep 2018 1102

Dobrogea sub asediul migratorilor Invazia kutrigurilor lui Zabergan

03 Sep 2018 1373

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Ioan Opriş, despre proiectul iniţiat de ZIUA de Constanţa - „Restituiţi comunităţii o personalitate de primă mână“ (galerie foto inedită)

03 Sep 2018 904

#citeşteDobrogea 162 de ani de atestare documentară a oraşului modern Medgidia

01 Sep 2018 2007

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

31 Aug 2018 1315

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța. „Adrian Rădulescu a fost, totodată, om al cetății și al țării“ (galerie foto)

30 Aug 2018 1078

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la români

29 Aug 2018 4358

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța, dedicat personalității impresionante a istoricului Adrian V. Rădulescu

29 Aug 2018 930

Demoni, spirite, genii funeste și ursitoare în anticul Tomis (II)

28 Aug 2018 929

Proiecte pentru „Festivalul etniilor dobrogene - Ziua Dobrogei“. Până când se pot depune

27 Aug 2018 570

Demoni, spirite, genii funeste şi ursitoare în anticul Tomis (I)

27 Aug 2018 944

#citeşteDobrogea 94 de ani de la naşterea artistului plastic dobrogean Ion Biţan (galerie foto)

23 Aug 2018 564

#citeșteDobrogea Sărbătorile tătarilor, descrise în cartea „Un sat dobrogean Ezibei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Aug 2018 1113

Județul Constanța în 1881, anul în care România devine regat (I) (galerie foto)

21 Aug 2018 1467

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (III)

20 Aug 2018 1144

#citeșteDobrogea Ion Apolozan și Dumitru Chiravola, eroi ai Primului Război Mondial

17 Aug 2018 810

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 2472

#citeşteDobrogea Fondatorul revistei „Tomis“ ar fi împlinit astăzi 81 de ani. In memoriam Constantin Novac

15 Aug 2018 811

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (II)

14 Aug 2018 2011

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (I)

13 Aug 2018 4869

#citeșteDobrogea Alexandru Alecu, organizatorul școlii musulmane la Medgidia (galerie foto)

12 Aug 2018 777