Ministrul Educației Programul "Săptămâna Şcoala Altfel" va fi dedicat prevenirii violenţei în şcoli şi a adicţiilor

Foto: Guvernul RomânieiProgramul "Săptămâna Şcoala Altfel" va fi dedicat, în acest an de învăţământ, prevenirii violenţei în şcoli şi a adicţiilor, a anunţat, luni, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, conform Agerpres.ro

"Ne-am propus ca, în acest an şcolar, 'Şcoala Altfel' să fie dedicată tematicii de prevenire a violenţei şcolii şi de prevenire a adicţiilor. (...) Din punct de vedere al sistemului educaţional, trebuie să creştem nivelul de informare cu privire la riscurile adicţiilor de tot felul. De aceea, împreună cu Ministerul Sănătăţii, ne propunem să intensificăm cursurile şi campaniile de prevenire şi de informare, să creştem numărul de elevi care beneficiază de opţionalul naţional 'Educaţie pentru sănătate', disponibil elevilor din clasa I până la clasa a XII-a şi să discutăm pentru noul cadru curricular ce va fi pus în practică din anul şcolar 2025 - 2026. (...) Se pot face elemente de prevenţie la biologie, la chimie, la dirigenţie. Avem nevoie de o abordare integrată şi, mai ales, avem nevoie de specialişti, de oameni care să poată preda, care să poată transmite elevilor cunoştinţele necesare", a afirmat Deca, după ce a participat la deschiderea anului de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".


Ea a menţionat că accentul va fi pus pe prevenţie şi educaţie, dar se va coopera cu specialiştii din sănătate şi pentru recunoaşterea semnelor unei adicţii, cu familiile, "în aşa fel încât copiii să se poată reabilita".

"Avem o colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Sănătăţii pentru partea medicală, cu Direcţiile generale de asistenţă socială, care pot, de asemenea, să facă legătura cu familiile, pentru că orice adicţie nu se poate trata decât împreună cu familia şi cu specialiştii", a subliniat Ligia Deca.


În opinia sa, testarea antidrog a elevilor în şcoală nu reprezintă o soluţie. "Nu este o soluţie să testăm elevii în şcoală, cred că este normal ca ei să fie testaţi, dacă se ajunge acolo, de către specialişti în sănătate", a transmis ministrul.

Deca a pledat pentru existenţa unor moduri diverse de petrecere a timpului liber de către tineri, astfel încât adicţiile "să nu mai fie o tentaţie".

"Avem o tematică obligatorie care vizează educaţia pentru sănătate chiar în Legea învăţământului preuniversitar. Această tematică nu este neapărat să fie o disciplină separată, dar poate fi. Acest opţional poate deveni o disciplină obligatorie, dar mi-aş dori să putem să utilizăm toate disciplinele care au o legătură cu prevenţia, cu stilul de viaţă sănătos. Am vorbit aici despre campaniile realizate de către cadrele didactice şi studenţii de la Universităţile de Medicină şi Farmacie care deja fac diferenţa în şcoli. Ne dorim să le extindem. Putem să vorbim despre ce înseamnă stil de viaţă sănătos, adică educaţie prin artă, educaţie prin sport ş.a.m.d. Trebuie să avem opţiuni de petrecere a timpului liber pentru tineri în aşa fel încât adicţiile să nu mai fie o tentaţie", a subliniat Ligia Deca.


Potrivit acesteia, cadrele medicale din cabinetele existente în şcolile cu peste 300 de elevi ar putea contribui la predarea disciplinei "Educaţie pentru Sănătate". "Este evident că avem nevoie de o colaborare", a explicat ministrul Educaţiei.

Sursa: Agerpres.ro 

Citește și: 

Elevii şi preşcolari nu vor face cursuri joi, 5 octombrie 2023. De ce a fost luată această decizie

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța descoperă lumea poliției în cadrul programului „Școala altfel” (FOTO)

21 Feb 2024 513

Elevii din cadrul Școlii Gimnaziale “Ioan Nenițescu” Tulcea, în vizită la ISU Delta (GALERIE FOTO)

20 Feb 2024 500

„Școala altfel” la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța

19 Feb 2024 576

„Școala altfel”, alături de polițiștii din Constanța. Iată ce au învățat elevii (FOTO)

10 Nov 2023 689

„Școala Altfel”, la Ministerul Afacerilor Interne. Iată ce au aflat elevii

09 Nov 2023 702

IPJ Tulcea promovează siguranța și educația în cadrul programului "Școala altfel"

08 Nov 2023 776

ISU Argeș Sute de copii au participat la activitățile pompierilor argeșeni din cadrul „Școala Altfel”

27 Oct 2023 648

Preșcolarii de la Grădinița cu program normal "Năsturel" Constanța, „mici vedete" în cadrul Programului național „Școala altfel" (GALERIE FOTO)

27 Oct 2023 1314

Elevii Școlii Generale Gala Galaction din municipiul Mangalia, vizitați de polițiști (GALERIE FOTO)

26 Oct 2023 610

Mangalia Copiii, în vizită la pilotul campion Emil Ghinea. „M-am bucurat să le povestesc despre sport și motorsport“ (GALERIE FOTO)

14 Oct 2023 881

Asociația Elevilor din Constanța arată cu degetul „Ministerul Educației legalizează fondul clasei!”

13 Oct 2023 988

Modificări importante în cadrul Programului național „Școala altfel”. Proiectul, pus în consultare publică (DOCUMENT)

08 Sep 2023 838

„Școala Altfel“ și „Săptămâna Verde”, în Gara CFR Constanța (FOTO)

19 May 2023 953

Constanța Oră de sport specială pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 23 „Constantin Brîncoveanu“. Pe cine au avut în vizită (GALERIE FOTO)

29 Apr 2023 1570

ISU GiurgiuElevi, părinți și profesori în vizită la pompieri

26 Apr 2023 614