Revista Zări Alb Astre Facultățile din România. Opțiuni, admitere și avantaje

Admitere. Foto_: PexelsCu toţii ne gândim să urmăm o facultate după terminarea liceului. Este modul cel mai firesc de a ne continua studiile, în vederea specializării într-un domeniu ales, pe care să-l transformăm apoi în propria carieră. Desigur, într-o lume a mobilitătii şi a schimbării, e foarte posibil să ne schimbăm meseria de mai multe ori de-a lungul vieții, printr-o specializare continuă. Totuşi, începutul e foarte important, de aceea, şi alegerea unei facultăți e foarte importantă.

Iar dacă aceasta este foarte căutată, se pune problema admiterii pe baza unui concurs, atât în țară, cât şi în străinătate. Admiterea în facultăţi a pus şi va pune la grea încercare atât implicarea candidaților, cât şi capacitatea organizatorică a universităţilor.

Medicina şi ingineria sunt, conform satisticilor din ultimii ani, cele mai căutate de absolvenții profilului real din liceele din România. Admiterea este deci de cele mai multe ori dificilă şi foarte selectivă, atât printr-un concurs pe bază de examen, cât şi printr-un concurs de dosare. Autonomia universităților româneşti îşi spune cuvântul în decizia de a alege un anumit tip de admitere şi, în plus, problemele cauzate de pandemia de COVID-19, care reclamă condiții speciale de desfășurare a examenelor cu prezență fizică sau chiar face ca acestea să nu mai aibă loc. De aceea, media de la Bacalaureat şi cea din anii de liceu rămân un criteriu după care s-a făcut admiterea în cele mai multe facultăţi, cu pondere diferită de la un caz la altul, în anul 2021. Au făcut excepţie Medicina, unde universităţile din întreaga ţară au organizat admiterea pe bază de examen la chimie şi/ sau biologie, şi Dreptul de la Universitatea Bucureşti.

Una dintre facultăţile unde concurenţa este mare este, fără îndoială, Medicina, unde, la Bucureşti, se înscriu, an de an, peste 4.000 de candidaţi pentru cele 1.500 de locuri pentru toate specializările. S-a mers şi în 2021 pe principiul de a se susține un examen cu prezenţă fizică a candidaţilor în săli, a cărui organizare în condiţii pandemice a ridicat numeroase probleme.

La Drept, Universitatea din Bucureşti, şi anul acesta se intenţionează să se organizeze admitere cu prezenţă fizică, sub forma unui examen grilă, cu distanţare. În schimb, alte facultăţi ale Universității Bucureşti au decis deja că admiterea va fi pe bază de dosar, aplicând diverse criterii de selecţie – media de la Bacalaureat, mediile la anumite materii specifice domeniului sau combinaţii între acestea, criteriile şi ponderea acestora fiind diferite de la o facultate la alta, în baza autonomiei universitare.

Anul trecut, o mare concurență a fost şi la Politehnica din Bucureşti. Cea mai căutată a fost Facultatea de Automatică şi Calculatoare, iar admiterea s-a realizat În mai multe etape (anticipată prin concurs de dosare, admitere prin concurs cu probe scrise la matematică şi, la alegere, fizică, informatică sau chimie şi admitere-completare).

Ca noutate, în baza unui protocol semnat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, universităţile au avut acces în acest an la sistemul integrat informatic al învăţământului preuniversitar. Pe baza CNP-ului candidatului, se va putea şi anul acesta intra şi verifica seria şi numărul diplomei de Bacalaureat şi notele obţinute.

În privința studiilor în străinătate, concursul presupune înscrierea online, de cele mai multe ori din toamnă până în martie, a unui dosar complex pe o platformă dedicată. În funcție de universitate şi de facultate, acesta conține descrierea activității candidatului (premii, participări la cursuri şi activități extraşcolare, pasiuni, implicare socială).

Un rol important în realizarea acestui portret îl pot avea eseurile motivaționale cerute de unele şcoli şi scrisorile de recomandare din partea profesorilor de la clasă. Și, desigur, este foarte importantă atenția acordată obținerii unei burse de studiu, cu multe detalii despre situația financiară a familiei.

Ținând seama de aspectele prezentate, admiterea la facultate este şi anul acesta un demers serios, minuțios pregătit de viitorul student, astfel încât eforturile sale să fie răsplătite prin începerea cu succes a unui drum în domeniul dorit.


Autor: Aurel Bărăitaru

Articol şi foto preluate de pe siteul revistei Zări Alb Astre


Citeşte şi: 

Revista Zări Alb AstreConcursul județean de creație „LITERATUR@LASĂ-NE SĂ TE CITIM!”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre a lansat un nou număr! Mirciștii au inaugurat și Biblioteca Virtuală a CNMB

19 May 2023 1668

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2017- „În vizită la domnul prefect Adrian Nicolaescu, absolvent al Colegiului Național «Mircea cel Bătrân»“ de Ionuț-Gabriel Oțelea, clasa a XI-a A și Nora-Elena Tuța, clasa a XI-a C

27 Apr 2023 1120

Florin Șlapac, cel care venea pe lume și o părăsea în ziua de 13

13 Mar 2023 1838

Revista Zări Alb Astre Articolul program al revistei – “Pentru noi, după lunga furtună a omenirii, strălucesc zări albastre”

21 Jan 2023 1468

Revista Zări Alb Astre Concursul județean de creație „LITERATUR@LASĂ-NE SĂ TE CITIM!”

24 Dec 2022 1011

ZIUA LIVE. Directorul Colegiului Mircea cel Bătrân, despre cum a apărut revista „Zări Alb Astre“, sufletul mircist al fiecărei generații

08 Jun 2022 1558

LIVE VIDEO-TEXT Revista „Zări Alb Astre“, la ceas aniversar. 75 de ani de viață publicistică (GALERIE FOTO)

06 Jun 2022 2783

#mereuSerieNouă Poveste începută în urmă mai mult de jumătate de secol. Revista „Zări Alb Astre“, 75 de ani de viață publicistică

03 Jun 2022 2115

Constanța culturală „Zări Alb Astre“, revista Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, la 75 de ani

02 Jun 2022 2001