Invatamant

Titularizare 2019 Modificări importante - se schimbă condiţiile de pensionare şi de pretransfer (document)

A fost dat publicităţii Ordinul de ministru 5460 cu privire la mobilitatea cadrelor didactice 2019-2020, iar ieri, Ministerul Educaţiei a publicat programele valabile pentru concursul de Titularizare 2019 la disciplinele de Cultură generală, Tehnologice, Maiştri instructori, Minorităţi şi Religie.
Una dintre cele mai importante modificări este legată de vârsta de pensionare. Iată ce prevede noua metodologie: „În baza Deciziei Curţii Constituţionale nr. 387/2018, cadrele didactice titulare, femei, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. a), precum şi cadrele didactice, femei, care au avut calitatea de personal didactic titular, reîncadrate în funcţia de personal didactic, în anul şcolar 2018-2019, cu condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării, care nu împlinesc 65 de ani până la 1 septembrie 2019, pot opta, în scris, fie pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, fie pentru pensionarea începând cu 1 septembrie 2019. Opţiunea se adresează, în scris, consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ în perioada prevăzută în Calendar.Cadrele didactice titulare, femei, care optează pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, beneficiază de toate drepturile personalului didactic titular”.
 
Conform calendarului ce însoţeşte ordinul de ministru şi pe care îl puteţi consulta în secţiunea Documente, pe 4 ianuarie 2019 se va constitui comisia judeţeană de mobilitate a personalului didactic, prin decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, şi veţi putea observa că s-a revenit la pretransferuri prin consimţământ înaintea concursului de titularizare, care este programat pe data de 17 iulie.
Reamintim că, luna trecută, Senatul a respins actul normativ care prevedea că „detaşarea la cerere a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar se realizează prin concurs sau concurs specific, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Detaşarea la cerere a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar se realizează pe o perioadă de 4 ani într-un interval de 10 ani, cu păstrarea calităţii de titular în învăţământul preuniversitar”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Titularizare 2019. ISJ Constanţa, despre concursul naţional pentru ocuparea catedrelor declarate vacante

12 Feb 2019 2504

Încep înscrierile pentru examenul de titularizare ISJ Constanţa a scos la concurs peste 2.000 de posturi

19 Apr 2018 2733