Universitatea „Ovidius” Constanța a finalizat proiectul „EITRM-OUC”. Ce a presupus acestaUniversitatea „Ovidius” Constanța (UOC) a finalizat proiectul „EITRM-OUC”, implementat în perioada 9 februarie 2021 – 31 decembrie 2023.
 
„Acest proiect a fost realizat la Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie (INSAE) și a avut ca obiectiv dezvoltarea capacității de cercetare și inovare a colectivelor de cercetare din cadrul Universității Ovidius din Constanța în vederea participării la activitățile și proiectele derulate în cadrul Comunității pentru Inovare și Cunoaștere specializată în managementul durabil al materiilor prime și materialelor avansate – EIT RawMaterials, ca parte a Institutului European pentru Inovare și Tehnologie – EIT”, precizează prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, directorul proiectului și director al INSAE.
 
Potrivit sursei citate, proiectul a contribuit la consolidarea avantajelor competitive ale UOC în vederea participării la proiecte sub egida EIT RawMaterials și a altor programe de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare din domeniu. În mod specific, dezvoltarea capacității de cercetare științifică din cadrul INSAE se referă la domeniul materialelor avansate cu permeabilitate selectivă, materiale compozite pentru aplicații structurale complexe, multifuncționale, materiale strategice pentru celule de combustie și materiale pentru sisteme bio-electrochimice.
 
Prin derularea activităților proiectului „EITRM-OUC” au fost dezvoltate capacitățile de cercetare din cadrul INSAE pentru abordarea unor direcții noi de cercetare în domeniul utilizării materialelor grafenice, substituției de materiale din grupa elementelor platinice pentru electro-catalizatori utilizați în celule de combustie și baterii, dezvoltarea de materiale avansate pentru detectoare de scintilație, sisteme bio-electro-chimice pentru separarea selectivă de metale, evaluarea impactului ecologic pe întreg ciclul de viață al materialelor, soluții de tip lab- on-chip, materiale avansate pentru aplicații în industria construcțiilor de mașini, precum și soluții de modelare și simulare a proceselor complexe asociate diferitelor etape din ciclul de viață al materialelor.
 
În cadrul proiectului, au fost stabilite parteneriate cu colective de cercetători de pe plan național, de la Universitatea din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie - IMT Bucureşti, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. De asemenea, au fost consolidate relațiile de colaborare cu partenerii din cadrul EIT RawMaterials și au fost stabilite parteneriate cu cercetători de la Universitatea Tehnică din Varna și Universitatea „St. Kliment Ohridski” din Sofia.
 
Parteneriatele s-au stabilit pe baza derulării de activități concrete care au condus la formularea a cinci cereri de brevete de invenție, articole publicate în reviste de specialitate și în volumele de lucrări ale unor manifestări științifice de prestigiu. Totodată, au fost formulate propuneri de proiecte pentru apeluri în cadrul Programului Orizont Europa și EraNet.
 
„Valoarea totală a proiectului a fost de 2.010.000 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 1.643.400 de lei”, precizează Universitatea „Ovidius” Constanța.
 

Citește și:
Știri Constanța Universitatea Ovidius a finalizat proiectul „Ovidius Cyber Cloud”

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este necesară o vechime de 6 ani și 6 luni Ce post scoate la concurs Universitatea „Ovidius” Constanța

19 Apr 2024 640

Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, o lucrare despre regiunea Moldova

17 Apr 2024 435

Studentă la Universitatea „Ovidius” Constanța Andreea Lungan, medaliată cu bronz la Concursul Studențesc de Matematică SEEMOUS

16 Apr 2024 498

Istoriografia română la ceas de sărbătoare Profesoara UOC Viorica Moisuc - Nonaginta Annis!

15 Apr 2024 662

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 600

Servicii de consultanţă în domeniul digitalizării S-a semnat protocolul încheiat între Consorțiul CiTyInnoHub și Instituția Prefectului - Județul Constanța (FOTO)

12 Apr 2024 415

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 542

Workshop la Muzeul de Artă Constanța dedicat Zilei Mondiale a Artei

12 Apr 2024 354

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit testarea candidaților înscriși la Concursul național organizat de ANFP

05 Apr 2024 699

Competiția de comunicare pentru tineri cercetători, „Games of Science 2024”, la Universitatea Ovidius din Constanța

04 Apr 2024 471

Studenți ai Facultății de Psihologie din cadrul Universității Ovidius Constanța, în practică în școlile din Constanța. Despre ce le vor vorbi elevilor

02 Apr 2024 557

Universitatea Ovidius din Constanța, membru fondator al Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN

02 Apr 2024 495

Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată la Universitatea Ovidius din Constanța

29 Mar 2024 526

Universitatea Ovidius din Constanța angajează. Iată ce post este scos la concurs

29 Mar 2024 929

Polițiștii în vizită la Universitatea Ovidius din Constanța

28 Mar 2024 700