Universitatea Ovidius din Constanța va participa la implementarea unui proiect european de peste 1,4 milioane de euro destinat valorificării algelor în regiunea Mării Negre

  • Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a câștigat proiectul „Harnessing Algae Power for Pollution Reduction and Blue Growth (AlgaeRevive)”, cod BSB00091, finanțat prin programul NEXT Black Sea Basin (Interreg VI-B).
     
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a câștigat proiectul „Harnessing Algae Power for Pollution Reduction and Blue Growth (AlgaeRevive)”, cod BSB00091, finanțat prin programul NEXT Black Sea Basin (Interreg VI-B), transmite un comunicat din partea UOC.

Valoarea totală a proiectului este de 1.470.899,04 euro, din care 90% reprezintă sprijin financiar din partea Uniunii Europene (FEDR, NDICI - Global Europe, IPA), restul fiind contribuție națională.

Obiectivul general al proiectului AlgaeRevive este de a crea un ecosistem durabil și inovator pentru cercetarea, inovarea și absorbția industrială a algelor în regiunea Mării Negre. Proiectul își propune să valorifice potențialul algelor ca soluție pentru reducerea poluării, în special în contextul ecosistemelor marine, explorând, totodată, potențialul acestora pentru diverse aplicații industriale.

Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni, perioadă în care vor fi realizate o serie de activități, dintre care amintim:

1. crearea Black Sea Algae Knowledge Hub (Algae K-Hub), ce reprezintă o platformă de colaborare pentru schimbul de cunoștințe, cooperarea în cercetare și consolidarea capacităților instituțiilor partenere;
2. cartografierea și monitorizarea comunităților de alge folosind un instrument bazat pe inteligență artificială, pentru monitorizarea și prognoza înfloririi algelor în Marea Neagră;
3. activități-pilot pentru absorbția industrială, ce implică identificarea locurilor de cultivare adecvate, dezvoltarea unor metode de producție eficiente și explorarea diverselor aplicații ale algelor, în alimente, energie și bioplastice.

„În vederea realizării obiectivelor de cercetare din cadrul proiectului AlgaeRevive, Universitatea Ovidius din Constanța va dota un laborator de chimie al Facultății de Științe Aplicate și Inginerie cu echipamente în valoare de 55.000 de euro și va achiziționa un ROV (Remote Operated Vehicle), în valoare de 110.000 de euro, care va fi utilizat de către cercetătorii din cadrul Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, pentru studiile ce vor fi realizate în domeniul ecologiei marine”, precizează conf. univ. dr. Raluca Andreea Trandafir, prorectorul UOC pentru Fonduri structurale și relația cu mediul socio-economic.


Proiectul „Harnessing Algae Power for Pollution Reduction and Blue Growth (AlgaeRevive)”, finanțat prin programul NEXT Black Sea Basin (Interreg VI-B), Prioritatea 1 - Regiune albastră și inteligentă, Obiectivul Specific 1 - Dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea de tehnologii avansate, este realizat în cadrul unui consorţiu din care fac parte șase organizații: Universitatea Ovidius din Constanța, Fundația Via Pontica (Bulgaria), Universitatea „Prof. Dr. Assen Zlatarov” (Bulgaria), Institutul Tsotne Mirtskhulava Water Management din cadrul Universității Tehnice din Georgia, Universitatea Agrară de Stat din Odesa (Ucraina) și Organizaţia Agricolă Elenă - Dimitra (Grecia), a încheiat sursa citată.


Citește și:

Proiect de aproximativ 1,6 milioane de euro câștigat de Universitatea „Ovidius” Constanța. Despre ce este vorba

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Studentă la Universitatea „Ovidius” Constanța Andreea Lungan, medaliată cu bronz la Concursul Studențesc de Matematică SEEMOUS

16 Apr 2024 500

Istoriografia română la ceas de sărbătoare Profesoara UOC Viorica Moisuc - Nonaginta Annis!

15 Apr 2024 671

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 559

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit testarea candidaților înscriși la Concursul național organizat de ANFP

05 Apr 2024 702

Studenții de la Universitatea Ovidius Constanța, în excursie de documentare

04 Apr 2024 643

Competiția de comunicare pentru tineri cercetători, „Games of Science 2024”, la Universitatea Ovidius din Constanța

04 Apr 2024 473

Universitatea Ovidius din Constanța, membru fondator al Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN

02 Apr 2024 498

Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată la Universitatea Ovidius din Constanța

29 Mar 2024 527

Universitatea Ovidius din Constanța angajează. Iată ce post este scos la concurs

29 Mar 2024 930

Universitatea Ovidius Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevi „Noi şi Economia”.

27 Mar 2024 770

Universitatea Ovidius din Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”? (FOTO)

27 Mar 2024 574

Întâlnire cu Ambasadorul Republicii Franceze, ES Nicolas Warnery, la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

27 Mar 2024 543

Cea de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări știinţifice pentru elevi „Noi și Economia”, la Universitatea Ovidius din Constanţa

27 Mar 2024 457

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1464

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 606