Sfinţii 40 de Mucenici

„Trecut-am prin foc şi prin apă, dar ne-ai scos la odihnă!" (Ps. 65, 12).

Limesul Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin) cuprindea la începutul secolului al IV-lea şi Sevasta Armeniei (acum Sivas din Turcia). Suntem pe timpul prigonitorului Licinius (308-324), când 40 de soldaţi creştini din Legiunea XII-a Fulminata au nesocotit credinţa păgână a imperiului şi a lui Agricola guvernatorul Armeniei, mărturisindu-L pe Hristos.Au fost condamnaţi la moarte într-o noapte geroasă de 9 martie în lacul din Sevastia. 
Au degerat de frig pentru că nu s-au lepădat de credinţa creştină şi nu au adus jertfă zeilor. Toţi au răbdat martiriul în afară de unul mai slab în credinţă, care vrând să se salveze a ieşit din lac şi a intrat să se încălzească într-o baie caldă, murind pe loc.
Ceilalţi s-au rugat Mântuitorului aşa încât gheaţa se topea, iar 40 de cununi au stat deasupra fiecăruia. Văzând minunea unul din păzitori a intrat în lac în locul celui care s-a lepădat de credinţa cea adevărată, spunând că şi el vrea să fie creştin. Şi astfel Dumnezeu completează sinaxarul Sfinţilor 40 de Mucenici.
„Dar cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui” (Matei XXIV,13).

Ameninţarea, tortura, nu i-a înspăimântat pe aceşti viteji ostaşi care nu s-au temut, deoarece nădăjduiau că la sfârşit cununile  sunt date de Iisus Hristos. Stiau că frica vine de la satan care ademeneşte şi compromite prin trădare, fiinţa umană. Au biruit în războaie pe mulţi vrăjmaşi şi acum se jertfesc pentru Crezul creştin: Învierea.
Când refuzi ,,înţelegerea vicleană” şi alegi demnitatea creştină mărturisind cu gura într-o lume ,,idolatră" că singurul Împărat este Iisus Hristos, te poţi aştepta la orişice.
Sentinţei i s-a răspuns: trăiesc şi slujesc doar lui Dumnezeu!

Cei de pe margine neputând suporta sfinţenia şi răspunsul aruncau cu pietre, dar ele se întorceau în obrazul lor.
Nu au vrut funcţii ci doar un mic colţ de cer, aprope de El. Au răbdat ruşinea, ocara şi frigul în mirarea tuturor. Când i-au văzut nevătămaţi mintea prigonitorilor s-a întunecat, la cazne grele i-au dat şi fluierele picioarelor le-au sfărâmat.
Groaza l-a apucat pe Lisius care auzind cor îngeresc timp de câteva zile, strajnică poruncă a dat: în foc i-a aruncat, vrând şi cenuşa s-o piardă în râul cel întunecat. Ce icoane sfinte şi ce dramă. O mamă îşi tărăşte fiul la ,,căruţa credinţei”, ca Meliton să fie alături de Martiri.
Doamne, în toate Tu eşti minunat!
Trupurile sfinţilor erau păzite cu strajă pusă de centurion şi trei zile au strălucit ca ,,lumina” pe luciu apei. Sfinţii s-au arătat în vis episcopului Petru, ce în ascuns  îi adună la un loc pe toţi; prohodindu-i creştineşte, iar Actele Martirice vorbesc despre ei. O parte din rămăşiţele Sfinţilor 40 de Mucenici după mistuirea focului au fost adunate de creştini şi adăpostite prin Cetăţi. Despre martiriul Sfinţilor 40 de Mucenici pomenesc Sf.Efrem Sirul şi Sf. Grigorie, care şi-a înmormântat părinţii într-o Biserică ce păstra  din Moaştele lor. Întocmai face şi Sf.Vasile cel Mare care într-o Capelă a familiei din provincia Pont (Asia Mică) Capadocia, unde erau părticele din Moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici îşi înmormântează  pe cei din familia sa. Istoricul Sozomen (375/400 - 450) povesteşte despre aducerea  Moaştelor Sfinţilor 40 de Mucenici în Constantinopol, pe timpul împărătesei Pulheria (399-453 ). După o călătorie în Orient episcopul Bresciei, Sf. Gaudenţius zideşte o Biserică cu hramul Sfinţilor 40 de Mucenici, iar în predica rostită la sfinţire spune Apusului despre mărturisirea lor. Din secolul al XIX-lea la Mânăstirea Antim din Bucureşti se păstrează spre închinare părticele din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevasta. În Biserica mânăstirii Xiropotamu din Sf. Munte Athos, ce are hramul Sfintilor 40 de Mucenici, se cinstesc rămăşiţe sfinte din cenuşa amestecată cu pământ şi sânge, de la locul unde au pătimit.

Creştinismul nu-i o comoditate. În vremuri de prigoană se cerea martiriul, iar azi doar mărturisire. Avem un creştinism ,,confortabil”, dar până la Apocalipsă nu se ştie! Proba muceniciei poate veni oricând. Ce ziceţi despre cei care au pătimit pentru credinţă şi neam în lagăre, închisori şi gulaguri comuniste?
Asemănarea este izbitoare dar nu poate  să fie întâmplătoare!
Dacă într-o zi ni se va cere să ne lepădăm iarăşi de Dumnezeu şi de credinţă, ce vom răspunde? Şi de va fi prigoană vom striga din răsputeri că suntem ortodocşi creştini?
,,Zic vouă că le va face dreptate în curând. Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi, oare, credinţă pe pământ?” (Luca XVIII. 8).
 Războiul celui rău cu Biserica a rodit Mucenici:Testament sfânt şi Simbolul credinţei!
Păstraţi Sf. Predanie şi gustaţi din supa creştină pe care românii în ortodoxie o pregătesc în ziua lor de pomenire! Priviţi la cununile lor în cifra 8 a eternităţi şi uitaţi-vă în ,,cuptorul credinţei”, cum au pătimit şi cum au rodit! Mucenicii lui Hristos vor rămâne pe veci în Antimis şi în Sf.Masă a Sfintelor Altare, ca o mărturie a jertfelniciei. Mucenicia credinţei în Iisus i-a făcut nemuritori, Sfinţi: „Dacă cineva Mă va mărturisi pe Mine înaintea oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu pe el înaintea Tatălui Meu”.

Ei au răbdat şi au rostit Adevărul: Împăratul Hristos este Dumnezeu!
Omule, de ce ai îndumnezeit natura şi pe muritorii ei? Pe Ceres şi pe Persefona, misterele din Eleusis Aticei şi toată Grecia lui Dionisie Tebanul, Esculap şi Hercule şi zeităţile de pe Colinele Romei, aducând idolatria peste lume.
Strigau: ,,Iute este gerul” şi cei mai tari, răspundeau: ,,Dulce este raiul!” Alţii ziceau: ,,Rece este gheaţa!”, ceilalţi îi îmbărbătau, zicând; ,,Fierbinte este dragostea de Dumnezeu!”
Şi aşa se întăreau unii pe alţii, luptându-se cu frigul, durerea şi moartea.
Iubirea, jertfa, slujirea, demnitatea, mărturisirea sunt acele virtuţi pe care trebuie să le avem în vremuri...Slavă Ţie, Doamne !
Pentru durerile Sfinților care pentru Tine au pătimit, fii milostiv, Doamne, și toate durerile noastre le vindecă, Iubitorule de oameni, rugămu-ne ție. (tropar)

Sfinţilor 40 de Mucenici Kirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantis, Iulian, Lisinie, Aghie, Altie, Flavie, Acachie, Eodit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gae, Leontie, Atanasie, Kiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filactimon, Severian, Andion, Meliton si Aglae, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi. Amin!
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar-ortodox 27 septembrie - pomenirea Sfintilor Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon

27 Sep 2022 340

Calendar-Ortodox 19 septembrie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

19 Sep 2022 476

Calendar-Ortodox 3 septembrie - pomenirea Sfântului Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei

03 Sep 2022 538

Calendar-Ortodox 26 august - pomenirea Sfinților Mucenici Adrian și Natalia

26 Aug 2022 687

Calendar-Ortodox 18 august - pomenirea Sfinţilor Mucenici Flor si Lavru

18 Aug 2022 435

Calendar Ortodox, 12 august. Pomenirea Sfinților Mucenici Fotie și Anichit

12 Aug 2022 432

Calendar ortodox 10 august. Sfântul Laurențiu este sărbătorit în această zi

10 Aug 2022 643

Calendar creștin ortodox 9 august 2022. Un mare Apostol este prăznuit marți în toate bisericile

09 Aug 2022 579

Calendar-Ortodox 15 iulie - pomenirea Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita

15 Jul 2022 420

Calendar ortodox 12 iulie 2022. Ce sărbătoare este marți?

12 Jul 2022 855

Calendar-Ortodox 10 iulie - pomenirea Sfintilor 45 de Mucenici, care au marturisit în Nicopolea Armeniei

10 Jul 2022 577

Astăzi îi prânzuim pe Sfinții Epictet și Astion, propovăduitorii creștinismului în cetatea Halmyris

08 Jul 2022 975

Calendar-Ortodox 1 iulie - pomenirea Sfintilor Mucenici si doctori fără de arginți, Cosma si Damian

01 Jul 2022 481

Calendar-Ortodox 28 iunie - pomenirea aflării cinstitelor moaşte ale Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan

28 Jun 2022 508

Calendar ortodox. Ce mari sfinți sunt pomeniți sâmbătă

18 Jun 2022 909