Pământul este la marginea zonei locuibile

În ediția din 10 martie a revistei Astrophysical Journal, un grup de cercetători analizează limitele zonei în care planetele pot adăposti viața. Autorii studiază și cazul Pământului și ajung la concluzii surprinzătoare.

Lucrarea poartă titlul ”Habitable Zones Around Main-Sequence Stars: New Estimate” (Zonele locuibile din jurul stelelor aflate în secvența principală: noi estimări) și este semnată de către un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, Institutul de Astrobiologie al NASA, Laboratorul de Astrofizică din Bordeaux, Centrul de Cercetări Spațiale Goddard și Universitatea din Washington. În cadrul lucrării sunt analizate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o planetă pentru ca ea să poată adăposti viața. Practic, este vorba despre calcularea distanței până la astrul central, astfel încât pe suprafața unei planete ipotetice apa să rămână în stare lichidă. În plus, cercetătorii au calculat și contribuția efectului de seră pentru a stabili temperatura medie a planetei.

În cadrul lucrării, cercetătorii au abordat și zona locuibilă din jurul Soarelui. Astfel ei au ajuns la concluzia că Pământul se află foarte aproape de granița interioară a zonei locuibile, care se află la o distanță de 0,99 unități astronomice (o unitate astronomică este egală cu  distanța medie Pământ-Soare și se notează u.a.). Dacă Pământul ar fi cu numai 1% mai aproape de Soare, atunci el ar deveni de nelocuit.

Articolul integral aici: stiintasitehnica.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Dumbrăveni, din județul Constanța, instalează stație de încărcare vehicule!

24 Feb 2024 640

Captură în Portul Constanța! Ce au găsit echipele de control într-un container sosit din China (GALERIE FOTO)

29 Dec 2023 863

Butelii cu gaze fluorurate cu efect de seră, depistate într-un container sosit în Portul Constanța (GALERIE FOTO)

29 Aug 2023 857

Primarul Vergil Chițac a semnat Declarația de la Paris Constanța, pe harta orașelor internaționale angajate în procesul de reducere a gazelor cu efect de seră

11 Feb 2021 1517

Uzina Termoelectrica Midia Năvodari va achita peste două milioane de lei pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (document)

23 Apr 2020 4016

Uzina Termoelectrică Midia Năvodari a semnat cu TDR Energy. Ce va livra firma din București (document)

28 Nov 2019 3116

Modificări în Ghidul de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Ce planifică Ministerul Mediului (document)

13 Oct 2018 1484

Comunicat de presa ref masuri implementarea mecanism alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera prod. de energie electrica 30 Iunie 2015

30 Jun 2015 971

Studiu Pământul va atinge un nivel critic de încălzire în 30 de ani

22 Sep 2014 1612