Achitări pe linie, în primă instanță Amânare de pronunțare în apelul dosarului foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

 
 
 
  • Toate achitările au fost pronunțate de Tribunalul Constanța în primă instanță în baza articolului 16, lit.b, din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. 
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în apelul dosarului fostei conduceri a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, deferită justiției de procurorii DNA!
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea se va pronunța la data de 20 octombrie 2023.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Amintim că prezenta cauză a fost soluționată în februarie 2021, de Ștefania Pârlogea, pe atunci judecător în cadrul Secției penală din Tribunalul Constanţa, a soluționat dosarul prin achitarea inculpaților, respectiv: Ionel Bucur, fost directorul general al CNE Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
 
Foarte important, toate achitările au fost pronunțate în baza articolului 16, lit.b, din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


 

În perioada decembrie 2007 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și a sucursalei CNE Cernavodă, prin acțiuni sau inacțiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.
Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de inculpatul Dărămuș Victor, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate.


De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS.
Concret, cei patru inculpați au urmărit sau după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților.
Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică.
Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 euro către societatea omului de afaceri, plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale „Nuclearelectrica”/CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă.
În perioada noiembrie 2010 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Dărămuș Victor, în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit.
În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, inculpații Bucur Ionel, Encică Ionel și Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă.
În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpați. Prin urmare, cei trei inculpați, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază.
 
Societatea Națională Nuclearelectrica nu a precizat până la acest moment dacă se constituie parte civilă.
 
În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Dărămuș Victor precum și poprirea asiguratorie asupra conturilor deținute de aceștia.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, trimis în judecată de DNA, fără avocat la Tribunalul Constanța
 
Interceptări DNA din dosarul care a cutremurat Direcția pentru Cultură Constanța „Optișpe, nouășpe, douăzeci. Dacă se poate să îi numărați“. „Nu, lăsați, e Ok“. (DOCUMENT)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Ce spun reprezentanții ISU Dobrogea despre incidentul de la CNE Cernavodă. Nu se impune RoAlert (VIDEO)

11 Jun 2024 1594

UPDATE Alertă în Cernavodă! Un incendiu ar fi izbucnit la Unitatea 2 a Centralei Nucleare (VIDEO)

11 Jun 2024 5981

SN Nuclearelectrica verifică comportamentul construcțiilor prin măsurători la tasare. Două imobile de la Cernavodă și unul din Constanța, vizate

22 May 2024 578

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA investește peste 1,91 de milioane de euro în birouri din containere modulare, la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

03 Oct 2023 1181

UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă vizitează Centrala Nucleară de la Cernavodă „Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1“

14 Feb 2022 2066

Proiect major pentru transportul energiei electrice din Dobrogea spre restul țării. Despre ce este vorba

19 Jul 2021 2004

Se împlinesc 41 de ani de la inaugurarea lucrărilor de construcție de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă

17 Jul 2021 2209

Nuclearelectrica anunţă Se extinde durata programului de oprire planificată a Unității 2 CNE Cernavodă

13 Jun 2021 1790

A fost înmormântat astăzi Subofițerul Unității Speciale de la Cernavodă care s-a împușcat în cap a decedat

22 Mar 2021 3400

Guvernul a adoptat proiectul de lege, privind Acordul cu SUA pentru Centrala de la Cernavodă

10 Mar 2021 2376

SCJU Constanța, despre starea jandarmulului care s-a împușcat la Cernavodă (video)

09 Mar 2021 4746

UPDATE 3 Tragedie la Cernavodă. Un jandarm s-a împușcat la Centrala Nucleară! (video)

09 Mar 2021 12137

Date despre dieta vecinilor centralei SN Nuclearelectrica evaluează impactul CNE Cernavodă asupra oamenilor și naturii din zonă

17 Feb 2021 3736

Alertă în incinta Centralei Nucleare Cernavodă

15 Dec 2020 2216

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost deconectată. Iată motivul

29 Aug 2020 2004