Anularea Certificatului verde, cerută de la Constanța, a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă! (document) 
Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: Facebook.com – Ministerul Sănătății
  • Este vorba despre cazul cu indicativul 435/36/2021, deschis în instanță de Asociația Daria Constanța.
  • Dosarul a fost trimis de la Constanța către Înalta Curte de Casație și Justiție după ce reprezentanții Asociației Daria au declarat recurs împotriva Hotărârii nr. 204/2021 a Curții de Apel, prin care a fost respinsă acțiunea.
  • La Curtea de Apel Constanța, dosarul s-a aflat în atenția completului C15 Fond al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a instanței, prezidat de magistratul Oana Damian.
  • Hotărârea 204/2021 a Curții de Apel Constanța poate fi consultată în Secțiunea Document.
 
Grefierii Curții Supreme au înregistrat de curând, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței, dosarul în care s-a solicitat, la Constanța, anularea Certificatului verde.
 
Este vorba despre cazul cu indicativul 435/36/2021, deschis în instanță de Asociația Daria Constanța.
 
Amintim, în proces, constănțenii solicitaseră atât anularea, cât și suspendarea actului administrativ prin care au fost introduse obligativitatea certificatului verde, dar și alte măsuri restrictive ce viează, cu precădere, persoanele nevaccinate.
 
Dosarul a fost trimis de la Constanța către Înalta Curte de Casație și Justiție după ce reprezentanții Asociației Daria au declarat recurs împotriva Hotărârii nr. 204/2021 a Curții de Apel Constanța, prin care a fost respinsă acțiunea.
 
Acum, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței supreme și se află în procedura de filtru, urmând ca primul termen de judecată să fie alocat ulterior.
 
La Curtea de Apel Constanța, dosarul s-a aflat în atenția completului C15 Fond al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a instanței, prezidat de magistratul Oana Damian.
 

După analizarea tuturor probelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii au decis respingerea cererilor de suspendare și, respectiv, de anulare a actelor administrative, ca inadmisibile.
 
Mai exact, instanța a admis excepțiile privind inadmisibilității cererilor, pentru lipsa parcugerii procedurii prealabile.

 
Argumentele Curții de Apel
 
În motivarea Hotărârii 204/20210, judecătorii Curții de Apel Constanța au arătat că „potrivit articolului 193 din Codul de procedură civilă, sesizarea instanței se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată. Această prevedere generală este preluată și în legea 554/2004, în care în art 12 se menționează necesitatea anexării dovezii îndeplinirii plângerii prealabile la cererea de chemare în judecată“.
 
„Așadar“, au mai arătat judecătorii, „nu numai că persoana vătămată trebuie să efectueze plângerea prealabilă anterior învestirii instanței, ci aceasta trebuie să aștepte și comunicarea răspunsului sau împlinirea termenului de 30 de zile de la data înregistrării plângerii la autoritatea emitentă – prevăzut de art. 2 alin. (1) lit. (h) din Legea nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare – pentru a avea posibilitatea legală de a deduce judecății cererea vizând anularea actului administrativ“.
 
„Întrucât procedura prealabilă administrativă este reglementată ca o condiție de exercitare a dreptului la acțiune, un fine de neprimire a acțiunii, și este obligatorie, neîndeplinirea ei este sancționată cu respingerea cererii în contencios administrativ, ca inadmisibilă“, au mai spus judecătorii.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Certificatul verde anti-Covid ar putea fi anulat la Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul privind certificatul verde COVID pe care l-a propus Florin Cîțu este în procedură parlamentară

19 Jan 2022 358

Curtea de Apel Constanța și Certificatul verde. Când se dă verdictul

19 Jan 2022 737

Florin Cîțu „Dacă nu există în coaliție susținere pentru certificatul verde, trebuie să ne asumăm că există și alte costuri în economie” (VIDEO)

17 Jan 2022 463

Sondaj de opinie Credeți că România ar trebui să se îndrepte spre vaccinarea obligatorie împotriva COVID 19?

17 Jan 2022 935

Constanța Zeci de amenzi aplicate de polițiști. Patru săli de jocuri de noroc primeau clienți fără certificat verde

16 Jan 2022 624

Ludovic Orban a fost diagnosticat cu COVID-19 „Solicit coaliţiei de guvernare să renunţe complet la ideea certificatului verde”

14 Jan 2022 928

Certificatul verde digital expiră în Grecia după şapte luni, dacă nu include şi doza booster. Infectările cu varianta Omicron au atins cifre maxime

10 Jan 2022 755

Ministrul Sănătății „Dacă proiectul certificatului COVID ar fi aprobat săptămâna viitoare şi se va da un termen de introducere, ne apropiem de descreşterea cazurilor”

10 Jan 2022 622

Constanța Local din Piața Ovidiu, închis de polițiști pentru două săptămâni. Nu a fost respectat orarul de funcționare

08 Jan 2022 2104

Proces important la Constanța! Este vizat accesul în Primăria Tulcea pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID 19 (DOCUMENT)

08 Jan 2022 1574

Ministrul Sănătății „Proiectul depus de Florin Cîţu privind certificatul verde face referire exclusiv la personalul medical” (VIDEO)

05 Jan 2022 652

Certificatul digital UE privind COVID este recunoscut în 33 țări terțe (din afara UE)

05 Jan 2022 628

Retrospectivă 2021. Anul 2 pandemic COVID-19, în România și Constanța

31 Dec 2021 774

Marcel Ciolacu. „Protestele au fost organizate în urma unor minciuni” (VIDEO)

23 Dec 2021 785

Florin Cîţu „Proiectul pentru certificatul verde trebuie să fie constituţional şi să menţină economia deschisă”

23 Dec 2021 539