Arhiepiscopia Romano-Catolică s-a judecat cu Primăria și Consiliul Local Constanța pentru terenuri lângă plaja din Mamaia. Dosarul, închis definitiv (MINUTA)

  • Este vorba despre „bunurile imobile stăpânite compuse din loturile de teren cu nr. 42 şi 43 situate în careul XVI, respectiv loturile nr. 53 şi 54 situate în careul XVII de la plaja Mamaia, prin efectul uzucapiunii de lungă durată, respectiv peste 30 de ani“.
  • Judecătorii de la Tribunal au apreciat recursul clericilor ca fiind nefondat.
  • Anterior, instanța hotărâse să suspende procesul, judecătorii făcând referire la faptul că desfășurarea normală a procesului ar fi împiedicată din vina reclamantului, respectiv clerul catolic.
  • Prin respingerea recursului împotriva hotărârii de constatare a perimării cererii, Tribunalul Constanța a închis definitiv litigiul vizând terenurile din Mamaia vizate de Arhiepiscopia Romano-Catolică.
Deschis în urmă cu aproape trei ani, procesul în care Arhipiescopia Romano-Catolică București a dat în judecată municipalitatea din Constanța pentru mai multe terenuri de lângă plaja din Mamaia s-a terminat!

Dosarul a fost acum închis definitiv de judecătorii Tribunalului Constanța, care au respins recursul declarat de clerici împotriva deciziei de perimare a cauzei, pronunțate inițial de Judecătoria Constanța.

Se arată în minuta hotărârii de acum a Tribunalului că instanța a apreciat recursul clericilor ca fiind nefondat.

Iată minuta hotărârii pronunțate în dosarul 5625/118/2020*:

[Instanța] Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta reclamantă Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti în contradictoriu cu intimaţii Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi Statul Roman prin Ministerul Finanțelor Publice prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța împotriva Sentinţei Civile nr. 157/10.01.2023 pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 5625/118/2020.

Respinge, ca nefondată, cererea intimaţilor Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa de obligare a recurentei la plata cheltuielilor de judecată. Definitivă.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, anterior, instanța hotărâse să suspende procesul, judecătorii făcând referire la faptul că desfășurarea normală a procesului ar fi împiedicată din vina reclamantului, respectiv clerul catolic.


Ce viza dosarul

Mai exact, se după cum se arată în încheierea de suspendare, „întrucât reclamanta (nr., Arhiepiscopia Romano-Catolică) a refuzat să indice valoarea celor două imobile rezultată din aplicarea grilelor notariale, instanţa constată că nu este posibilă continuarea judecății, neputându-se stabili valoarea taxei judiciare de timbru datorate în mod legal de către reclamantă“.

Tot legat de acest dosar, trebuie spus că în septembrie 2022, Curtea de Apel Constanța a respins cererea de strămutare a dosarului formulată de reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice, ca nefondată, decizia fiind definitivă.


În proces, Arhiepiscopia Romano-Catolică a solicitat, „în contradictoriu cu pârâţii Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul General al Municipiului Constanţa prin Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, constatarea dobândirii de către reclamantă a dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile stăpânite“.

Este vorba despre „bunurile imobile stăpânite compuse din loturile de teren cu nr. 42 şi 43 situate în careul XVI, respectiv loturile nr. 53 şi 54 situate în careul XVII de la plaja Mamaia, prin efectul uzucapiunii de lungă durată, respectiv peste 30 de ani“.

Inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, însă instanța a stabilit încă de anul trecut că, în cauză, competența de soluționare îi revine Judecătoriei Constanța, așa încât dosarul a fost declinat.

Judecătoria Constanța a decis suspendarea procesului, iar apoi instanța a constatat perimarea cererii.

Prin respingerea recursului împotriva hotărârii de constatare a perimării cererii, Tribunalul Constanța a închis definitiv litigiul vizând terenurile din Mamaia vizate de Arhiepiscopia Romano-Catolică.


Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro

PRECIZĂRI

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Arhiepiscopia Tomisului l-a dat în judecată pe primarul Constanței „întrucât a omis să-și mai țină cuvântul“ (MOTIVARE)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sărbătoarea Crinilor, la Constanța! Detalii mai puțin cunoscute din istoria Bazilicii Sfântului Anton de Padova din oraș

13 Jun 2023 2472

Catolicii nu vor să se judece la Constanța cu primăria și Consiliul Local. Au cerut strămutarea!

01 Aug 2022 1696

Atac armat într-o biserică din Nigeria. Zeci de oameni și-au pierdut viața (VIDEO)

05 Jun 2022 1694

Mai multe terenuri din Mamaia, revendicate de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Excepțiile care au scăpat Primăria Constanța și CLC de proces

24 Nov 2021 1538

Oficial O nouă cerere de suspendare a Regulamentului din Peninsulă! Biserica Catolică, printre reclamanţi

17 Nov 2021 2333

86 de ani de la alegerea patronului Bisericii Romano - Catolice „Sfântul Anton de Padova“

09 Aug 2021 3266

Primăria Constanța a fost dată în judecată de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Ce s-a întâmplat în proces

20 Apr 2021 1567

Arhiepiscopia romano-catolică București cheamă în judecată primăria, CLM Constanța și Administrația județeană a Finanțelor Publice

17 Sep 2020 2032

În urmă cu un an Eveniment istoric, în România. Papa Francisc a efectuat o vizită de 3 zile, în țara noastră

31 May 2020 2301

Sărbătoare mare. Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, azi, Floriile Monseniorul Ieronim Iacob – „Suntem uniţi în rugăciune, chiar şi de la distanţă“

05 Apr 2020 4640

Zi de sărbătoare Câţi constănţeni poartă prenumele Andrei şi derivatele acestuia. Care este cel mai rar prenume

30 Nov 2019 4060

Monseniorul Ieronim Iacob „Motto-ul acestei vizite este „Să mergem împreună”. Sper ca venirea Papei Francisc să fie un moment de speranţă"!

28 Mar 2019 7375

Meniu de zile mari, oferit pacienţilor din Constanţa de către Arimex Comexim 2000 SRL, de Sfântul Apostol Andrei

30 Nov 2018 1939

O dorinţă de 25 de ani va deveni realitate Biserică nouă pentru credincioşii catolici din Medgidia (galerie foto)

29 Sep 2018 3520

Sărbătoarea Crinilor, la biserica Sfântul Anton de Padova din Constanța. Mare sărbătoare pentru credincioșii catolici (video)

13 Jun 2018 5355