Avertismentul fostului șef de la Rutieră, prefigurat de ancheta din Constanța 30 de percheziții, inclusive la Brigada Rutieră din Capitală!


 
  • La finele lunii iunie 2009, o acțiune conjugată coordonată de Parchetul Tribunalului Constanța, la care au participat ofițerii Direcției Generale Anticorupție, dar și luptători ai Jandarmeriei Române, a „decimat“ rândurile polițiștilor din Serviciul Rutier Constanța .
 
 
În urmă cu mai bine de zece ani, unul dintre foștii comandanți ai Poliției Rutiere Române avertiza, în legătură cu o cutremurătoare anchetă a procurorilor din Constanța vizând presupuse fapte de corupție în Serviciul Rutier Constanța că „vor mai urma astfel de cazuri, ele nu sunt singulare!“.
 
Arc peste timp, la circa 12 ani distanță de aceste afirmații ale unui șef din Poliția Rutieră, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu poliți din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au pus în aplicare, ieri, 25 noiembrie 2021, 30 de mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și județele Ilfov și Dâmbovița.
 
Ancheta oamenilor legii a vizat locuințe, sedii de firmă, precum și instituții publice, respectiv Brigada de Poliție Rutieră și Poliția Locală Sector 1 București.
 
De asemenea, au fost efectuate percheziții corporale și asupra unor autovehicule folosite de suspecți.
 
Oamenii legii spun că în urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
 
Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov. Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale reglementată de Codul de procedură penală au drept scop administrarea probatoriului și nu înfrâng în nici un fel respectarea prezumției de nevinovăție.
 
De precizat că în trecut (2009) și Serviciul Rutier Constanța a fost vizat de o asemenea anchetă.

 
La finele lunii iunie 2009, o acțiune conjugată coordonată de Parchetul Tribunalului Constanța, la care au participat ofițerii Direcției Generale Anticorupție, dar și luptători ai Jandarmeriei Române, a „decimat“ rândurile polițiștilor din Serviciul Rutier Constanța .
 

Nu mai puțin de 40 de agenți de poliție au fost duși la audieri, într-un caz în care acuzațiile aduse de anchetatori erau, conform propunerii de arestare formulate de procurori, de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi fals intelectual“.
 
Toți polițiștii au fost inițial arestați preventiv.
 
În timp, polițiștii au fost eliberați treptat, iar mega-dosarul de corupție s-a spart în mici dosărele rupte din ancheta-mamă, după ce Curtea de Apel Constanța a constatat nelegalitatea anchetei desfășurate în cazul celor 40 de agenți.
 
De menționat că peste 30 de lucrători ai Serviciului Rutier, cercetaţi în dosarul mai sus precizat, au fost despăgubiţi.
 
Şi asta pentru că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a făcut publice o serie de acte în care erau cuprinse datele cu caracter personal (CNP şi adresă completă) ale poliţiştilor şi, ulterior, acestea au fost preluate de ediţiile online ale ziarelor şi de agenţiile de presă.
 
Mai mult, un lucrător al Serviciului Rutier Constanţa a fost cercetat din greşeală, el fiind despăgubit de statul român.
 
Lucian Diniţă - „Poţi să-i spui în fiecare zi, ceas de ceas. Are acea pornire“
 
În iunie 2009, Lucian Diniţă, pe atunci comandant al Direcţiei Poliţiei Rutiere, a afirmat că ceea ce s-a întâmplat în Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa, cu cei 36 de subofiţeri anchetaţi pentru fapte de corupţie, ar trebui să le servească drept exemplu celorlalţi,
 
„Ce-i determină să ia şpagă? În primul şi-n primul rând, tentaţia. Poţi să-i spui în fiecare zi, ceas de ceas, exact aşa cum facem noi, picătura chinezească. Are acea pornire. Dacă nu există acea pornire, există acest aspect care a fost înregistrat la Constanţa: sunt câteva grupări care acţionează între ele. Este mai bine că sunt astfel de situaţii pe care noi le scoatem în faţă şi arătăm că încercăm şi vrem să scăpăm de ele“, a mai subliniat atunci Diniţă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Scandalurile care au cutremurat Poliția Constanța. De la comisar șef Ioan Bucur la comisar șef Cornel Gabriel Coteanu
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune desfășurată de polițiștii rutieri în județele Constanța și Tulcea. Un șofer vitezoman a fost sancționat

20 Jan 2022 518

Polițist trimis în judecată de DNA Constanța

07 Jan 2022 761

Accident rutier cu victimă pe bulevardul 1 Mai, municipiul Constanța (galerie foto)

28 Oct 2021 2423

Accident rutier în zona podului IPMC din municipiul Constanța. O persoană, rănită

11 Oct 2021 780

ZIUA LIVE. Mituri despre alcool! Interviu cu șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța

21 Sep 2021 2032

UPDATE Accident rutier cu două victime în municipiul Constanța, la intersecția străzii Muncel cu bulevardul Mamaia (galerie foto și video)

08 Sep 2021 2663

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier în Hârșova. O motocicletă a intrat în gard. Motociclistul, inconștient

06 Sep 2021 4149

Județul Constanța Accident rutier în zona Hanul Morii. Două victime

03 Aug 2021 959

Accident rutier cu victimă încarcerată, la ieșire din Constanța, spre Cumpăna

16 Jul 2021 2046

Sensul giratoriu de la intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Nicolae Iorga, desființat. Constănțeanul supărat – „V-ați bătut joc de oraș. O să fie un haos la Casa de Cultură!

05 Jul 2021 4003

Poliția Rutieră din Constanța, dotată cu o nouă mașină Alfa Romeo

26 May 2021 5196

Interviu online Comisarul-șef George Munteanu, detalii despre accidentul pe care nimeni nu-l mai vedea soluționat

12 May 2021 6701

Constanța. Accident rutier. Copil lovit de mașină pe strada Ștefan cel Mare

10 May 2021 1178

Accident rutier în județul Constanța. O victimă

19 Apr 2021 1157

Dezbatere publică pentru tarifele de călătorie practicate la abonamente, pentru serviciul de transport rutier din județul Constanța

16 Apr 2021 1052