#ConstanțaAltfel De ce nu a fost suspendată HCL privind plata locurilor de parcare din Constanța. Explicațiile oficiale ale judecătorilor (document)

  • Cererea privind suspendarea hotărârii de consiliu local a fost judecată, potrivit legislației în vigoare, în procedura urgentă.
  • Asociația Constanța Altfel a solicitat suspendarea Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 279/30.07.2020 prin care au fost stabilite sancțiunile pentru neplata locurilor de parcare.
  • „Măsura dispusă prin actul administrativ contestat se bucură de o aparență de legalitate“, au explicat judecătorii.
  • Textul integral al Hotărârii nr. 1072/2020 poate fi consultat în Secțiunea Document.
„Măsura dispusă prin actul administrativ contestat se bucură de o aparență de legalitate“. Aceasta este concluzia la care au ajuns, în primă instanță, judecătorii Tribunalului Constanța, adăugând în acest sens că această aparență de legalitate urmează să fie „analizată și menținută în speța având ca obiect fondul cauzei“.
Concluziile instanței sunt prezentate pe larg în hotărârea luată în procesul în care Asociația Constanța Altfel a solicitat suspendarea Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 279/30.07.2020 prin care au fost stabilite sancțiunile pentru neplata locurilor de parcare din anumite zone ale orașului.

În Secțiunea Document puteți consulta textul integral al Hotărârii nr. 1072/2020 a Tribunalului Constanța.

Cererea privind suspendarea hotărârii de consiliu local a fost judecată, potrivit legislației în vigoare, în procedura urgentă, iar Tribunalul Constanța a decis în primă instanță, așa cum arătam în edițiile anterioare, să o respingă. Cu alte cuvinte, judecătorii au apreciat că nu se impune suspendarea hotărârii până la judecarea procesului privind anularea propriu-zisă a acesteia.
În acest sens, recent, magistrații au și redactat motivarea hotărârii de respingere, iar în actul oficial al instanței se arată că aceasta apreciază că „nu sunt întrunite cumulativ cerințele legale obligatorii“ pentru suspendarea hotărârii.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța sub numărul 4674/118/2020, iar decizia privind respingerea cererii de suspendare poate fi atacată la Curtea de Apel, în recurs, în termen de cinci zile.
În hotărârea instanței se arată că Asociația Constanța Altfel a solicitat suspendarea executării Hotărârii Consiliului local al municipiului Constanța nr.279/30.07.2020 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța.

Pagubele produse de HCL, potrivit Constanța Altfel

Solicitarea de suspendare a fost făcută în ce privește art.1 alin.1lit.a), potrivit căruia „Constituie contravenție următoarele fapte săvârșite de persoane fizice sau juridice: a) utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător stabilite de către Consiliul local prin hotărâre; (...)“
Cererea Asociației Constanța Altfel a fost ca hotărârea consiliului local să fie suspendată până la pronunțarea instanței de fond în legătură cu eventuala anulare a acesteia. Totodată, s-a solicitat și acordarea cheltuielilor de judecată.
Printre argumentele enumerate în proces de Asociația Constanța Altfel pentru susținerea suspendării hotărârii se arată și că actul contestat ar putea produce o serie de pagube.
Printre acestea se numără, potrivit Asociației, „imposibilitatea utilizării locurilor de parcare fără plata taxei de parcare, deși nu există nicio normă care să reglementeze obligația plății taxei/tarifului de parcare“, „încasarea nelegală a taxei de parcare“, dar și „nereglementarea modalităților de plată a taxei de parcare în acord cu hotărârea judecătorească de anulare a Regulamentului de parcări aprobat prin HCL nr.235/2018“, „sancționarea nelegală a utilizatorilor locurilor de parcare aflate pe domeniul public și privat al municipiului Constanța în cazul neplății tarifului de parcare“.

Poziția CLC

În replică, reprezentanții Consiliului Local au precizat că hotărârea respectivă a fost adoptată „în considerarea faptului că este necesară și urgentă reglementarea unor contravenții și sancțiuni corelative în scopul disciplinarii și respectării dreptului de utilizare temporara a locului de parcare ce se naște prin plata taxelor si tarifelor aferente către bugetul local“.
Aceștia au mai spus că „s-a impus crearea instrumentului legal pentru disciplinarea modului de utilizare temporară a locurilor de parcare în acord cu hotărârile autorității deliberative și conferirea posibilității Politiei locale de a interveni în mod judicios pentru restabilirea situației acolo unde normele sunt încălcate, concretizandu-se prin adoptarea HCL nr. 279/2020“, potrivit www.rolii.ro.
După analizarea tururor actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii constănțeni ai Tribunalului au ajuns la concluzia că nu se impune suspendarea hotărârii de consiliu local.

Explicația judecătorilor

Astfel, conform Hotărârii nr. 1072/2020, „Tribunalul apreciază că, în cauză, motivele de nelegalitate invocate de reclamanti nu se circumscriu notiunii de caz bine justificat, astfel cum este definit de textul de lege indicat anterior, acestea putând fi considerate ca fiind apărări de fond, ce vor fi analizate cu ocazia soluționării acțiunii privind anularea actului administrativ a cărui suspendare se solicită“.
În continuare, potrivit sursei citate, instanța a arătat că, „în alte cuvinte, împrejurările de fapt sau de drept invocate în privința suspendării executării dispozițiilor reglementate prin art. 1 alin.1 lit.a) din HCL nr. 279/2020 nu sunt în măsură sa produca o îndoială serioasă asupra prezumției de legalitate de care se bucură actul administrativ la capitolul privind definirea faptei contravenționale“.
Astfel, spun judecătorii, „putem aprecia așadar că măsura dispusă prin actul administrativ adoptat la art. 1 alin.1 lit.a) se bucură de o aparență de legalitate, care urmează a fi analizată și menținută sau anulată în speța având ca obiect fondul cauzei“.

În acest context, „în raport de cele arătate, apreciem că în speță reclamanții nu au dovedit îndeplinirea condiției cazului bine justificat, care reprezintă una dintre condițiile de admisibilitate a cererii de suspendare a executării actului administrativ“.
Așa cum am precizat însă, hotărârea privind suspendarea este supusă recursului.

În Secțiunea Document puteți consulta textul integral al Hotărârii nr. 1072/2020 a Tribunalului Constanța.

Sursa text motivare Hotărârea nr. 1072/2020: www.rolii.ro

Citește și:

#ConstanțaAltfel:
Atenție, șoferi! Cererea de suspendare a hotărârii privind reintroducerea amenzilor pentru neplata taxei de parcare prin SMS. Care este următorul pas (document)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce se construiește Mamaia Resort Hotels SRL ridică un aparthotel de 11 etaje, lângă Hotel Zenith

13 Apr 2021 926

FC Farul, în coborâre în play-out. Ianis Zicu, supărat „Trebuie să jucăm cu inimă, pentru că altfel nu se poate”

12 Apr 2021 1860

Cheltuielile de dezvoltare reprezintă 28.3%. Cum se împarte bugetul pe 2021 la nivelul municipiului Constanța?

30 Mar 2021 1072

Județul Constanta. Accident rutier grav în această dimineață. Două victime. Sunt implicate două auto

25 Mar 2021 4554

Doliu în Baroul Constanța! O avocată și-a pierdut viața în accidentul de la Neptun

23 Mar 2021 6257

Ce se construiește Sybel Abduraim dorește modificarea blocului pe care îl ridică pe strada Smârdan, din Constanța. În decembrie, strada se surpa

13 Mar 2021 1658

Directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” despre sesizarea CJE Constanța „Eu văd altfel rolul acestui consiliu, care s-a transformat într-un sindicat”

13 Mar 2021 1622

Legea bugetului 2021. Cum au fost împărțiți banii la Constanța

11 Mar 2021 1687

De ce a fost amendată Primăria Constanța de Garda de Mediu și cum vrea să scape de sancțiune

06 Mar 2021 1647

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, aleasă președinte al Asociației Comunelor din România, filiala județeană Constanța

03 Mar 2021 803

Alegeri la Asociația Comunelor filiala județeană Constanța (galerie foto+video)

03 Mar 2021 650

Constanța. Hoții au furat catalizatorul unei mașini a Poștei Române. Cum acționează și ce metale prețioase conține o altfel de piesă

25 Feb 2021 1664

Ce i-a cerut un bătrân ministrului Raluca Turcan, în fața sediului Casei de Pensii din Constanța

18 Feb 2021 1675

Dramatic Fiul femeii care s-a aruncat de la balconul în flăcări a murit în urmă cu o lună. Cauza incendiului ar fi altarul improvizat în casă

16 Feb 2021 21397

UPDATE Pietonii au pe unde trece! Un copac blochează trecerea persoanelor, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, din Constanța

12 Feb 2021 1141